Pa ceļam ar Klasiku

Pasaulslavenais diriģents un baroka specs Frīders Berniuss: Svarīgi ir piedzīvot pārmaiņas

Pa ceļam ar Klasiku

Svēti un dzirkstoši. "Putnu" un Nīmaņa citādie Ziemassvētki

Tiguls: Manas galvenās darba stundas, kad atlido radošais gars, ir agri rīti un vakari

Komponista Raimonda Tigula jaunāko skaņdarbu pirmatskaņos Eiroradio tiešraidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiroradio Ziemassvētku dienā, kas šogad tiks atzīmēta 15. decembrī, Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Raimonda Tigula jaunākais darbs – dziesma ''Little Star" ("Mazā zvaigzne") – vēstījums par mūsu dzīves zvaigžņotajām debesīm un savas vienīgās dzīves zvaigznes meklējumiem. Koncerts ir jaunākais notikums komponista jau tā darbīgajā ziemā: viņš radījis labdarības akcijas "Dod pieci!" himnu un kopā ar instrumentālo grupu un Rīgas Doma zēnu kori diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā ar programmu "Rīta un vakara dziesmas" apceļo Latviju.

Pirmais koncerts ar programmu "Rīta un vakara dziesmas" 8. decembrī jau aizvadīts – vai izskanēja tā, kā bija iecerēts? "Parasti tā nesaku, bet šoreiz teikšu, ka izskanēja pat labāk, nekā iecerēts," stāsta komponists. "Esam tiešām brīnišķīga kompānija – man patīk, kā koris skan, un nepiespiestā, jautrā atmosfērā mums tas viss arī notiek. Spēlēju kopā ar lieliskiem mūziķiem – Andi Klučnieku, kurš spēlē ne tikai flautu, bet arī dažādas stabules, bundzinieku Kristeru Hartmani, basģitāristu Robertu Rasu un ģitāristu Rihardu Lībieti."

15. decembrī programma izskanēs Ventspils koncertzālē “Latvija”, 21. decembrī – koncertzālē “Cēsis”, 23. decembrī – Rīgas Domā, 4. aprīlī – Liepājas “Lielajā dzintarā”, bet 9. aprīlī – Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē.

Uz jautājumu, vai šādu koncertu virkni atskaņot ir vienkāršāk, nekā mobilizēties vienam koncertam, vai tieši pretēji, Tiguls atbild, ka šī esot pirmā reize, kad viņš devies tūrē pa koncertzālēm: "Parasti bijis jākoncentrējas tikai uz vienu priekšnesumu, bet šoreiz mūsu uzstādījums – apbraukāt Latviju."

Turklāt izveidota ne tikai programma – klajā nāks arī albums, kas ierakstīts Latvijas Radio studijā.

Vai programmas nosaukums liecina, ka komponistam tieši rīta un vakara stundas ir tās iedvesmojošākās? "Ļoti precīzi!" smaida Tiguls. "Tieši tā arī ir. Tas gan varbūt nav iemesls, kāpēc esmu nosaucis šo programmu par "Rīta un vakara dziesmām", bet

tā ir absolūta taisnība – manas galvenās darba stundas, kad atlido radošais gars, ir agri rīti un salīdzinoši vēli vakari.

Kāpēc šāds nosaukums? Jau pirms gadiem desmit bija skaņdarbi, kurus ievietoju savā iedomu plauktiņā, nosaucot tos par rīta un vakara dziesmām. Tie bija gan skaņdarbi, kas rakstīti korim, gan instrumentālas kompozīcijas, kas man pašam īpašas. Kad Mārtiņš Klišāns uzrunāja mani veidot programmu kopā ar Rīgas Doma zēnu kori, izņēmu šos skaņdarbus no šī "plauktiņa", abi kopā sarindojām tos atbilstošā secībā un izveidojām šo programmu, ko nosaucu tieši tā – "Rīta un vakara dziesmas"."

Tiguls stāsta, ka ar Mārtiņu Klišānu kādā mēģinājumā pasmaidījuši par situāciju, ka šajā koncertprogrammā esot absolūtā vīru kompānija – tiešām, nevienas dāmas! "Un tad mēs pēkšņi konstatējām, ka tā nemaz gluži nav – ka man dzīvē paveicies sadarboties ar trim brīnišķīgām dāmām, tekstu autorēm.

Tās ir trīs lieliskas dažādu paaudžu sievietes: dramaturģe un dzejniece Rasa Bugavičute-Pēce - mūsu redzamākais darbs ir "Lec, saulīte", kas izskanēja pagājušajos Dziesmu svētkos, man ļoti tuvais cilvēks Nora Ikstena, ar kuru kopā esam veidojuši vairākus lielus darbus – zināmākā droši vien būs dziesma "Dod, Dieviņi", kas arī skanējusi Dziesmu svētkos, bet pagājušovasar kopā strādājām pie oratorijas "Jūras grāmata", ar ko atklājām Ventspils koncertzāli "Latvija". Un Vaira Vīķe-Freiberga, ar kuru esam veidojuši "Saules dainas". Arī šajā koncerttūrē izskanēs skaņdarbi ar saules dainām."

Interesanti, ka arī pats Raimonds Tiguls savulaik dziedājis zēnu korī, un atmiņas par šo laiku viņam ir sirsnīgas: "Zēnu koris bija mans pirmais muzikālais kolektīvs, ar kuru sāku savu ceļu mūzikā – korī dziedāju jau no pirmās klases. Bija koncerti, bija koru festivāli, tagad skatos uz puišiem un labi atceros, kā mēģinājumos un ierakstu studijās pagāja garas un ilgas stundas. Katrā ziņā interesanti."

Savukārt 15. decembrī pulksten 17.00 "Klasikas" tiešraidē no Latvijas Radio 1. studijas Eiroradio Ziemassvētku dienas ietvaros skanēs Ziemassvētku noskaņu koncerts, kurā pirmatskaņojumu piedzīvos Raimonda Tigula dziesma "Little Star" jeb "Mazā zvaigzne" – dziedās Beāte Zviedre, būs dzirdamas gan henga skaņas, ko papildinās Ainars Šablovskis ar duduku, kā arī Ievas Šablovskas spēlētā arfa.

"Henga skaņa ļoti silda manu sirdi, un duduka skaņa ļoti organiski ar to sasaucas," stāsta Tiguls.

"Pagājušovasar pie manis Tiguļkalnā ciemojās mūziķis no Armēnijas, kurš tieši specializējas duduka spēlē – konstatējām, ka duduks ir viens no senākajiem pasaulē zināmajiem instrumentiem. Savukārt hengs – viens no jaunākajiem, kaut arī ar ļoti senām saknēm. Henga forma un skaņa izveidota tikai 2000. gadā! Savukārt pagājušajā vai aizpagājušajā vasarā rakstīju darbu orķestrim, kurā pats spēlēju arī hengu – daži klausītāji pēc tam teica, ka hengs tik ļoti organiski saplūstot ar arfu, ka brīžiem abus pat nevarot atšķirt.

Tomēr pats galvenais šajā darbā ir dziedājums. Skaņdarbs vēsta par mūsu dzīves zvaigžņotajām debesīm un savas vienīgās dzīves zvaigznes meklējumiem."

Visbeidzot, Raimonds Tiguls ir arī Latvijas Radio 5 (Pieci.lv) rīkotās labdarības akcijas "Dod pieci" himnas "Klusi čukst Dievs" autors: "Ierakstīt akcijas himnu mani uzrunāja Toms Grēviņš – teksta autore ir Rasa Bugavičute-Pēce, un tā nu mēs ar zēniem ierakstījām.

Šogad tēma ir smaga, un man ir prieks par Latvijas Radio 5 kolektīvu, kas šo akciju organizē jau sesto gadu – neskatoties uz to, ka Ziemassvētki savā būtībā ir ļoti komercializējušies, tik un tā uzskatu, ka tas ir laiks sarunām ar sevi. Šī akcija atgādina par ļoti būtiskām tēmām cilvēka dzīvē."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti