Ventspilī notiks amerikāņu komponista Maikla Gordona «Timber» pirmatskaņojumi Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

8. un 9. janvārī Ventspilī, koncertzālē "Latvija", ar amerikāņu komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) skaņdarba "Timber" atskaņojumu sēriju noslēgsies mākslinieku Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša veidotā telpa-instalācija "Biežņa", informēja koncertzāles pārstāvji. 

"Biežņas" noslēgumā ar vairākiem koncertiem ierobežotam klausītāju lokam pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos komponista Maikla Gordona darbs "Timber" perkusionistu ansambļa "Koksnes sekstets" jeb Guntara Freiberga, Mikus Bāliņa, Elvija Endeļa, Ernesta Mediņa, Reiņa Tomiņa un Edgara Zaura izpildījumā.

"[..] 2009. gadā sitaminstrumentu ansambļi "Slagwerk Den Haag" un "Mantra Percussion", kā arī deju kompānija "Club Guy & Roni" viņam [Gordonam] kopīgi pasūtināja jaundarbu. Gordons tolaik bija daudz spēka veltījis vairākām lielformāta partitūrām un pēc orķestra darbiem "Decasia" un "Dystopia" jutās noguris no tonalitātes un orķestrācijām. Gribējās ko tīru, atbrīvojošu, rituālu. Līdz ar nolūku izmantot vienu instrumentu kameransambļa apstākļos radās skaņdarbs "Timber" – mūzika sešiem vienādiem koka sitaminstrumentiem jeb "simantrām". [..] Ar laiku sekoja vēl trīs citi skaņdarbi – "Rushes" septiņiem fagotiem (2012. g.), "Amplified" četrām elektriskajām ģitārām (2015. g.) un "8" astoņiem čelliem (2018. g.). Katrs no skaņdarbiem kā ceļojums, kā skaniska, fiziska un prāta pieredze, kas tiklab ir viens. Viena "Gordoniāde"," atklāja koncerta rīkotāji.

Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, koncertzāles "Latvija" Mazās zāles durvis vērs "Biežņa" – mākslinieku tandēma Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša, kā arī koncertzāles radošās komandas kopīgi veidota "drūzmēšanās metafora, kurai cauri sava mūža garumā iet egle". "Biežņa" apmeklētājiem būs atvērta teju katru dienu no 26. decembra pulksten 15.00 līdz 9. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti