Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 69

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 71

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 70

«Mikrofona» trešā aptauja: triumfē «Balta saule», balsotāju skaits – rekordliels

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

1970. gadā risinājās "Mikrofona" trešā aptauja par gada populārāko latviešu komponista estrādes  dziesmu. Raimonda Paula dominance dziesmotajā sacensībā turpinājās, šoreiz vislielāko atzinību gūstot  viņa dziesmai "Balta saule".

Redakcija saņēma tam laikam neparasti lielu vēstuļu skaitu, un par savu mīļāko dziesmu nobalsoja 17 000 radioklausītāju. Zināmā mērā šo atsaucību sekmēja arī tas, ka "Mikrofons" atzīmēja piecu gadu jubileju. Aptaujas noslēgums notika omulīgajā 3. studijā, kas tolaik bija muzikālo un literāro tiešraižu studija, piedaloties gan redakcijas ļaudīm un radio vadībai, gan, protams, laureātiem.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Dziesmas "Balta saule" vārdu autors, daudziem par pārsteigumu, nebija vis populārais Alfreds Krūklis, bet gan mazāk pazīstamais dzejnieks Ziedonis Purvs. Dziesmu izpildīja Margarita Vilcāne, un to viņai kādā no Rīgas Estrādes orķestra mēģinājumiem Filharmonijā bija parādījis pats Maestro.

Publika dziesmu uzņēma ar lielu sajūsmu, gan dziedot līdzi, gan lūdzot to atkārtot.

"Balta saule" vilināt vilināja ar savu ļoti vienkāršo melodiju, vasarīgi smeldzīgo dzeju un Margaritas Vilcānes spožo dziedājumu, panākumus gūstot arī tālu aiz Latvijas robežām – tā skanējusi koncertos Somijā, Zviedrijā, Krievijā, Amerikā un citur pasaulē. Vienmēr un tikai latviešu valodā.

Šīs dziesmas vārdi nekad nav tulkoti vai mainīti.

Vēl nedaudz par citām šīs aptaujas melodijām. Tūlīt aiz "Baltas saules" bija "Kam ziedi, mežābele" ar Alfreda Krūkļa tekstu Ojāra Grinberga dziedājumā – šīs dziesmas vārdi gan tā laika cenzūras dēļ tika izmainīti, un vēlāk atjauninātajā variantā tās nosaukums bija "Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu". Godpilnā trešā pozīcija "Mikrofona 70" aptaujā pienācās Raimonda Paula un Alfreda Krūkļa dziesmai "Cik klusa nakts", kuru gan dziesmu goda listē parasti nepamana, bet, man liekas, šī dziesma ir ļoti pievilcīga un simpātiska arī tāpēc, ka tā mīļi  sasaucas ar Ziemassvētku dziesmu "Klusa nakts, svēta nakts". Šī, starp citu, bija tikai otrā un arī pēdējā reize, kad Raimonda Paula dziesmu duetā dziedāja Nora Bumbiere un Ojārs Grinbergs – pirmā bija "Papu, saki mammai pats".

Tūlīt aiz "Mikrofona 70" pirmā trijnieka palika Zigfrīda Lorenca un Jāņa Petera "Vecmāmiņa un runcis", kā arī Ivara Vīgnera un Alfreda Krūkļa "Kas ticēt spēj" Zigfrīda Račiņa sniegumā.

Bet "Balta saule" žilbināja ne tik vien "Mikrofona" aptaujā – tā mirdzēt mirdz joprojām, un man tā šķiet kā tāda muzikāla, brīnumaina  pasaka par balto sauli, kura mājo ikvienā no mums, tāpat kā katram no mums ir sava zilpelēkā jūra, spožs saullēkts, smeldzīgs noriets un sava laiva, kurā mēs ar tevi vien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti