Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 70

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 76

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 71

Aptauja «Mikrofons 71» iziet ārpus radio sienām; biļetes izpirktas dažu stundu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sekojot līdzi "Mikrofona” dziesmotās aptaujas atmiņu akordiem, šoreiz jāpievēršas 1971. gadam. iepriekšējā gada uzvarētāja "Balta saule” ar daudzajiem tūkstošiem klausītāju vilināt vilināja nākamās  aptaujas finālu sarīkot ārpus radio sienām. Un es devos uz Mazo ģildi – tolaik Arodbiedrību Centrālās padomes kultūras namu, lai ar rosīgo direktoru Abramu Edelmanu vienotos par "Mikrofona” aptaujas noslēguma pirmo atklāto koncertu. Drīz Vecpilsētas ieliņās parādījās afišas par šo neparasto sarīkojumu 1971.gada 29. decembrī, un biļetes uz to tika izpirktas dažu stundu laikā.

Tapa pasākuma  scenārijs pusotras lappuses garumā, pret kuru Radio vadībai it kā iebilžu nebija. Kaut gan visai savāds likās fakts, ka uz koncertu neatnāca neviens administrācijas pārstāvis.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Vēstuļu skaits togad bija milzīgs – vairāk nekā 34 000, vairākiem tūkstošiem klausītāju iestājoties par jauko, lirisko Raimonda Paula un Alfreda Krūkļa "Savāda vasara” Noras Bumbieres un Viktora Lapčenoka sniegumā, kas noslēdza pirmo trijnieku. Aplausi zālē nerimās, bet, kad pieteicu aptaujas vicečempioni Raimonda Paula un Jāņa Petera dziesmu "Zilā", ko dziedāja Viktors, tad tie uzplaiksnīja ar jaunu sparu – ne velti dziesma bija saņēmusi 8 337 klausītāju balsis.

Interesanti, ka "Zilā” bija Paula un Petera pirmais kopdarbs. Cik tādu ir bijis pavisam šajos garajos gados, to pat grūti apjaust. Bet to vidū  arī "Mikrofona 71” zelta dziesma "Teic, kur zeme tā”, par kuru bija nobalsojuši ap 13 000 klausītāju.

Mazajā ģildē to pirmo reizi izpildīja mūsu spožākā solistu četrotne Nora Bumbiere, Margarita Vilcāne, Ojārs Grinbergs un Viktors Lapčenoks. Raimonds Pauls bija vēlējies, lai šī dziesma izskan patiesi tautiski, patriotiski un himniski, un, lieki sacīt, ka to nācās atkārtot vairākreiz. Neapšaubāmi, dziesmas spēks bija arī tās vārdos – lai gan Pauls ar Krūkli bija radoši sadarbojušies jau kopš 1964. gada, "Mikrofona 71” aptaujas laureāte izrādījās īsts hits par "zemi skaistāko, kur smilgas zied un akmens dzied”, dziesma par dzimteni, par Latviju.

Pacilātā, latviskā gaisotne un kopības gars vecajā ģildes namā tovakar vienoja simtus apmeklētāju, ne velti šo pirmo atklāto "Mikrofona" koncertu, ko ierakstā atskaņoja Latvijas Radio, daudzi tā dalībnieki atceras kā mīļu, sirsnīgu, vienojošu un neaizmirstamu. Lai gan pēc šī koncerta varas iestādes latviešu dziesmu aptauju uz vairākiem gadiem aizliedza, "Mikrofona 71" atklātajam koncertam, neapšaubāmi, ir vēsturiska loma latviešu estrādes dziesmu popularizēšanā, vieglās mūzikas attīstībā un latviskās identitātes nostiprināšanā.

Kā rakstīja Leons Briedis, gan Raiņa Dzejas dienas, gan "Mikrofona" aptaujas ir veikušas ārkārtīgi svarīgu un būtisku mūsu tautas nacionālās pašapziņas izkopšanas, veidošanas un stabilizēšanas darbu, kas vēlāk savu visaugstāko pakāpi sasniedza tautas atmodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti