Kultūras ziņas

Mārtiņš Brauns. In Memoriam

Kultūras ziņas

Tapusi jauna filma par Gunāru Cilinski

Rīgas Domā izskanēs Svētā Siluāna lūgšanas

Saruna ar sevi. Radio kora un «Sinfonietta Rīga» koncertprogramma «Svētā Siluāna lūgšanas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vistumšākajā gada laikā, kad cilvēkiem tik ļoti pietrūkst gaismas ne tikai dabā, bet galvenokārt sirdīs un dvēselēs, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava kopā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" gatavo koncertprogrammu "Svētā Siluāna lūgšanas", kas 26. novembra vakarā skanēs Rīgas Domā. Līdz ar igauņu komponista Arvo Pērta opusiem tiks atskaņoti Ērika Ešenvalda, Georga Pelēča un Andreja Selicka jaunākie darbi.

Diriģents, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava atzīst, ka Svētā Siluāna lūgšanu teksti enerģētiski un piepildīti iespaidojuši katra komponista radošo rokrakstu, mūzikai iegūstot dziļu dimensiju: "Svētais Siluāns ir tas mūks, ko daudzi zinātāji mēdz dēvēt par visīstāko mūku 20. gadsimtā. Un nebūs par daudz viņu cildināt par šo dzīves varoņdarbu, ka viens cilvēks atsakās pilnīgi no savas dzīves, no pasaulīgām lietām, dodas totālā askēzē, lai lūgtos par mums visiem kopā, par pasauli, kā to pēc tam dara viņa sekotāji. Šī nepieciešamība veidot Siluāna programmu bija pēc tam, kad mēs pirms vairākiem gadiem veidojām programmu ar Mātes Terēzes lūgšanām. Mātes Terēzes ceļš bija turpinājums tam, ko aizsāka Svētais Siluāns."

Svētais Siluāns ir viena no Pareizticīgo Baznīcas spilgtākajām aizvadītā gadsimta personībām. Mūka pašaizliedzīgajā kalpošanā aizvadītā dzīve un viedie rakstu darbi turpina rezonēt ticīgo sirdīs. Koncertprogrammā iekļauti Arvo Pērta darbi un Ērika Ešenvalda opuss "Es rakstu", savukārt koncertā pirmo reizi skanēs Andreja Selicka un Georga Pelēča jaundarbi.

Komponists Ēriks Ešenvalds atklāj, ka iedvesmu opusam smēlies Siluāna grāmatas priekšvārdā, kurā mūks rakstījis: "Šī mana grāmatiņa ir tādas manas domas, mans apcerējums, un lūdzu piedodiet man par manām kļūdām." Tur komponists atradis "dzīvo Siluānu" un sakomponējis grāmatas priekšvārdu.

Savukārt komponists Georgs Pelēcis ir pārliecināts, ka koncerta iecere ir ļoti vajadzīga pandēmijas izaicinājumu laikā. Par savu jaundarbu komponists atklāj: "Es no Svētā Siluāna tekstiem izvēlējos tos fragmentus, kur tiek akcentēta grēksūdzes ideja un arī aicinājums ne tik daudz domāt par pasaulīgo, par laicīgo. [..] Par to ir arī mans skaņdarbs. [..] Mīlestības pietrūkst cilvēcei, tik daudz kas notiek pret mīlestību, un tāpēc arī, dziļi ņemot, skaidrojamas daudzas nelaimes mūsdienās."

Sigvards Kļava norāda, ka savu vērtību meklējumi bieži vien rada apmulsumu: "Var jau teikt, ka mums visiem vajag mieru, gudrību, veselību, saticību, bet saprast to lielo, katram sev to atbildi, kas ir vērtība taisni tagad, šodien, – tas nemaz nav tik viegli. [..] 

Parunāties pašam ar sevi dzīvē dažkārt ir visgrūtāk.

Tas, ka mēs dzīvojam datoru un televīzijas pasaules vidū, nenozīmē to, ka mums apkārt nav cita pasaule, kuras dēļ ir vērts dzīvot ar vēl lielāku jaudu."

Koncertprogramma ar Svētā Siluāna lūgšanām par katru no mums un mums visiem kopā izskanēs 26. novembrī Rīgas Domā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti