Pa ceļam ar Klasiku

"Ad Lucem" direktore Sandra Zanberga: Viss ir zenītā, un uz to iet arī mūsu dvēsele

Pa ceļam ar Klasiku

Dace Melbārde: Lielās kultūras būves dzīvo cauri gadsimtiem, veido valsts lielo stāstu

Anda Eglīte par Kokļu dienu Pēteros: Sūrais darbs lai paliek mājās!

Anda Eglīte par Kokļu dienu Pēteros: Sūrais darbs lai paliek mājās!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līgo svētki aizvadīti, bet koklētāji nolēmuši pieskandināt Pēterdienu – 29. jūniju. "Pēteros ir vēl pēdējā iespēja palīgot, pīt vainagus un dziedāt Līgo dziesmas. Un vēl Pēterdienā nekādā gadījumā nedrīkstot strādāt, tā ka mēs piedāvājam klausītājiem šo iespēju – brauciet uz Brīvdabas muzeju, baudiet mūziku, dabu un to, kā senatne savijas ar mūsdienīgo," aicina viena no Kokļu dienas Pēteros rīkotājām – koklētāja Anda Eglīte.

Tas nozīmē, ka pašiem koklētājiem spēlēšana ir nevis darbs, bet prieks un atpūta? "Protams! Sūrais sagatavošanās darbs paliek mājās," smej koklētāja un stāsta, ka kopīgā sanākšana Pēterdienā it visiem koklētājiem notiks pirmo gadu. "Šādā apmērā Kokļu diena Brīvdabas muzejā notiks pirmo reizi – pulcēsimies kopā vismaz 150 koklētāji. Lai gan Latvijā mūsu ir krietni vairāk, šis pulciņš būs tas, kurš svētkus izvēlējies svinēt kopā,” atklāj Eglīte.

Uz Kokļu dienu Pēteros sabrauks koklētāju ansambļi no visas Latvijas.

"Tā ir galvenā ideja – koklētājus ataicināt ciemos uz galvaspilsētu, mums visiem kopā vienam otru dzirdēt, draudzēties, apmainīties ar idejām un galu galā vienam otru parādīt,” skaidro Eglīte.

"Ceram, ka pasākumā būs arī ārzemju viesi, kas ziņas par kokli un kokļu mūziku aiznesīs tālāk pasaulē."

Anda Eglīte neslēpj – koklētāju saimē cits citu pazīst itin labi. "Mums, koncertkokļu spēlētājiem, kopā spēlēšanas pasākumi notiek diezgan regulāri – visas Latvijas mērogā ir gan festivāli, gan Dziesmu svētki – gan lielie, gan skolēnu. Tāpat festivāli ir gan vasarā, gan ziemā – tā ka mēs viens otru tomēr dzirdam."

Nav noslēpums, ka pirms Dziesmu svētkiem kori kļūst kuplāki, bet pēc tam pamazām, pamazām aktivitātes noplok. Izrādās – koklētājiem tā nav. "Mūsu kolektīvi - koklētāju ansambļi – vairāk piesaistīti mūzikas skolām, kultūras namiem, un tās ir stabilākas vērtības. Kokle ir mācību programmā. Arī pēc mācību beigšanās ir iespēja veidot absolventu kolektīvus pie skolām, kultūras namiem, un tas viss vēršas plašumā.

Manuprāt, mēs, koklētāji, esam noturīgāki un tā "neuzplūstam", jo to jau arī nevar iemācīties vienā rāvienā. Piemēram, ja kāds pēkšņi izdomās nākamgad startēt skolēnu dziesmu svētkos - nu, ko gan tur varēs nospēlēt? Lāgā neko."

Brīvdabas muzejam kokles piestāv brīnišķīgi, taču vienlaikus jārēķinās arī to, lai visas skaņas vējš neaizpūš un putni neaizdzied. "Mēs, kokļu dienas rīkotājas, veltījām veselu dienu, lai izstaigātu Brīvdabas muzeju tieši ar šādu domu – kurā vietā labāk sēdēt. Esam izvēlējušās, mūsuprāt, piemērotākās vietas.

Vismaz deviņās lielajās sētās būsim dzirdami – visas dienas garumā visu laiku skanēs kokļu mūzika: katrs ansamblis savu priekšnesumu atskaņos divas reizes," klāsta Anda Eglīte. Viņasprāt, muzicēšana Brīvdabas muzeja atmosfērā koklēšanai piešķir īpašu niansi:

"Brīvā dabā spēlēt – tas ir pilnīgi savādāk gan spēlētājiem, gan klausītājiem, jo tur taču nāk klāt gan šalkoņa kokos, gan putnu dziedāšana, sāk pūst vējš kādā šķūņa starpsienā. Tas ir brīnišķīgi."

Kokļu dienas sākums paredzēts plkst. 11.00, un viss turpināsies līdz pat plkst.17.00. Koncertu ilgums – no 15 minūtēm līdz pusstundai, un programmās būs dzirdama gan tautas mūzika, gan latviešu komponistu oriģinālmūzika. "Koncertos baznīcās – Usmas baznīcā un arī katoļu baznīcā, kas ir Latgales ciemā -, skanēs nedaudz savādāka mūzika, jo repertuāra ziņā dalībniekiem ļāvām brīvu vaļu. Būs mūzika no Lietuvas un Somijas, būs arī pilnīgi precīzas tautas melodijas – piemēram, lībiešu sētā skanēs lībiešu tautas dziesmas: koklētāju ansamblis no Kolkas gatavojis speciālu programmu ar lībiešu tautasdziesmām."

Lai gan pārsvarā koncertos skanēs koncertkokles, netrūks arī etnogrāfisko kokļu, turklāt koklēm nereti būs arī pievienots flautu skanējums un vijole, kas piešķirs savu krāsu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti