Kultūras ziņas

Liepājas teātris izziņo jauno sezonu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Rotko mākslas centrā - laikmetīgās keramika uzplaukums

Rotko mākslas centrā laikmetīgās keramikas uzplaukums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Simpozijā "Ceramic Laboratory" pulcējoties 14 māksliniekiem, jūlija beigās tapuši jauni laikmetīgās keramikas darbi, kas šobrīd skatāmi Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Gan mākslinieki, gan organizatori uzteic iespēju sadarboties starptautiski. Šoreiz lektoru lomā iejutās poļu kolēģi, palīdzot izmēģināt darbu apdedzināšanu īpašā tehnikā.

Keramika gan telpās, gan ārā – vasara Marka Rotko mākslas centrā ir laikmetīgas keramikas darbu ražas laiks. Aizvadītā simpozija dalībniekiem tas bijis radošu izaicinājumu pilns.

"Pēdējā laikā aizraujos ar to, ka keramikas balstu uz trīs kājām, tā ir stabilāk, darbi nešūpojas. Šādi traukus taisīja jau neolīta laikmetā. Es eksperimentēju ar formām, liekot uz šīm trim kājām arī blīvākus, masīvākus darbus," stāsta keramiķe Hanna Miadzvedzeva no Baltkrievijas.

Šoreiz simpozijā tapušie darbi apdedzināti ne tikai ierastajā krāsnī, bet apgūta arī "raku" apdedzināšanas tehnikas pamati.

Hanna Miadzvedzeva turpina: "Mūsu draugi, keramiķi no Polijas atveda savu krāsni, mācīja tehnoloģiju, vadīja meistarklases. Katram simpozija dalībniekam bija iespēja apdedzināt savus darbus šajā tehnikā. Tā katru gadu nemēdz būt."

Pašu poļu keramika šobrīd apskatāma arī ārpus centra telpām, turpinot pandēmijas laikā uzsākto tradīciju – ļaut darbus aplūkot arī ārā. Centra pagalmā izstādīta Polijas laikmetīgās keramikas izstāde "Telpas jautājumi".

Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka stāsta: "Sadarbība jau kādu laiku ir izveidojusies ar Roņskas tēlniecības centru Polijā, kas ir ļoti spilgts keramikas mākslas medijā strādājošo mākslinieku atbalsta centrs. Nākamajā sezonā būs sadarbībā ar viņiem vēl no Roņskas atvests liels projekts."

Ierasts, ka vismaz divi darbi no katra simpozija dalībnieka paliek centra kolekcijā. Tādējādi šeit nemitīgi tiek pilnveidota lielākā laikmetīgās keramikas krātuve Baltijā. "Tuvā nākotnē pie Pētera Martinsona mājas taps keramikas dārzs, kas arī būs mainīga ekspozīcija," atklāj Čačka.

Aizvadītais ir jau desmitais šāda veida starptautiskais festivāls, kas atgādina par tuvojošos paša centra pirmo apaļo pastāvēšanas gadadienu nākampavasar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti