Digitālā koncertā no VEF Kultūras pils izskanēs veltījums komponistei Lūcijai Garūtai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

VEF Kultūras pils Kamermūzikas koncertu un sarunu cikls “Come prima” piedāvā digitālo koncertierakstu – “Veltījums Lūcijai Garūtai”. Pārraide no VEF Kultūras pils Lielās zāles būs skatāma no 28. maija pulksten 20.00 sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un Replay.lv.

14. maijā atzīmēta izcilās latviešu komponistes Lūcijas Garūtas dzimšanas diena. Koncertā, veltītā Lūcijas Garūtas piemiņai, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētāja Dzintra Erliha kopā ar “Lielās mūzikas balvas 2019” nominantu, čellistu Ivaru Bezprozvanovu atskaņos Lūcijas Garūtas, Pētera Vaska, Imanta Zemzara un Jāņa Lūsēna skaņdarbus.

Tas būs veltījums arī nesen mūžībā aizgājušās, ilggadējās Lūcijas Garūtas fonda vadītājas Dainas Pormales piemiņai.

Par mūziķiem

Starptautisko konkursu laureāte, pianiste Dzintra Erliha Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā doktorantūrā izstrādājusi un aizstāvējusi promocijas darbu “Lūcijas Garūtas kamermūzika: biogrāfiskais konteksts, stils un interpretācija”, iegūstot Dr. art. grādu. Dzintra Erliha uzvarējusi starptautiskos pianistu konkursos Itālijā, Francijā un Kanādā. Ar koncertiem uzstājusies ASV, Austrālijā, Brazīlijā, Kanādā, Francijā, Somijā, Ukrainā un citās valstīs. 2017. gada janvārī, sadarbībā ar ierakstu kompāniju “Skani”, izdots CD albums “Citādas krāsas”, kurā kopā ar flautisti, “Latvijas Lielās mūzikas balvas 2015” laureāti Ilonu Meiju ieskaņoti latviešu komponistu skaņdarbi flautai un klavierēm. 2018. gadā kopā ar pasaules operzvaigzni Maiju Kovaļevsku un LNO solistu basu Krišjāni Norveli kopīgi ieskaņots un izdots mūzikas albums “Ar siltu sirdi”, kura ienākumi veltīti labdarībai.

Ivars Bezprozvanovs strādājis Valsts kamerorķestrī Tovija Lifšica vadībā, no 1997. gada koncertmeistars Latvijas Nacionālās operas orķestrī, no 2003. gada – skolotājs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Sadarbībā ar komponistu un pianistu Pēteri Plakidi 1992. gadā Latvijā pirmatskaņots Tālivalža Ķeniņa skaņdarbs “Sarunas ar dzimteni” par Imanta Zemzara tēmu. 1991. gadā kopā ar amerikāņu klarnetistu Eriku Paulu Mandatu dibinātajā “Transatlantic trio” Latvijā pirmatskaņots Olivjē Mesiāna kvartets “Laika galam”. Koncertējis Latvijā, ASV, Kanādā, Anglijā un citur, pirmatskaņojis daudz latviešu komponistu vokāli instrumentālo skaņdarbu. Ilgstoša un nozīmīga sadarbība bijusi ar vokālo grupu “Putni” Antras Dreģes vadībā, kā arī ar Kanādas latviešu pianistu Arturu Ozoliņu. Regulāri skatuves partneri ir bijuši pianisti Pēteris Plakidis, Herta Hansena, Aldis Liepiņš, Dzintra Erliha, Valdis Jancis, Agnese Egliņa.

Par “Come prima”

Pirms kamermūziku sāka atskaņot koncertzālēs, vairāk nekā 100 gadus tā tika spēlēta galvenokārt mājās, tādēļ koncertu cikla “Come prima” nosaukumā likts mūzikas termins itāļu valodā: kā iepriekš, kā sākumā. Tā ideja ir atgriezties pie mājas muzicēšanas pirmsākuma, radīt atbrīvotu un mājīgu gaisotni, kurā norit sarunas un muzicēšana draugiem.

Sadarbībā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" organizētie koncertu cikla pasākumi jau guvuši publikas atsaucību, VEF Kultūras pils atjaunotajā Kamerzālē iedibinot jaunu, iepriekš nebijušu kamermuzicēšanas tradīciju un piesaistot kamermūzikas pasaulei jaunus interesentus.

VEF Kultūras pils aizsāktais Kamermūzikas koncertu un sarunu cikls “Come prima” digitālo koncertierakstu formā turpina piedāvāt klausītājiem izbaudīt iedvesmojošu mākslinieku muzicēšanu un viņu stāstus par spēlēto no VEF Kultūras pils Lielās zāles skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti