LNSO stīgu kvartets atzīmē jubileju ar reti atskaņotiem kamermūzikas darbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) stīgu kvartets “3+1” atzīmēs piekto dzimšanas dienu ar koncertu 11. februārī plkst. 19 Lielajā ģildē. Koncertā skanēs Latvijā reti atskaņoti kamermūzikas skaņdarbi - divi klavierkvinteti, kas komponēti 20. gadsimta sākumā.

LNSO altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls un LNSO čellu grupas koncertmeistare Diāna Ozoliņa ir ilggadēji kamermuzicēšanas partneri kopš orķestra “Rīgas kamermūziķi” laikiem. Abi LNSO spēles kvalitātes pīlāri jau piecus gadus apvienojušies vienā kvartetā ar jaunās paaudzes vijolniecēm, un šajā koncertā  viņu sadarbības partneres būs Beāte Račko un Liene Neija-Kalniņa.

Ar kvartetu “3+1” jau vairākkārt muzicējis jaunais pianists Edgars Tomševics, savukārt pirmoreiz kvarteta sadarbības partnere būs vidējās paaudzes pianiste Sandra Jalaņecka.

Koncertā atskaņoto skaņdarbu autori ir Bēla Bartoks (1881–1945), kurš savu 1904. gadā pabeigto kvintetu uzskata par pirmo nozīmīgo darbu, no mācekļa perioda pārejot meistara pakāpē, un krievu seniors Sergejs Taņejevs (1856–1915), kura 1911. gadā pabeigtais kvintets ir meistara pēdējais lielais opuss, pēc nozīmes gandrīz vai kamersimfonija.

Sergeja Taņejeva Klavierkvintets ir žanra klasika – monumentāls, daudzveidīgs kamermūzikas paraugs, kurā daudz skaistuma un cēla dramatisma.

“Klausīties Taņejeva kvintetu nozīmē iesaistīties sarunā ar daudz pieredzējušu nevainojamas garīgās un ētiskās stājas cilvēku, kura talanta apmērs un savdabīgums līdz pat mūsdienām palicis komponista laikabiedru un tuvu kolēģu Čaikovska, Rimska-Korsakova un citu, kā arī viņa audzēkņu Rahmaņinova un Skrjabina ēnā. Tas ir gadījums, kad kristālskaidra dižuma priekšā tu nevis svinīgi sastingsti, bet atveries jaunai, būtiskai informācijai,” skaidro LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti