Kultūras rondo

Žurnāls "Tvērums" vilinās lasītājus brist dziļāk filosofijas ūdeņos

Kultūras rondo

Ceļā pie Aleksandra Čaka. 3. stāsts. Čaka dzeja Viļa Daudziņa lasījumā

Idejas ir lavīnveidīgas, tās laižu caur nopietnu filtru. Saruna ar Sigvardu Kļavu

Latvijas Radio kora jaunā ikdiena. Saruna ar diriģentu Sigvardu Kļavu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pandēmijas laikā Latvijas Radio koris un tā mākslinieciskais vadītājs tiecas rast jaunus dziļumus. Top arī veltījums disidentei Lidijai Lasmanei-Doroņinai.   

Latvijas Radio koris un tā mākslinieciskais vadītājs, diriģents Sigvards Kļava savā ziņā jau saraduši ar pandēmijas laika nepastāvību. “Pašlaik mums dzīve piedāvā tik citādāku dzīves ritmu un attiecības ar ikdienu, ka, manuprāt, arī pašai jaunradei šis būs atpazīstams mirklis,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta diriģents. Mūsu jaunajā ikdienā izcilā dziedātāju apvienība mācās ķert mirkli, ķert iespēju. Protams, katra pauze, dīkstāve ietekmē kora attīstības plūdumu.

Taujāts par nākotnes radošajām iecerēm, Sigvards Kļava atbild, ka šajā ziņā cenšas sevi piebremzēt: "Skaidrs, ka tupot [mājās], ļoti daudz klausoties un lasot, tās

idejas brīžam ir lavīnveidīgas [..], bet es mēģinu tās laist caur ļoti nopietnu filtru – izdomāt, kas ir svarīgs, kas mazāk un, pats galvenais, kas būs vajadzīgs gan rīt, gan parīt.

[..] Piefiksēju pie sevis un arī strādājot ar saviem mīļajiem dziedātājiem, ka pēkšņi parādās jaunas nepieciešamības pēc dziļākām, emocionālākām lietām, kas citos laikos mums pašiem varbūt nebija tik aktuālas.” Diriģents uzsver, ka tas dziļums rodams mūzikā, kurai sen neviens nav pieskāries un kura atkal ir aktuāla, mums vajadzīga. 

Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā īsteno ideju par koncertuzvedumu “Purpura pārdevēja”. Tas ir veltījumus disidentei Lidijai Lasmanei-Doroņinai.  

“Mēs veidojam muzikālo stāstu par vienu ārkārtīgi svarīgu dzīves gājumu, par attiecībām ar Dievu, likteni, cilvēkiem.

It kā tādi skaļi un simboliski vārdi, bet tad, kad tie iekļaujas patiesā un īstā stāstā… Tas noteikti ir varoņdarbs,” par topošo veltījumu teic kora mākslinieciskais vadītājs.

Koncertuzvedums “Purpura pārdevēja” pie skatītājiem nonāks videoierakstā, kuru demonstrēs arī Latvijas Televīzija. Ja nākotnē apstākļi būs vēlīgi, mākslinieciskais vadītājs neizslēdz iespēju, ka veltījumu varētu atskaņot arī klātienē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti