Rīgas mākslas telpā skatāmas Uno Daņiļevska «Gleznas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 3 mēnešiem.

"Gleznas" – tik vienkāršu un tajā pašā laikā daudznozīmīgu nosaukumu savām izstādēm deva mākslinieks Uno Daņiļevskis.

Mākslinieks nodzīvoja īsu mūžu (1945 – 2007). Viņa uzticamākā mūza gleznās bija Latvijas daba.

"Es esmu vēlreiz atklājusi Unīti, kā mēs viņu saucām, tie, kas viņu pazina labāk, kā fantastisku krāsu meistaru," stāsta izstādes kuratore mākslas zinātniece Sarmīte Sīle. "Viņš krāsu ir mīlējis ar pirkstu galiņiem. Izjutis. Varbūt tas ir saistīts ar to, ka, būdams kaislīgs makšķernieks, viņš ir izstaigājis Latviju krustu šķērsu un izmīlējis līdz pēdējam milimetriņam, līdz pēdējām porām, kā mainās daba."

Daņiļevskim darbos patika spēlēties ar faktūrām un krāsām, kuras citi gleznotāji uzskatīja par neglītām. Viņa rokraksta pazīme ir pastiprināta interese par gleznas virsmas apdari, kas, kļūstot par īpašu vērtību, rada noteiktu emocionālu noskaņu. Savās ”nosacītajās ainavās”, kas īpaši raksturīgas pēdējam daiļrades posmam, mākslinieks rūpīgi strādājis ar faktūru, krāsu niansēm, slīpējot katru virsmas milimetru.

Izstādē „Gleznas” ir darbi, kas pēc izstādes veidotāju domām raksturo Uno Daņiļevska daiļradi, ļauj ieraudzīt būtiskāko un nozīmīgāko viņa daiļradē. Tajā apskatāma arī viena pēc zādzības atgūta U. Daņiļevska glezna. Mākslinieka biogrāfija ir līdzīga vairumam pēckara paaudzes mākslinieku dzīves stāstam – mācības Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, studijas Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Kalniņa meistarklasē, pedagoga darbs – no pasniedzēja Jana Rozentāla Mākslas vidusskolā līdz profesoram Mākslas akadēmijā, gan piedalīšanās izstādēs.

Mākslinieka darbi atrodami vairāku Latvijas muzeju krājumos un privātkolekcijās Latvijā, Vācijā, Šveicē, Krievijā un ASV.

Uno Daņiļevska darbu izstāde "Gleznas" skatāma Rīgas mākslas telpā .

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti