Rīta Panorāma

Intervija ar politologu Ivaru Ījabu

Rīta Panorāma

Laika zinas

Intervija ar grupa "Auļi"

«Auļi» ar jaunu video aicina svinēt Meteņus un mudina iet budēļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dūdu un bungu grupa "Auļi" turpina iepazīt senās latviešu tradīcijas. Pērn "Auļi" laida klajā savu piekto studijas albumu "Gadalokos", kurā katra no ietvertajām 16 kompozīcijām veltīta kādai no gadskārtām senajā latviešu kalendārā. Tuvojoties Meteņiem, grupa piedāvā mūzikas videoklipu skaņdarbam "Metens", kurā tradīcijai pietuvinātā formā atainota budēļos iešana un lauku un mājinieku budināšana - modināšana - pēc garās ziemas.

"Budēļi ir auglības gari. To mītnes vieta ir labības lauki. Rudeņos ar īpašiem Jumja ķeršanas rituāliem šos auglības garus labības pļāvēji liek gulēt, bet Meteņos - pavasara sākumā - modina augšā. Budēļi pavēsta par pavasara tuvošanos un modina auglības spēkus cilvēkos un zemē. Budēļos tradicionāli iet tikai vīrieši, jo viņi ir tie, kas laukus apar, apsēj un kopj. Meteņos budēļi staigā no mājas uz māju, no sētas uz sētu, no lauka uz lauku, ceļā veicot dažādas rituālas darbības un ar to palīdzību svētot un darot auglīgus laukus, lopus un māju iemītniekus. Meitas, kuras dabū budēļa pērienu, visu gadu ir stipras un veselas, auglīgas - viņām izdodas visi iesāktie darbi, kā arī ir pamatotas cerības rudenī iziet pie vīra. Budēļus mājinieki gaida, vienmēr pacienā, jo uzskata, ka līdz ar budēļiem mājās un laukos ienāk svētība, tiek aktivizēts auglības un dzīvības spēks. Budēļiem projām ejot, mājas iemītnieki tos kārtīgi pabaro un dod līdzi cienastus. Enerģijas apmaiņai ir jānotiek!" par budēļiem stāsta folkloras kopas "Grodi" budēļu vadītājs Jānis Jasjukevičs.

"Šī senā Zemgales tradīcija - budēļos iešana - bija gandrīz aizmirsta. Bet, pateicoties folkloras kopai "Grodi" un ģeologam, dabas un kultūras pētniekam Viktoram Grāvītim, XX gadsimta deviņdesmitajos gados, budēļi atkal atdzima Latvijā. Ik gadu Latvijas folkloras biedrības rīkotajos starptautiskajos masku tradīciju festivālos "Grodu" budēļi nes svētību un modina pavasari. Nu jau ir modušies arī šīs tradīcijas turpinātāji Zemgalē," norāda Jasjukevičs.

"Paldies folkloras kopas "Grodi" budēļiem par iespēju iejusties budēļu maskās un padomiem tradīcijas iepazīšanas procesā! Paldies viesmīlīgajiem "Ruķeļu" māju saimniekiem Jurim un Dainai Zalāniem par budēļu uzņemšanu un cienāšanu! "Auļiem" šī ir nenovērtējama pieredze, jo esam tradīciju aplūkojuši ne tikai no teorētiskā skatupunkta, bet arī pamēģinājuši paši būt daļa no tās. Līdz šim piedāvājām klausītājiem pašiem iztēloties un vizualizēt "Auļu" gadskārtām veltītos skaņdarbus, bet nu gribam parādīt kā izskatās, kad "Auļi" iet budēļos!" ar prieku atceroties filmēšanas procesā piedzīvoto, saka grupas "Auļi" dūdinieks Kaspars Bārbals.

Video režija: Kaspars Bārbals, Gatis Indrēvics. Montāža: Kaspars Bārbals, Gatis Indrēvics, Ēriks Kukutis. Operatori: Gatis Indrēvics, Ēriks Kukutis. Producents: Studija "Lauska".

Filmēšanā piedalījās: "Auļu" budēļi - Kaspars Indrēvics, Edgars Krūmiņš, Gatis Valters, Normuns Vaivads, Māris Jēkabsons, Kaspars Bārbals, Einārs Cintiņš, mājinieki - Leanne Barbo, Jānis Jasjukevičs, Justīne Jasjukeviča, Janta Jasjukeviča, Gunta Siliņa-Jasjukeviča, Katrīna Valtere, Daina Zalāne, Juris Zalāns, Miķelis Zalāns.

Sīkāk ar latviskajām maskošanās tradīcijām būs iespēja iepazīties Rīgā, no 24. līdz 26.februārim Latvijas Folkloras biedrības rīkotajā Starptautiskajā masku tradīciju festivālā.

Šogad Meteņi pēc Saules un Mēness kalendāra ir 3.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti