Komponiste Dace Aperāne: Latvijas jaunajiem mūziķiem ir brīnišķīgs potenciāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas jaunajai mūziķu paaudzei ir brīnišķīgs potenciāls, stāstot par jūlija sākumā Siguldā gaidāmajiem 21. starptautiskajiem jauno mūziķu meistarkursiem "Latviešu mūzika un mūziķi pasaulē", intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" uzsver komponiste Dace Aperāne.

No 1. līdz 9. jūlijam dažādu pasaules valstu jaunie mūziķi un pasniedzēji satiksies meistarkursos Siguldas Mākslu skolā "Baltais flīģelis", lai pilnveidotu savu profesionālo meistarību lekcijās, semināros, diskusijās, individuālajās nodarbībās un grupu nodarbībās. Turklāt katru meistarkursu vakaru koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks pasniedzēju un dalībnieku koncerti, kas būs brīvi pieejami ikvienam interesentam. Plānots, ka meistarkursos varēs piedalīties aptuveni 100 dalībnieku, kuri varēs strādāt 40 pasniedzēju vadībā.

No rīta līdz vakaram dzīvosim latviešu mūzikas pasaulē, pilnveidojot zināšanas,” stāsta Dace Aperāne, uzsverot, ka šogad aprit ne tikai 20 gadi kopš nometnes dibināšanas, bet arī 25 gadi, kopš pati pirmo reizi viesojusies Latvijā: “Labi atceros, ka toreiz jaunie mūziķi stāstīja, cik ļoti labprāt mācītos ārvalstu mūziķu vadībā. Tad arī radās doma rīkot meistarkursus.”

Iecere tika realizēta, un 1994. gadā Jaungulbenē notika pirmie meistarkursi, kuros ar Daces Aperānes gādību piedalījās arī pasaulslavenais "The Hilliard Ensemble". "Visi senās mūzikas lietpratēji Latvijā bija stāvā sajūsmā: gan Solvita Sējāne, gan Andris Veismanis un citi," saka Dace Aperāne.

"Lai gan šobrīd situācija nesalīdzināmi mainījusies un jaunajiem mūziķiem radušās plašas iespējas mācīties ārpus Latvijas, vēlme piedalīties meistarkursos nav mazinājusies - dalībnieki uzsver vērtīgo iespēju iepazīt citam citu un dibināt sadarbību nākotnē. Latvijas jaunajai mūziķu paaudzei ir brīnišķīgs potenciāls. Gūstu lielu iedvesmu gan no viņu talanta, gan pozitīvās attieksmes,” uzsver komponiste Dace Aperāne.

Tāpat Dace Aperāne atgādina, ka starptautiskajiem jauno mūziķu meistarkursiem vienmēr bijusi jauka sadarbība arī ar “Klasiku”, un arī šogad nebūšot citādi: “8. jūlijā uz Siguldu brauks "Klasikas" direktore Gunda Vaivode, kompānijā ņemot līdzi dziedātāju Maiju Kovaļevsku, kura stāstīs par savu dzīves pieredzi.”

Vaicāta par mainīgajām tendencēm meistarkursu kontekstā, Dace Aperāne atzīst: “Jau pirms pāris gadiem pamanījām, ka krietni augusi interese par kameransambļiem, jo piesakās īpaši daudz stīdzinieku. Tāpat vērojama pastiprināta interese par kompozīciju.”

Šoreiz meistarkursos akcentēta baroka mūzika: “Lai gan latviešu mūzika mums vienmēr bijusi ļoti svarīga, šoreiz meistarkursos akcents likts uz baroka mūziku - pirmo reizi mums būs senās mūzikas vokālais ansamblis, ar ko strādās Guntars Prānis, Agnese Kanniņa-Liepiņa strādās ar baroka vijolniekiem, bet ar klavesīnistiem - Ieva Saliete.”

Šogad meistarkursu dalībniekiem būs iespēja izvēlēties vairākus pasniedzējus, meistarkursi notiks arī sadarbība ar jauniešu kamerorķestri "Kremerata Baltica".

XXI starptautiskajiem jauno mūziķu meistarkursiem "Latviešu mūzika un mūziķi pasaulē" var pieteikties līdz 15. maijam, aizpildot anketu "Baltā flīģeļa" mājas lapā, kur rodama arī detalizēta informācija par meistarkursiem. Tiešā saite šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti