Labrīt

Inovācijas - jauni risinājumi dažādām Baltijas reģiona problēmām

Labrīt

"Altum" vadītājs Reinis Bērziņš: Jāatjauno banku sektora reputācija

Koris "Maska" ierakstījis albumu "Dedication"

Koris «Maska» Rūmenes muižas jaunajā koncertzālē prezentēs albumu «Dedication»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Teju katru gadu izcīnīt vienu vai pat vairākas nozīmīgas starptautisku koru konkursu balvas – tā mūsu meistarīgajam amatierkorim „Maska” ir gandrīz vai tradīcija nu jau aptuveni 13 gadu garumā. Taču šis gads „Maskai” bijis vairāk nekā īpašs. Šovasar triju nedēļu laikā koris piedalījās trīs starptautiskos konkursos, iegūstot divas ''Grand Prix'' balvas, kā arī 2. vietu "Koru Eirovīzijā” Zviedrijā.

Balvas ir lielisks stimuls – atzīst kora diriģents Jānis Ozols, tomēr pats svarīgākais šajos konkursos ir būt par Latvijas kormūzikas vēstnešiem. Kā skaists vainagojums visam "Maskas” gada veikumam būs jaunā albuma "Dedication” prezentācijas koncerts, kas notiks 7. decembrī Rūmenes muižas jaunajā koncertzālē.

Regulāri gatavoties un braukt uz konkursiem – diriģents Ozols to dēvē par vienu no saviem rīkiem kora kvalitātes uzturēšanai. Par balvām, protams, ļoti liels prieks, arī nākamajam gadam konkursu ziņā mērķi ir lieli, bet pats galvenais dalības iemesls ir

apliecināt pasaulē Latvijas kormūzikas augsto līmeni, kā arī iepazīstināt ar mūsu kormūziku, kas pasaulē kļūst aizvien pieprasītāka un savā ziņā ir pat tendenču noteicēja.

"Nav noslēpums, ka ar latviešu kormūziku mēs varam pamatoti lepoties. Daudzu valstu kori seko līdzi tam, kas notiek Latvijā, seko līdzi jaunākajām tendencēm. Proti - seko līdzi tam, ko dzied "Maska", lai zinātu, ko iekļaut savā repertuārā. Tas attiecīgi nozīmē to, ka mūsu komponisti tiek atskaņotie ne tikai Latvijā, bet, piemēram, Indonēzijā, Spānijā, Krievijā un citās valstīs. Mēs esam latviešu kormūzikas vēstneši," stāsta Ozols.

Lauras Jēkabsones skaņdarbu "Nāc, Dieviņi!” koris "Maska” pirmatskaņoja šovasar "Koru Eirovīzijā” Zviedrijā, un šis skaņdarbs ievada arī kora jauno albumu "Dedication” jeb "Veltījums”. Kā liecina nosaukums – tajā ietvertie skaņdarbi visi rakstīti speciāli korim "Maska”. Autori pamatā ir latviešu komponisti, bet ir arī viens igauņu un viens lietuviešu komponista skaņdarbs.

"Esmu ļoti priecīgs, ka slavenais komponists Vītauts Miškins uzreiz atsaucās, un ir brīnišķīga kompozīcija ar lietuviešu nacionālajamie mūzikas instrumentiem Ziemassvētku laikam tapusi, un mans viens no igauņu jaunajiem komponistiem, favorītiem Perts Ūsbergs, kuru man ieteica paklausīties Igaunijas iepriekšējais prezidents Tomass Ilvess," skaidro Ozols.

Koris „Maska” izceļas arī ar to, ka līdzās ļoti meistarīgi noslīpētai muzicēšanai viņi uzdrīkstas būt arī atšķirīgi, dažbrīd ļoti atraktīvi un neordināri, un tas atspoguļojas arī viņiem radītajās kompozīcijās. Piemēram, Lauras Jēkabsones skaņdarbā “Solanum Tuberosum”. Tas ir veltījums kultūraugam, kura patēriņā latvieši pārsit visus Eiropas rekordus. Protams, Lauras Jēkabsones kompozīcijā aprunāts un arī apdziedāts mūsu iemīļotais kartupelis.

Kora „Maska” būtību savā ziņā ļoti trāpīgi raksturo arī uz kora 15 gadu jubileju radītā Lauras Jēkabsones kompozīcija "Unam udēb", kas ir vārdu un melodijas ziņā otrādi skanoša latviešu tautasdziesma "Bēdu manu lielu bēdu".

"Tad, kad viņa man atsūtīja šīs notis, es uzreiz sapratu, ka tas der. Tas ir hits, un man pēc katra konkursa vai katra koncerta ārzemēs, kur mēs nodziedam šo skaņdarbu, ir ļoti daudz pieprasījuma pēc šīm notīm. It sevišķi Japānā, kad mēs bijām, pastrādājām nedaudz ar vietējiem koriem, viņi ļoti ļoti izbauda šo skaņdarbu. Ideja ir pavisam vienkārša, bet ģeniāla," saka Ozols.

Gatavojoties starptautiskajam koru konkursam Tallinā, Ozolam programmā ļoti gribējās iekļaut vienu garu skaņdarbu, un tādējādi no nolikuma izrietēja, ka otram skaņdarbam viņš var atvēlēt tikai 35 sekundes. Viņš atkal zvanīja Laura Jēkabsonei, un tā tapa iespējams pasaulē pati īsākā kora kompozīcija.

"Laura atsaucās un uzrakstīja burvīgu skaņdarbu ar nosaukumu "No time for more", kurš ir apmēram 40 sekundes garš, tomēr neiekļāvās 35 sekundēs, un ar kuru mēs noslēdzām Tallinas konkursu. Nepārvilkām nekādus laikus un šis ir, iespējams, viens no īsākajiem kormūzikas skaņdarbiem, kāds pasaulē radīts," atzīst Ozols.

Līdzās jau pieminētajiem komponistiem albumā "Dedication” iekļautas arī Riharda Zaļupes, Jāņa Šipkēvica un arī paša Jāņa Ozola kompozīcijas.

Albuma prezentācijas koncerts notiks pavisam nesen darbu sākušā koncertvietā, kas atrodas Kandavas novadā, un tā ir Rūmenes muižas jaunā koncertzāle, kas izveidota kādreizējā muižas kūts ēkā, stāsta koncertvietas producente Katrīna Gupalo:

"Pati kūts ēka tika celta 1913. gadā, un tagad ir pagājis tik daudz laika. Arhitekte Zaiga Gaile ir viņu uztaisījusi ar lielisku, modernu akustiku  kā skaistu, neparastu koncertvietu. Tādu vietu Latvijā ir ļoti ļoti maz. Tur ir gaisma un gaiss. Mūzika tur var dzīvot un elpot. Klausītāji var dabūt iedvesmu gan no dabas, gan no pašas vides," saka Gupalo.

Rūmenes muižas jaunajā koncertzālē jau uzstājies Andrejs Osokins un māsas Balanas, un 7.decembrī tur notiks kora „Maska” jaunā albuma prezentācijas koncerts. Jau tuvākajās dienās albums būs pieejams "Spotify" un citās populārākajās straumēšanas vietnēs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti