Kultūras rondo

Žurnālu "Žoklis" raksturo vārdi "jauneklīga bravūra" šī apzīmējuma labākajā nozīmē

Kultūras rondo

iespaidi starptautiskajā teātra festivālā "Sirenos" Viļņā

Koncertizstāde “Samtaini zaļš” un citas Latvijas Radio kora ieceres

Koncertizstāde un gara brālības dziesma – Rīgā un Ventspilī muzicēs Radio koris un pianists Reinis Zariņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šomēnes Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava un pianists Reinis Zariņš mūzikā sabalsosies vairākkārt. 7. un 8. oktobrī mākslas centrā “Zuzeum” koncertizstāde “Samtaini zaļš”, kurā izskanēs Jāņa Ivanova vokālā lirika un Imanta Zemzara klavierminiatūras. Savukārt 10. oktobrī koncertzālē “Latvija” “Pēteris Vasks un domubiedri” – programma, kas pirmoreiz klausītājiem dāvāta jau pavasarī, svinot komponista 75. jubileju. 

“Samtaini zaļš” Rīgā 

Iesākums idejai par koncertizstādi bija ļoti intuitīvs, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” atzīmē Reinis Zariņš: “Es stāstīju par savu vēlmi kaut kā svinēt Zemzara 70. [jubileju], un laikam tajā pašā dienā Sigvards bija runājis par vokalīzēm. Pēc tam tikai atklājās, ka Zemzaris vienmēr bijis liels Ivanova pētītājs un, starp citu, šīs tik maz cilvēkiem zināmās vokalīzes arī ir pamatīgi izpētījis.”

Turpina Sigvards Kļava: “Vairāku lietu sakritība noteica satikšanās punktu – tas, ka tas iekrīt Rudens kamermūzikas festivālā, un šī vieta, kura atnāca – mēs gribējām ne tikai izpildīt šos abus autorus, bet arī mēģināt pieskarties brīnišķīgajai Ivanova krāsu dzirdei. [..] 

Mēs varēsim koncertā baudīt un redzēt, kā vide, gleznas visapkārt, krāsu gammas, dzīvojas kopā ar skanisko pasauli.”

Latvijas Radio koris un pianists koncertizstādē muzikāli sastapsies vien noslēgumā. Imants Zemzaris rūpīgi izveidojis versiju kādai Jāņa Ivanova vokalīzei, tajā iesaistot klavieres, bet vienam savam klavierdabam uzmanīgi klāt pielicis kori, skaidro Zariņš. Kļavam zināms, ka Ivanovs mēdzis pieturēties pie tā, ka var dziedāt to pašu, ko spēlē un tajā pašā laikā citā vokalīzē var klavierēm pielikt ko daudz pianistiskāku. 

“Samtaini zaļš” organizatori ziņo, ka rudens ainavu pēc Jāņa Ivanova atstātajiem skaņu / krāsu metiem bagātinās arī gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko.

“Pēteris Vasks un domubiedri” Ventspilī 

Atšķirībā no koncertizstādes, programma “Pēteris Vasks un domubiedri” jau ir gatava un to, Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja, diriģenta vārdiem runājot, atliek vienīgi uzspodrināt. Tāpat nepieciešams atrast speciālu priekšnesumu konkrēti šai vietai – Ventspils koncertzālei.

“Man ļoti patīk šis formāts, ka mēs, svinot Pētera Vaska jubileju, varam runāt arī par viņa domubiedriem, viņa draugiem. Es nebeidzu priecāties par to brīdi, kad Pēterim jautāju, lai viņš padalās, kas būtu tie gara draugi latviešu mūzikā, un viņš nosauca tos pašus komponistus, kas ir arī man ārkārtīgi tuvi,” stāsta Sigvards Kļava. “Šis koncerts, manuprāt, ir izveidojies kā tāda domas un gara brālības lielā dziesma. Un arī tas, ka

mēs ar Reini varam koncertā padalīties ar savām izjūtām – mēs veidojam dzīvu sarunu par Pētera mūziku, Artura Maskata un Andreja Selicka mūziku,

un kā šī cilvēciskā draudzība ir vai nav iespaidojusi radošo brīvību.”

Koncertus Rīgā un Ventspilī apmeklēt varēs personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas sertifikātu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti