«Pērkons» un «Ave Sol» radījuši jaunu versiju Imanta Kalniņa rokoperai «Ei, jūs tur!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Turpinot svinēt komponista Imanta Kalniņa darbus, pie klausītājiem dodas unikāls skaņu ieraksts — pirms 50 gadiem sarakstītās pirmās latviešu rokoperas “Ei, jūs tur!” iestudējums grupas “Pērkons” un kamerkora “Ave Sol” versijā, informēja mūziķu pārstāvji.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Rokoperas libretu sarakstījis Viktors Kalniņš pēc Viljama Sarojana viencēliena lugas motīviem. Sižets tiek izstāstīts caur cietuma kameras prizmu. Mazpilsētā ieradies trokšņojošs svešinieku bars ir nokaitinājis vietējos un viens no bara ir iesēdināts cietumā. Jaunekļa dedzīgums aizrauj cietuma apkopēju, kura saprot, ka tāpat kā viņš — klusībā alkst pēc brīvības un mīlestības.

"Ceļš līdz klausītājiem nebija viegls. Laužoties cauri tā laika neizpratnes, vienaldzības un piesardzības sienai, pirmais uzvedums notika tikai sešus gadus pēc rokoperas sarakstīšanas.

1977. gadā Liepājas teātrī strādāja Imanta Kalniņa dziesmu skandētāja Austra Pumpure, kura bija savākusi veselu pulku dziedošu aktieru, mākslinieku, bardu. Tieši viņiem izdevās iekustināt teātri. Uz skatuves “Līvi” ar Ēriku Ķiģeli un Juri Pavītolu, Liepājas Mūzikas vidusskolas kora grupa kopā ar studijas audzēkņiem un divi dziedoši aktieri — Juris Bartkevičs un Ieva Akurātere," iestudējuma vēsturi skaidroja mūziķi. "1983. gada rudenī Latvijas Universitātes Lielajā aulā Valda Lūriņa režijā “Ei, jūs tur!” izskanēja grupas “Pērkons” un kora “Daile” uzvedumos. 1983./1984. gada mijā Imanta Kalniņa dzīvoklī grupa “Pērkons” kopā ar skaņu režisoru Māri Studentu fiksēja šo uzveduma variantu magnētiskajās lentēs — Juris Kulakovs (klavieres, sintezatori), Juris Sējāns (basģitāra, klarnete), Leons Sējāns (ģitāra), Dainis Strazdiņš (bungas),  Raimonds Bartaševičs (balss), Ieva Akurātere (balss), piedaloties Baibai Jagerei (flauta). 1984. gada sākumā uz karstām pēdām tika ierakstītas kora “Daile” partijas, taču ar gala rezultātu grupa līdz galam nebija apmierināta.

Desmit gadus vēlāk šī versija ar kori "Daile" oficiāli nonāca pie klausītājiem kasetē "Ordālijas"."

Koris "Daile" un "Pērkons" 1983. gadā
Koris "Daile" un "Pērkons" 1983. gadā

Kā vēstīja mūziķu pārstāvji, 2020. gadā, veicot Māra Studenta privātā ierakstu arhīva izpēti, no jauna tika atklāti grupas “Pērkons” 1983./1984. gadu mijā tapušie oriģinālieraksti, kas "skan pārsteidzoši dzīvīgi". Tad arī dzimusi ideja papildināt tos ar spēcīgu un jauneklīgu kora skanējumu. Uzdevumam atsaucās diriģents Andris Veismanis un kamerkoris “Ave Sol”, iejūtoties “pūļa balss” lomā.

"Pērkons" 1983. gadā koncertuzvedumā "Ei, jūs tur!"
"Pērkons" 1983. gadā koncertuzvedumā "Ei, jūs tur!"

Kora ieraksts tapis 2020. gada augustā Rīgas Skaņu ierakstu studijā (Reformātu baznīcas zālē). Arhīva ierakstu 2020. gada nogalē restaurējis un kora partijas no jauna ierakstījis Mārtiņš Krastiņš.

Kora ieraksta režisors – Ivars Cinkuss, mākslinieks – Otto Zitmanis. CD izdevuma bukletā iekļauti Ingrīdas Zemzares ievadvārdi un unikālas fotogrāfijas no ierakstu tapšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti