Pasaules pirmizrāde LNO - «Mihails un Mihails spēlē šahu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros 12.martā notiks jaunā komponista Kristapa Pētersona un libretista Sergeja Timofejeva muzikāli avangardiskās operas-lekcijas „Mihails un Mihails spēlē šahu” pirmizrāde. Jauniestudējumu veidos divi diriģenti Ainārs Rubiķis un Atvars Lakstīgala. Izrādes režisors ir Viesturs Meikšāns.

LNO 12. martā notiks jaunā komponista Kristapa Pētersona un libretista Sergeja Timofejeva muzikāli avangardiskās operas-lekcijas „Mihails un Mihails spēlē šahu” pirmizrāde. Režisors Viesturs Meikšāns operu izvēlējies veidot multimediālas lekcijas formā. Izrādē darbosies 32 dalībnieki (četrpadsmit kameransambļa mūziķi, astoņi dziedātāji, astoņi dejotāji un divi diriģenti) - tik, cik figūru ir vienā šaha spēlē.

Operas-lekcijas centrā ir šaha spēles neparastās popularitātes fenomens Aukstā kara laikā. Tās muzikālā dramaturģija precīzi balstīta 1960.gada Maskavas Pasaules čempionāta mačā izspēlētajā sestajā sensacionālajā šaha partijā, kurā Latvijas leģendārākais šahists Mihails Tāls simboliskā veidā pieveica šķietami neuzvaramo padomju tautas elku Mihailu Botviņņiku.

Iestudējuma radošo komandu veido spilgti un starptautiski atzīti jaunās paaudzes mākslinieki – diriģenti Ainārs Rubiķis un Atvars Lakstīgala, scenogrāfs Reinis Suhanovs, dramaturgs Sergejs Timofejevs, horeogrāfs Kirils Burlovs, videomākslinieks Karloss Franklins un kostīmu mākslinieki „MAREUNROL’S”, kuri radīja tērpus arī vērienīgajai Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas izrādei „Rienci. Triumfs un sakāve”. Lomās iejutīsies operas solisti Dana Bramane, Armands Siliņš, Juris Ādamsons, Ieva Parša, Andris Lapiņš u.c.

Šajā izrādē vissvarīgākais ir pats stāsts. Ja amerikāņiem ir Džons Keidžs, kurš mainīja attieksmi pret avangarda mūziku, tad mums ir Mihails Tāls, kura simboliskā uzvara šaha spēlē ar Mihailu Botviņņiku mainīja domāšanu arī šaha pasaulē. Šī stāsta jēga un būtība ir ļoti iedvesmojoša," stāsta izrādes režisors Viesturs Meikšāns.

Opera-lekcija tiks atskaņota krievu valodā. Tuvākās izrādes Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 12., 13., 21. martā, 23. maijā un Rīgas Operas festivālā 7. un 10. jūnijā.

Sekojot operas-lekcijas jaunajam formātam, arī „Sarunas pirms pirmizrādes” būs līdz šim neierastā veidā - kā ekskursija, informē LNO pārstāvji. 5.martā plkst.19 skatītāji ir aicināti apmeklēt „Sarunas pirms pirmizrādes”, kas notiks Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā. Programmā - pārsteidzošs muzeja eksponāts, tikšanās ar izrādes radošo komandu un Mihaila Tāla treneri Valentīnu Kirilovu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti