Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Izcils sniegums gada garumā"

Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada kamerizrāde"

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada jaunais mūziķis"

Aizrautība un izaicinājums. Lielās mūzikas balvas nominanti kategorijā «Gada jaunais mūziķis»

Lai arī šī gada Lielās mūzikas balvas nominanti kategorijā "Gada jaunais mūziķis" savos izglītības ceļos ir aizceļojuši ārpus Latvijas robežām, saikni ar mājām un valsts skatuvēm viņi zaudējuši nav, ar aizrobežās gūto pieredzi bagātinot Latvijas muzikālo daudzveidību.

Dziedātāja Katrīna Paula Felsberga

Katrīna Paula Felsberga
Katrīna Paula Felsberga

Katrīna Paula Felsberga ir absolvējusi Rīgas Doma kora skolu, mācības turpinājusi Berlīnē. Felsbergas muzikālais loks ir plašs – sākot no džeza līdz laikmetīgajai mūzikai, no baroka – līdz romantismam.

Latvijas akadēmiskās mūzikas skatuvē viņa debitēja 2022. gadā Latvijas Nacionālajā operā, izdziedot Cerlīnas lomu operā "Dons Žuans". Pērnajā gadā dziedājusi dažādās kamermūzikas programmās un Dziesmu un deju svētku Garīgās mūzikas koncertos.

Īpaši krāsaina un piepildīta dziedātājai bijusi pērnā gala nogale, kurā īpaši izceļams 28. decembrī Raiņa un Aspazijas muzejā notikušais dzejas un mūzikas vakars, kurā Katrīna Paula uzstājās kopā ar pianisti Agnesi Egliņu un aktieri Ģirtu Jakovļevu, izpildot Franča Šūberta un Hugo Volfa solodziesmas.

Trombonists Vadims Dmitrijevs

Dmitrijevs
Dmitrijevs

Vadims Dmitrijevs apguvis klasisko mūziku Emīla Dārziņa mūzikas skolā, pēcāk studējis džezu Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā. Šobrīd studē trombona spēli Hamburgā. Lielās mūzikas balvas priekšsēdētājs Andris Vecumnieks atzinīgi vērtē, kā "trombons Vadima muzicēšanā no ļauna un baisa tēla, kāds tas bija baroka laikā, kļūst par ārkārtīgi maigu, vēstījošu, uzrunājošu un glaimojošu".

Vadims 2022. gada rudenī pārstāvēja Latviju Eiroradio džeza orķestrī, pērnajā gadā vairākkārt koncertējis kopā ar Latvijas Radio bigbendu. Kā īpašu Dmitrijevs min piedalīšanos Hamburgas džeza festivālā, kur viņam bijusi iespēja līdzdalīt skatuvi ar pasaulslaveno mūziķi Čārliju Porteru.

Dziedātāja Ieva Sumeja

Ieva Sumeja
Ieva Sumeja

Ieva Sumeja izglītojusies Rīgas Doma kora skolā, pēcāk studējusi Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā. Pateicoties "Erasmus" apmaiņas programmām, guvusi iespēju papildināt zināšanas arī Florencē un Vīnē, kur dziedātāja atrodas šobrīd. 

Sumejas muzikālais fokuss ir šaurs un pievēršas baroka mūzikai, kurā dziedātāju uzrunā ideja – sajust afektus, piedzīvot katarsi. Šo pieredzi mūziķe cenšas arī nodot saviem klausītājiem, jeb "parādīt emocijas, pat ja valoda nav saprotama".

Kā īpaši pērnā gada notikums bijis koncerts "Amour Fragile", kurā ar baroka vijolnieci Lauru Šarovu un franču klavesīnisti Chloé de Guillebon izpildītas franču galma dziesmas, tāpat svarīga mūziķei bija Galatejas loma Žana Batista Lullī operā "Akīds un Galateja".

Lielās mūzikas balvas ceremonija notiks 12. martā Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumam tiešraidē no pulksten 19.00 varēs sekot līdzi portālā LSM.lv un Latvijas Radio 3 – "Klasika", savukārt no 21.10 pārraide būs skatāma LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti