Benefice

LMB 2017. Gada mūziķis - Iveta Apkalna, Matīss Čudars, Arvīds Kazlausks

Benefice

LMB 2017. Gada jaunais mākslinieks - Kristīne Balanas, Matīss Eisaks, Maija Kļaviņa

LMB 2017. Izcils sniegums gada garumā - "Ave Sol", "Collegium Musicum Riga", "Rīga"

Butāns un orķestris «Rīga», nominanti «Lielās mūzikas balvas 2017» kategorijā «Par izcilu sniegumu gada garumā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Lielās mūzikas balvas 2017” kategorijā „Par izcilu sniegumu gada garumā” līdzās kamerkorim „Ave Sol” un diriģentam Andrim Veismanim, kā arī baroka orķestrim „Collegium Musicum Riga” un tā vadītājam Mārim Kupčam nominēts arī orķestris „Rīga” un tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns.

Orķestra pagājušā gada darbībā žūrija uzsvērusi īpašu novatorismu programmu izvēlē: izcelts šīs sezonas atklāšanas koncerts 12. oktobrī ar Amerikas mūziku, jo pirmo reizi Latvijā skanēja nedzirdēti, krāsaini opusi, un tiek uzsvērts, ka katra orķestra „Rīga” pagājušā gada programma bijusi atklājums un patīkams pārsteigums klausītājiem.

Valdis Butāns: – Šāda nominācija ir milzīgs slogs, liela atbildība! Lai visu atcerētos, jāsāk šķirstīt pieraksti un koncertu programmiņas… Tas tiešām ir negaidīti – var būt viens spilgts notikums, bet, ja ikdienā esi procesā iekšā un dari savu darbu, nav pat laika padomāt un atskatīties. Sezona bijusi gana saspringta, tas ir bijis nebeidzams, diezgan sarežģīts process. Ja žūrija novērtē veikumu visas sezonas garumā – tas ir liels prieks!

Rūta Paula: – Tiek uzsvērta jūsu programmu daudzveidība, neparastība, publikas iepazīstināšana ar daudziem pirmatskaņojumiem…

– Jā, un orķestrim „Rīga” tas ir liels izaicinājums – meklēt labas programmas, jo kvalitatīvajam repertuāram, kas radīts mūsu sastāva orķestrim, ir tikai 100 gadu. Tāpēc mums nav citas izvēles. Lielu daļu savas programmas balstām uz pirmatskaņojumiem, esam nepārtrauktos repertuāra meklējumos. Darbu loks ir ļoti ierobežots. Turam roku uz pulsa, un vienmēr rit cīņa par labu un interesantu repertuāru. Jāsaprot, kas varētu patikt publikai un kas mums pašiem varētu būt profesionāli noderīgs. Nemitīgi meklējam ko jaunu, oriģinālu, lai būtu interesanti arī pašiem.

– Jau sen jūsu orķestris pārkāpis pūtēju orķestra funkcijas…

– Jā, un vienmēr apgalvoju, ka mūsu orķestris ir daudzveidīgākais profesionālais orķestris Latvijā, jo pārstāvam visplašāko stilistisko spektru. Džeza programmas varam spēlēt gan kā lielais orķestra sastāvs, gan kā bigbends, arī kvalitatīva popmūzika, neakadēmiskā simfoniskā mūzika ir mūsējā.

– Jūsu darbs kļūst aizvien atraktīvāks, un viens no spilgtiem piemēriem ir arī cikls „Nāc, ieklausies orķestrī „Rīga”!”, kas domāts mazajiem klausītājiem.

“Lielās mūzikas balva 2017"

“Lielās mūzikas balvas 2017" pasniegšanas ceremonija norisināsies 6. martā Latvijas Nacionālajā operā. Plkst.19.00 tā būs klausāma arī Latvijas Radio 3 “Klasika” un replay.lv tiešraidē, bet pēc plkst. 22.00 skatāma arī Latvijas Televīzijā.

– Tā ir mūsu misija - stāstīt, rādīt par mūziku jaunajai paaudzei. Mūs, orķestra mūziķus, atbruņo tas, ka ši vecuma publikai nav iespējams samānīties. Nevar viņiem kaut ko „iesmērēt”, jo mazuļu emocijas ir patiesas, un atgriezenisko saiti jūti momentā. Ja bērnam patīk, tad viņš to parāda no sirds un sajūsmināti. Ja nepatīk, tad arī to tu redzi momentā.

– Aktuāls ir arī jautājums par orķestra līmeņa uzturēšanu, vai ne?

– Orķestra līmeni var uzturēt un celt attiecīgs repertuārs. Arī popmūzikas koncerti. Ir īpaši koncerti, kas man pašam personīgi ļoti svarīgi – kad izdodas apvienot patīkamo ar lietderīgo. Īpaši tie ir lielie simfoniskie skaņdarbi, kas veltīti konkrēti mūsu orķestra tipam. Ik pa laikam izdodas tādus spēlēt, atrast kvalitatīvu repertuāru. Šie darbi spilgti parāda profesionālo varēšanu un krāsas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti