Bīstamā spēle ar haosu. Aicina uz Roberta Flaica un Jeļenas Glazovas koncertu

29. augustā pulksten 19.00 laikmetīgās mākslas izstāžu zālē "TUR_telpa" Tallinas ielas kvartālā, notiks mūziķu Roberta Flaica un Jeļenas Glazovas koncerts, kas būs iedvesmots no šobrīd aplūkojamās Jāņa Dzirnieka izstādes "Optimized Flow".

Vasaras cikla "Monumentālās tikšanās" noslēguma koncerts būs jau sestais šogad, ko "TUR_telpa" organizē kā atbildes reakciju uz skatāmajām izstādēm. Flaics un Glazova ir aicināti iepazīt Dzirnieka izstādes konceptu un reaģēt uz to caur mūzikas mediju.

Jaunu perspektīvu meklējumi un radošu situāciju interpretēšana ir bijusi svarīga arī abu mākslinieku iepriekšējos darbos, bet izstādes "Optimized Flow" detaļas abiem kļuvušas izteikti saistošas un veicinājušas tālāku tēmas izpēti.

Flaics atzīmē nopietnības, tumsas un bīstamības spēli ar kaprīzi, haosu un humoru, kā arī centrālās skulptūras improvizāciju, kas šķietami eksplodē, Dzirniekam fiziski manipulējot ar materiālu.

Izmantojot improvizācijas struktūras, Flaics un Glazova atspoguļos savas daudzkrāsainās, modulārās skaņu skulptūras. Izmantojot klavieres un elektroniku, viņi iesaistīs materiāla industriālo noskaņu, lai radītu plūsmu starp sevi un klausītāju, par koncertu stāsta rīkotāji.

Par Robertu Flaicu

Pianists Roberts Flaics
Pianists Roberts Flaics

Pianists un komponists Roberts Flaics pazīstams ar novatorisku muzikālo domāšanu – viņš sniedz dinamiskus interpretācijas paraugus gan klasiskās, gan laikmetīgās mūzikas repertuārā. Flaics ir ieguvis daudz starptautisko balvu, tai skaitā Frank Huntington Beebe Fund, 2021 Pro Musicis International Award, 2020 Andre Boucourechliev balvu Orleānas Klavierkonkursā un Sansusī muzikalā kautiņa Lielo balvu.

Klavierspēli Roberts sāka apgūt četru gadu vecumā tēva vadībā, gadus vēlāk vēlāk ieguva diplomu Džuljārda skolā (The Juilliard school), kur viņa pasniedzēji bija Huans Kuaņs Čeņs un Džuljans Mārtins, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Jura Žvikova, 2022. gadā iegūstot jaunā mūziķa gada balvu. Savukārt šogad Flaics sāks doktorantūras studijas Sibēliusa akadēmijā (Sibelius Academy) Helsinkos.

Par Jeļenu Glazovu

Dzejniece Jeļena Glazova
Dzejniece Jeļena Glazova

Jeļena Glazova ir dzejniece un māksliniece, kura savā radošajā darbībā apvieno attēlu, eksperimentālo skaņu, instalāciju un poētisku tekstu. Eksperimentālās mūzikas darbības sfēra – drone/noise ar recycled vocal pielietojumu. Piedalījusies starptautiskos festivālos un projektos Latvijā, Krievijā, Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā, Austrijā, Vācijā, Nīderlandē, Turcijā un citviet. Kā vieskomponiste darbojusies zviedru elektroakustiskās izpētes centrā EMS Stokholmā, kā arī "WORM" eksperimentālās mākslas centra mūzikas studijā Roterdamā. Sadarbojusies ar tādiem māksliniekiem kā Aleksejs Borisovs (Krievija), Dereks Holcers (ASV/Vācija), Konstantīns Katsiris (Kanāda), Zane Raudiņa (Latvija), Platons Buravickis (Latvija). Pirmais Glazovas dzejoļu krājums "Transfēri" (2013, biedrība "Orbīta") tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai, otrais krājums "Plasma" tika izdots angļu un igauņu valodā 2014. gada maijā Igaunijā (izdevniecība "Paranoia"). Trešais krājums "Алчность/ Alkatība" izdots 2019. gadā "Valtera Dakšas izdevniecībā", savukārt ceturtais krājums "Naivums" iznāca 2022. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti