Kultūras ziņas

Iznāk grāmata par Hariju Spanovski

Kultūras ziņas

Debesis un pazeme Fotogrāfijas muzejā

Leģendārajam gleznotājam Ludolfam Libertam 120

Mūkusalas mākslas salonā Ludolfa Liberta jubilejai veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ludolfs Liberts (1895 - 1959) savu mūžu noslēdza trimdā Ņujorkā, taču dzimtenei Latvijai atstāja neaizstājamu mantojumu glezniecībā, scenogrāfijā un skatuves tērpu mākslās. Pagājušā gadsimta sākumā katrs sevi cienošs latvietis uzskatīja, ka viņa mājās jābūt vismaz vienam Liberta darbam. Spilgtākie autora mākslas piemēri šobrīd skatāmi izstādē "Ludolfam Libertam - 120" Mūkusalas mākslas salonā.

„Sabiedrībai atmiņā vairāk viņš ir iespiedies kā gleznotājs, un taisni kā tāds Eiropas pilsētu, Eiropas metropoļu gleznotājs,” stāsta Mūkusalas mākslas salona izstāžu kuratore Līga Lindenbauma.

Kuratore atklāj, ka, lai gan mazāk zināma, tomēr būtiska Liberta darbības joma bijusi scenogrāfija. Liberts bija gan scenogrāfs, gan kostīmu mākslinieks ap 70 operas, baleta un operetes izrādēm Latvijas Nacionālajā operā, Liepājas operā, arī Nacionālajā teātrī, kā arī vairākos opernamos Dānijā, Zviedrijā un citās ziemeļu kaimiņvalstīs.

Izstādē Mūkusalas mākslas salonā skatāmas gan Liberta skices operas un baleta uzvedumiem, gan klasiskie darbi – Venēcijas, Parīzes un citu Eiropas pilsētu skati, gan arī skatītājiem mazāk zināmā mākslinieka daiļrades daļa – Liberta agrīnie darbi, kam  veltīta vesela izstādes sadaļa un kurā mākslinieks atklājas kā modernists, stāsta Lindenbauma.

Ludolfa Liberta darbi joprojām cirkulē ārvalstu izsolēs.Viņa gleznu cenas nereti pārsniedz pat 20 tūkstošus dolāru.

Izstāde Mūkusalas mākslas salonā skatāma līdz 14. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti