Andris Nelsons: Katrs sapņo diriģēt Berlīnes filharmoniķus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Reti kurš cilvēks uzdrīkstas domāt un sapņot par to, ka viņš varētu būt galvenais diriģents Berlīnes filharmoniķiem. Katrs sapņo diriģēt šo orķestri,” intervijā Latvijas Radio „Klasika” izteicās diriģents Andris Nelsons.

„Tas, ka esmu nosaukts par kandidātu šādam orķestrim, tas jau ir pagodinājums katram diriģentam. Ar to, man šķiet, pietiek, lai būtu laimīgs, bet ļoti grūti pateikt, ko viņi izvēlēsies, - kādu nākotni,” norāda Nelsons.

Paredzēts, ka apmēram divu gadu laikā Berlīnes filharmoniķiem jāizlemj, kurš būs nākamais orķestra vadītājs, lai plānotu nākotni.

„Šahs tiek spēlēts gan presē, gan mūziķu vidē, gan vispār mūzikas pasaulē par to, kurš būs nākamais un kuram vajadzētu būt nākamajam,” stāsta diriģents, norādot, ka „daudz labu diriģentu ir pelnījuši” vadīt Berlīnes filharmoniķus un kā piemērus, no vienas puses, min vecākās paaudzes diriģentus, kuri vadītu orķestri „ne uz tik ilgu laiku”, no otras puses, vācu tradīciju pārstāvjus, kā arī jaunos diriģentus. Diriģents domā, ka Berlīnes filharmoniķi, izvēloties diriģentu, vēlas saglabāt tradīciju.

Es personīgi domāju, ka viņi grib saglabāt tradīciju, ka viņi baidās zaudēt tradīciju. Tas ir saistīts gan ar vācu repertuāru, gan ar skaņu, ar kuru viņi bijuši tik ļoti slaveni, kopā ar spēcīgo individualitāti, kas ir katram mūziķim vai solistam,” skaidro Nelsons. „Tajā pašā laikā ir vairāki mūziķi, kuri skatās muzikāli politiskā virzienā, kas būtu interesanti vai pievilcīgi orķestrim.”

Atbildot uz jautājumu, vai viņš piekritīs kļūt par Berlīnes filharmoniķu galveno diriģentu, ja šāds piedāvājums patiešām tiks izteikts, Andris Nelsons saka:

„Katrs diriģents, kas sāk diriģēt vai pirms sāk mācīties diriģēt, viņš, protams, zin par Berlīnes filharmoniķiem. Tas ir kā viens no orķestra perfekcijas modeļiem. Reti kurš cilvēks uzdrīkstas domāt un sapņot par to, ka viņš varētu būt galvenais diriģents Berlīnes filharmoniķiem. Katrs sapņo diriģēt šo orķestri. Esmu laimīgs, ka man ir iespēja to diriģēt divreiz gadā. Jau ar to tas sapnis piepildījies. Es zinu, ka esmu ļoti jauns. Tajā pašā laikā, ja nāk tāds piedāvājums un tu pasaki – nē, tad zini, ka otrreiz tev to nepiedāvās.”

Kā ziņots, marta vidū Vācijas lielākie preses izdevumi nosauca Andri Nelsonu par vienu no kandidātiem uz Berlīnes Filharmonijas orķestra galvenā diriģenta vietu. Savukārt aprīlī Birmingemas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Andris Nelsons izvirzīts prestižajai Lielbritānijas Karaliskās filharmonijas (RPS Music Award) balvai kategorijā „Labākais diriģents”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti