Tā ir mana pasaule. Mākslinieks Māris Bišofs iepazīstina ar ilustrāciju izdevumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ko dara un rada brīvs un laimīgs mākslinieks Māris Bišofs? Atbilde meklējama nule kā apgāda “Valters Dakša” izdotajā grāmatā “444 Māra Bišofa ideju ilustrācijas”. Kā teic mākslinieks, grāmata veltīta viņa amata brāļiem un māsām un nav paredzēta, lai izskatītu uzreiz. Bet izdevējs apgalvo – tiem, kuru plauktos grāmata jau nonākusi, esot vēlme ieskatīties tajā katru vakaru.

"Es esmu laimīgākais cilvēks tagad – es sēžu mājās, un man patīk zīmēt. Zīmulis rokā, un – iznāk vai neiznāk, bet tā ir mana nodarbība," atzīst Māris Bišofs.

Mākslinieks, kura zīmējumi publicēti tādos izdevumos kā "Rolling Stone", "The Washington Post" un "The New York Times", zīmē ik dienu. Ar to spēlējas. Un daļa no tā, kas radīts pēdējos divos, trīs gados, tagad redzama grāmatā “444 Māra Bišofa ideju ilustrācijas”.

Kā atzīst mākslinieks, grāmatas izdošana bijis liels darbs: "Man vēl ir tāda nekaunīga doma, ka tas ir tā kā ceļazīme... Ka tās grāmatas pēc manis noteikti būs savādākas. Kādas grāmatas pēc manas grāmatas mainīsies, nezinu, kā, bet tas ir jauns pavērsiens."

Bilingviālās Bišofa ideju ilustrācijas laidusi klajā izdevniecība “Valters Dakša”. Grāmatā bez melnbaltajiem zīmējumiem ir arī Ievas Lejasmeijeres ievads un īsa saruna ar mākslinieku.

Grāmatu izdevējs Valters Dakša par izdevumu stāsta: "Biju redzējis Māra iepriekšējo grāmatu, ar Māri saredzējies Maijas Kurševas galerijā, "Facebook" sadraudzējāmies, un Māris tur katru dienu publicē brīnišķīgus zīmējumus, kas ir tas dienas moments, ko tu gaidi. Tā izdomāju, ka šie zīmējumi noteikti ir pelnījuši rezultēties šādā grāmatā.

Es Māra zīmējumus salīdzinātu ar vieda cilvēka apziņas plūsmu. Tur ir gan atmiņas, gan uzkrātā pieredze mākslā, gan brīvība būt atklātam, nekaunīgam un dullam."

Pats mākslinieks teic:

"Jo inteliģentāks cilvēks, jo viņš vairāk no tās grāmatas sev iegūs. Neizglītots cilvēks tiešām neko daudz neatradīs sev, ja nu kaut kādu dzimumlocekli. To viņš varēs saprast, tāds vienkāršs cilvēks.

Tur ir vēsture, saite ar iepriekšējo mākslu, kaut kur parādās slaveni mākslinieki, pārspēlēti uz manu, šur tur pasmejoties, šur tur atrodot dīvainu pagriezienu viņu daiļradē. Tā ir tā mana pasaule, kura varbūt nav nemaz tik viegli saprotama. Ja es taisīju kaut kādam “New York Times” ilustrāciju, tad tai bija jābūt saprotamai jebkuram cilvēkam, jo tas ir veikals."

Izdevējam jau padomā grāmatas turpinājums ar krāsainām ilustrācijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti