Pa ceļam ar Klasiku

Vaļā vērts Imanta Kalniņa mūzikas dubultalbums! Reportāža no Liepājas

Pa ceļam ar Klasiku

"Klīstošā holandieša" izdošanās - Baltā nama goda jautājums

"Rīga" sezonu atklāj kopā ar "Art-i-Shock". Studijā Valdis Butāns un Elīna Endzele

Orķestra «Rīga» sezonas atklāšanā lidos dirižablis, skanēs sirēnas un spridzinās «Art-i-Shock»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Orķestra "Rīga" sezonas atklāšanas koncertā 27. septembrī Lielajā ģildē lidos dirižablis un skanēs kara laika ugunsdzēsēju sirēna, pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos Riharda Dubras Ceturtais divertisments un pirmo reizi kopā ar "Rīgu” uzstāsies trio "Art-i-Shock".

"Jau labu laiku no malas esmu skatījies uz trio meitenēm – kaut ar trio sastāvu sadarbojamies pirmoreiz, dažādos kopprojektos ar viņām man bijusi ļoti laba sadarbība. Atmiņas ir jaukas, jo arī cilvēciskais kontakts bijis labs. Visu laiku cerēju, ka izdosies satikties arī orķestra mūzikā,” atklāj orķestra "Rīga" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns.

Par satikšanās iemeslu izrādījusies Andra Vecumnieka kompozīcija “Concertino ART–i–SHOCK”, kas 27. septembra koncertā piedzīvos otrās redakcijas pirmatskaņojumu. Proti, ar paša komponista laipnu akceptu kompozīciju pūtēju orķestrim un trio pārlicis pats Valdis Butāns, kurš pie Vecumnieka, izrādās, apguvis diriģēšanu.

Vaicāts, vai nu maisam gals vaļā un gadījumā arī pats neplāno rakstīt kādu oriģinālskaņdarbu, Butāns atbild noraidoši: "Neslimoju ar kaiti, ko sauc par komponēšanas tieksmi. Vienmēr esmu apbrīnojis komponistus par viņu spējēm rakstīt un radīt.

Saprotu, ka komponēšana ir kas tāds, ko tu nevari nedarīt. Ja nevari nedarīt, tev jākomponē. Man tā nav.

Labprāt izveidoju kādu pārlikumu, bet tikai tad, ja esmu pārliecināts, ka to materiālu izjūtu. Šo procesu var salīdzināt ar dzejoļa atdzejošanu citā valodā."

"Andra Vecumnieka opuss mūsu trio raksturo ļoti spilgti – tas ir liderīgs, asprātīgs, melodisks.

Vienīgā, kuras tur nav, ir liela drāma – un tas ir ļoti labi!

Arī paša Andra Vecumnieka uzstādījums bija tāds – lai ejam uz skatuves ar prieku par to, ka esam visas satikušās. Tagad gan viss būs citādāk, jo pirmo reizi šī kompozīcija tika atskaņota kopā ar pūtēju orķestri,” stāsta Elīna par piecdaļīgo opusu, kurā divas daļas uzticētas tikai trio solo.

"Īpaši jau otrajā daļā spilgti varam izrādīt savu māku un muzikālā materiāla dēļ krietni paspodrināt savas spalviņas – katrai no mums ir savs izgājiens, un katra var parādīt, cik talantīga un laba ir,” smejas mūziķe.

"Tas, ko dara Elīna… Pozitīvā nozīmē viņa burtiski stāv uz galvas, lai visu savāktu kopā. Jo citi sitaminstrumenti orķestrī šajā opusā izmantoti netiek," Elīnu Endzeli slavē Butāns.

"Ir ļoti patīkami atgriezties pie kolektīva, kurā pirms daudziem gadiem esmu strādājusi. Jūtu mīļu, pozitīvu attieksmi no orķestra puses, kas ir ļoti svarīgi – vismaz man," saka trio "Art-i-Shock" sitaminstrumentāliste, un šai sakarībā Butāns atzīmē: "Mūsu orķestris šajā ziņā vispār ir ļoti pozitīvs - vienmēr priecājamies par jaunām radošām sadarbībām ar labiem māksliniekiem. Un kur nu vēl "Art-i-Shock", kas pats par sevi ir vitamīnu deva visai dienai. Ļoti viegli sastrādāties, ceru, ka abpusēji!"

Orķestra "Rīga" direktore, komponiste Ilona Breģe un diriģents Valdis Butāns ar Lielās mūz...
Orķestra "Rīga" direktore, komponiste Ilona Breģe un diriģents Valdis Butāns ar Lielās mūzikas balvas statueti

Aizvadītajā sezonā orķestris „Rīga” tika godalgots ar Lielo mūzikas balvu. Vai uzvaras apziņa palīdz un stimulē? "No orķestra prestiža, popularitātes viedokļa tas palīdz, lai gan katrs mūsu koncerts bijis mēģinājums pierādīt, ka esam tikpat interesants orķestris kā jebkurš cits. Katrs apbalvojums ir ļoti patīkams un stimulējošs, bet mūsu darbu un nosprausto mērķi pēc būtības balva nav mainījusi,” teic Butāns.

Koncertā skanēs arī Riharda Dubras Ceturtais divertisments. "Viens no mūsu orķestra uzdevumiem ir meklēt un turēt roku uz pulsa, atrast jaunu un interesantu repertuāru. Un, ja vēl to rakstījis latviešu komponists, jo labāk. Divertisments pirmo reizi atskaņots Amerikā kā pasūtījuma darbs. Rokoties Latvijas mūzikas informācijas centrā, nejauši uzdūros, ka Rihardam ir veseli divi darbi pūtēju orķestrim. Otru atskaņosim jūnijā,” atklāj orķestra "Rīga" šefs.

Sezonas atklāšanas koncertā skanēs arī mūsdienu austriešu komponista Tomasa Dosa 2008. gadā sacerētā “Dirižabļa simfonija” (Zeppelin Symphony), kuras četrās daļās atainota pirms vairāk nekā simt gadiem radītā lidaparāta – cietā korpusa dirižabļa jeb cepelīna tapšanas vēsture no tā izgudrotāja Ferdinanda fon Cepelīna idejas līdz lidojumam. Kompozīcijā izmantoti arī netradicionālie instrumenti.

"Caur paziņām esam atraduši pat īsto kara laika ugunsdzēsēju sirēnu, kas darbināma ar roku!" sajūsmināti stāsta diriģents.

Ja vēl par sezonas akcentiem, tad trio "Art-i-Shock" gaidāms ļoti nopietns pienākums – trio kļuvis par rezidējošo ansambli Dzintaru koncertzālē, un pirmais koncerts skanēs jau 30. septembrī. Tad – festivāls "Arēna", kurā trio sadarbosies ar kokļu ansambli "Altera Veritas", un tad jau būs klāt Ziemassvētku festivāls.

Tikām orķestrim "Rīga" šī sezona iezīmīga ar to, ka ļoti daudz tiks atskaņota latviešu oriģinālmūzika un īpaši pasūtīti jaundarbi. "Kā nevienu citu gadu! Jaundarbus spēlēsim ne tikai sezonas atklāšanā, bet arī ikgadējā festivāla "Trīs zvaigznes" koncertos un pavasara festivālā  "Windstream", kura atklāšanas koncertā pēc ilgāka laika pie pults atgriezīsies "Rīgas" kādreizējais vadītājs Andris Poga," stāsta Butāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti