Kultūra

Rīgas Operas festivāls šogad Džuzepes Verdi zīmē

Kultūra

Bērnu mūzikas komponistam Andrim Eniņam – 70

"Auļi" prezentēs savu piekto albumu "Gadalokos"

«Auļi» prezentēs savu piekto albumu «Gadalokos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nevis Vivaldi „Gadalaiki”, bet mūsu „Gadaloki” - tā savu jauno albumu raksturo bungu un dūdu mūzikas grupa „Auļi”. Albums veltīts gadskārtu tematikai, un tajā ietvertas 16 kompozīcijas, kas sasaucas ar laika skaitīšanu senlatviešu kalendārā. Šis ir piektais „Auļu” albums, un tā prezentācijas koncerts notiks sestdien, 4.jūnijā, Vidzemes koncertzālē Cēsīs.

Pēc senlatviešu kalendāra šobrīd ir ziedu laiks, un „Auļu” jaunajā diskā varam dzirdēt, kā savas sajūtas par šo skaisto laiku ceļā uz Jāņiem mūzikas skaņās ietērpis grupas dalībnieks Kaspars Bārbals.

Kaspars Bārbals: ""Ziedu laiks” man sanāca ļoti interesants, jo normāls cilvēks iztēlotos ziedu laiku tādu priecīgu un varbūt tādu apcerīgu, bet man tas sanāca ļoti tāds dinamisks, nedaudz skumjš, jo pavasarī, kad viss zied, man dažreiz ir tāda sajūta, ka es esmu ļoti priecīgs un tai pašā laikā arī drusku bēdīgs, bet es nezinu, par ko."

''Ziedu laiks'' ir viena no 16 albuma kompozīcijām, kas katra veltīta kādam konkrētam posmam senajā latviešu kalendārā. Kompozīcijas radījuši visi grupas dalībnieki, katrs interpretējot savus laika ritus.

Mūzika ir oriģināla, bet galvenokārt sakņota tautas mūzikas melodijās. Kā būtisks iedvesmas avots albuma tapšanai kalpojusi kāda sena rotaslieta – bronzas piekariņš, atrasts izrakumos Tukuma pilskalnā.

Kaspars Bārbals: „Mūsu grupas dūdenieks Māris Jēkabsons to mums parādīja un ieteica pievērst uzmanību, jo viņa darba kolēģe Ināra Heinrihsone šo zīmi ir aprakstījusi savā hipotēzē, pieļaujot, ka tā varētu būt seno latviešu gadskārtu perfokarte, pēc kuras latvieši varētu būt skaitījuši dienas un gadskārtas. Mani, pirmkārt, šī zīme uzrunāja vizuāli, likās ļoti pievilcīgs objekts un, uzzinot par tās iespējamo nozīmi, pati no sevis radās iedvesma, ka vajag šo gadskārtu tematiku attīstīt un veidot dziesmas pēc gadskārtu tematikas."

Senlatviešu zīme, kas iedvesmoja albuma tapšanu, rotā arī albuma vāku, un grupas dalībnieki cer, ka, iespējams, albums dos impulsu šo zīmi vēl dziļāk un rūpīgāk izpētīt un popularizēt.

Albums sākas ar Sala laiku, tam seko Metenis, Sērsnu laiks, Lieldienu kadriļa, Pavasara laiks, Ūsiņi un tā tālāk, izejot visu gada ciklu.

Lai arī bungu un dūdu mūzikas grupa savā skanējumā nevar sacensties ar simfoniskā orķestra skanējumu, šajā albumā tā centusies būt maksimāli daudzveidīga, gan ar tempu, gan melodijām un harmonijām mēģinot atklāt visdažādākās sajūtas un ritmiskās noskaņas, stāsta grupas dalībnieks Kaspars Indrēvics.

Kaspars Indrēvics joprojām spēlē lielāko celma bungu Baltijā, un tā skan arī jaunajā albumā. Lai grupas skanējumu atsvaidzinātu un bagātinātu, speciāli tā ierakstam izmantotas dažādas neparastas perkusijas, piemēram, kalēja laktas, un gan iegādātas, gan pagatavotas vairākas jaunas bungas.

Bungu un dūdu mūzikas grupas „Auļi” jaunā albuma „Gadalokos” prezentācijas koncerts notiks sestdien, 4.jūnijā, Vidzemes koncertzālē Cēsīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti