Panorāma

Baltijas ceļam – 30!

Panorāma

Igaunija pēc Baltijas ceļa

"Saule, Pērkons, Daugava" Likteņdārzā

Atmodas laika dzeja un melodijas šodien skan Likteņdārzā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Baltijas ceļa 30. gadadienas svinības turpinās. Sestdienas, 24.augusta, vakarā Atmodas laika dzeja un melodijas pacilājošos 1989.gada notikumus atsauca atmiņā koncerta “Saule, Pērkons, Daugava” klausītājiem Likteņdārzā.

“Tajā laikā biju tāds trauksmains divdesmitgadnieks, protams, jūsmīgs, uzsūcu visas pārmaiņas aumaļām un biju dalībnieks pilnīgi visos iespējamos pasākumos un manifestācijās, bet tieši Baltijas ceļa laikā es biju ārpus Latvijas diemžēl,” stāsta diriģents, koncerta programmas autors Ivars Cinkuss.

Par spīti tam tā laika vienotību un tās spēku Ivars Cinkuss atceras un vēlas nodot arī paaudzei, kas Baltijas ceļu nepiedzīvoja: Baltijas ceļa laika un atmodas laika ģeniālo dziesmu, ko dziedāja “Opus Pro” dzelzs rīkle Alekss, “Brīvību Baltijai”, tagad, pēc 30 gadiem, koncertā atskaņos viņa meita.

Nosaukums koncertam no citas leģendāras dziesmas – kordziesmas “Saule. Pērkons. Daugava”. “Man liekas, ka koncertam “Saule. Pērkons. Daugava” nu labāku vietu kā šeit, kur mēs atrodamies, izdomāt nevar. Pērkons šogad nebūs, bet būs Ieva Akuratere,” saka koncerta idejas autore Maira Miķelsone.

“Dziesma ir tā, kas aicina un vieno, un uzrunā daudzus cilvēkus, un tā jau mēs, tie dziedātāji, arī kļūstam par tādiem aicinātājiem un atmiņās par simboliem. Un tā ir tāda brīnišķīga Dieva dāvana, es pateicos Dievam par tādu likteni un iespēju,” saka dziedātāja Ieva Akuratere.

Īpašu koncertu padara ne tikai izvēlētā vieta un uzaicinātie dziedātāji, bet arī tas, ka pirmo reizi izskan Mārtiņa Brauna jaundarbs korim “Tavā laikā”, kura teksta autors ir režisors Uģis Brikmanis. Brikmanis, kurš pagājušajā vasarā mēnesi pēc paša vienmēr lolotajiem Dziesmu svētkiem devās mūžībā, īsi pirms tiem komponistam Mārtiņam Braunam aizsūtījis īsziņu ar īsu dzejoli.

“Man atnāca šī īsziņa no Uģa bez komentāriem. Tikai teksts,” atceras komponists Mārtiņš Brauns.

“Kādā nakts stundā nāks puikas no Kurzemes mežiem un, skandinot kaulus, jautā, vai Latvija skaistā dzied tavā laikā vai klusē,” jaundarba tekstu citē diriģents.

“”Tavā laikā” ir ļoti universāls teiciens. Nevis “šajā laikā”, bet “tavā”. Es dziedāšu pēc 20 gadiem un uzdošu šo jautājumu: vai klusē, vai mūzikas skolas ir likvidētas visas, mūzikas novirzieni. Kā ir ar valodu, kā ir ar kultūru?” saka Brauns.

“Es ļoti ceru, ka šī dziesma ieguls Latvijas koru sabiedrībā varbūt. Kas to lai zina, varbūt tādā līmenī kā “Saule. Pērkons. Daugava”,” saka Cinkuss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti