JVLMA simfoniskais orķestris un bigbends koncertsezonu noslēgs ar amerikāņu komponistu darbiem un moderno džezu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

29. aprīlī Rīgas Mākslas telpā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) savus sezonas noslēguma koncertus sniegs akadēmijas simfoniskais orķestris un bigbends, informēja akadēmijas pārstāvji.

Pulksten 18.00 JVLMA Lielajā zālē izskanēs simfoniskā orķestra koncertprogramma "Amerikas vilinājums", kurā orķestris muzicēs kopā ar džeza trio un trompetes solistu. Repertuārā – darbi, kurus radījuši amerikāņu komponisti – 20. gadsimta skaņraži Semjuels Bārbers ("Adagio" stīgu instrumentiem), Čārlzs Aivss ("The Unanswered question"), Džordžs Gēršvins (koncerts klavierēm Fa mažorā), kā arī mūsdienu komponists Kevins Makkī ("Centennial Horizon").

"Iecere par amerikāņu autoru skaņdarbu koncertu orķestrim radās tieši pirms 2 gadiem, kad tās īstenošanu apstādināja pandēmija," atklāja JVLMA simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs, diriģents Kaspars Ādamsons. "Toreiz secinājām, ka mūsu orķestris savā repertuārā līdz šim maz ir iekļāvis amerikāņu darbus. Tāpēc par šo gaidāmo koncertu es teiktu – tas ir mūsu 2 gadus lolots sapnis par iespēju zemi Ameriku, par iespējām, ko orķestrim var sniegt amerikāņu komponistu darbi – tās ir simfoniskam orķestrim neierastas nokrāsas. Man kā orķestra vadītājam ir būtiski piedāvāt studentiem ikonisku un tradīcijām bagātu repertuāru."

Kopā ar simfonisko orķestri koncertā muzicēs konkursa kārtībā izvēlētais solists – trompetists Mārtiņš Zujs un džeza trio – Matīss Žilinskis (klavieres), Toms Kursītis (kontrabass) un Sigvards Dižais (perkusijas).

Pulksten 19.00 Rīgas Mākslas telpā Džeza dienai veltītajā koncertā muzicēs JVLMA un Rīgas Doma kora skolas (RDKS) apvienotais bigbends somu diriģenta Jere Laukanena vadībā. Tajā skanēs pasaulē pieprasītā somu komponista Jere Laukanena oriģinālskaņdarbi, kurus viņš komponējis savam orķestrim "Jere Laukkanen Afro-Cuban Jazz Orchestra" un "European Jazz Orchestra", kā arī viņa veidotie aranžējumi. Koncerta repertuārs apvieno moderno džezu un afrokubiešu ritmus.

"Skaņdarbi ir gana sarežģīti gan ātrā tempa, gan taktsmēra dēļ, un mūziķiem atskaņot šādu repertuāru ir diezgan liels izaicinājums," teic JVLMA un RDKS bigbenda mākslinieciskais vadītājs, saksofonists Dāvis Jurka, kurš arī aicinājis somu mūziķi uz sadarbību ar latviešu bigbendu.

Jere Laukanens (Jere Laukkanen) ir sadarbojies un sadarbojas ne vien ar iepriekš minētajiem orķestriem, bet arī ar "UMO Jazz Orchestra" (Somija), "Berklee Jazz Composers’ Big Band" (ASV), "Big Band Conservatori del Liceu" (Spānija), "Estonian Dream Big Band" (Igaunija) un citiem  bigbendiem visā pasaulē. Viņš ir starptautiski atzīts džeza pedagogs, kas ilgus gadus vadījis Somijas universitātes "Metropolia" Džeza departamentu. Koncertā Rīgā Laukanens būs arī pie diriģenta pults.

Džeza dienas veltītā koncerta īpašais viesis būs saksfonists, klarnetists, JVLMA Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti