Kultūras ziņas

Pasniedz "Zelta mikrofonus"

Kultūras ziņas

Rīgā uzstāsies "The Neighbourhood"

Aicina pieteikties konkursam "Eirovīzijas koris"

Izsludināta nacionālā atlase koru dalībai konkursā «Eirovīzijas koris 2019»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Televīzija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru izsludinājusi atlasi koriem par dalību starptautiskajā konkursā “Eirovīzijas koris”, kas šī gada augustā notiks Zviedrijā, Gēteborgā. Pirms diviem gadiem Latvijas Televīzija radīja koru Eirovīzijas konceptu, un grandiozajā koru konkursa finālā, kas notika Rīgā, uzvarēja sieviešu koris “Carmen Manet” no Slovēnijas.

“Eirovīzijas koris” ir Eiropas Raidorganizāciju apvienības jaunākais starptautiskais konkurss. Pirmo reizi tas notika Rīgā pirms pusotra gada – 2017. gada vasarā. Tad “Arēnā Rīga” uz pirmā amatieru koru konkursa skatuves starptautiskas žūrijas priekšā uzstājās deviņu valstu kori. Latviju pārstāvēja Jelgavas meiteņu koris “Spīgo”, bet uzvaras laurus plūca koris no Slovēnijas. Pasākums izpelnījās starptautisku atzinību.

Nacionālajā atlasē aicināti piedalīties 34 Latvijas sieviešu, vīru un jauktie kori, kas piedalījās XXVI Vispārējo Dziesmu un XVI Deju svētku koru konkursa finālā jeb “Dziesmu karos”. Lai piedalītos konkursā, korim jānofilmē un jāiesūta 4 minūtes garš priekšnesums, kurā koris a capella izpilda vienu vai vairākas dziesmas pēc savas brīvas izvēles.

Nacionālās atlases mērķis ir atrast to kori, kas vislabāk spētu pārstāvēt Latviju starptautiskā konkursā Eiropas skatītāju priekšā. Koru priekšnesumus izvērtēs profesionāļu žūrija, kurā būs profesionāli Latvijas kordiriģenti un pa vienam pārstāvim no LTV un Nacionālā kultūras centra. Kori tiks vērtēti pēc priekšnesuma tehniskā un mākslinieciskā snieguma, radošuma, vizuālā tēla un atraktivitātes, kas ļautu mūsu korim izcelties uz lielās Eirovīzijas skatuves.

LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle uzsver, ka visi kori, kas aicināti piedalīties, ir lieliski un vienreizēji, un to pierāda koru sniegums “Dziesmu karos”. Nacionālās atlases mērķis ir atrast to kori, kas vislabāk spētu pārstāvēt Latviju starptautiskā konkursā Eiropas skatītāju priekšā.

“Mūsu kormūzika starptautiski izceļas nevien ar dziļām tradīcijām, bet arī ar moderniem skaņdarbiem, kuros savijas tradīcijas un laikmetīgais, radot īpašu, tikai Latvijai raksturīgu skanējumu.

Tādēļ, manuprāt, priekšnesumā īpaši svarīgi atklāt ne vien sava kora raksturu, bet arī mūsdienīgu latvisko identitāti,” norāca I. Rozentāle.

Koru priekšnesumus izvērtēs profesionāļu žūrija, kurā būs profesionāli Latvijas kordiriģenti un pa vienam pārstāvim no LTV un Latvijas Nacionālā kultūras centra. Kori tiks vērtēti pēc priekšnesuma tehniskā un mākslinieciskā snieguma, radošuma, vizuālā tēla un atraktivitātes, kas ļautu mūsu korim izcelties uz lielās Eirovīzijas skatuves.

Konkursa “Eirovīzijas koris” mērķis ir popularizēt koru kultūras tradīcijas Eiropā un veicināt Eiropas valstu kultūru sadarbību. Turklāt konkurss ļauj izskanēt kormūzikai plašai auditorijai ne tikai Eiropā, bet vēl tālākās pasaules valstīs. “Latvija ir koru zeme, tādēļ skaisti, ka tieši Latvijas Televīzijai sadarbībā ar Eiropas Raidorganizāciju apvienību bija gods inspirēt un uzsākt šo tradīciju Rīgā. Esam ļoti lepni, ka tā rod turpinājumu! Līdzās populārajai popdziesmu Eirovīzijai, arī šim koru pasākumam paredzama ārkārtīgi plaša auditorija, turklāt tam ir augsta pievienotā vērtība, atainojot Eiropas nāciju kultūras daudzveidību,” priecājas I. Rozentāle. 

Uz koru konkursu Zviedrijā šobrīd apstiprināti 10 Eiropas sabiedrisko televīziju izvirzīti kori un to pārraidīs vismaz 10 valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti