Kultūras ziņas

Lielā lasīšana

Kultūras ziņas

Latvijas mūziķi saņem Grammy balvu

Laikmetīgo grafiku izstāde pārkāpj ierastos priekšstatus par grafiku

Laikmetīgo grafiku izstāde pārkāpj ierastos priekšstatus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdienas vakarā Rīgas Mākslas telpā atklāj vērienīgu Latvijas laikmetīgās grafikas izstādi, kas vienā mirklī skatītājos sagraus ierastos priekšstatus.

No zīmējuma ar pirkstu uz noputējuša loga līdz filigrānam portretam, no multiplikācijas tēlu zīmējumiem ar krītu uz tāfeles imitācijas līdz pat animācijai vai milzu sērkociņkastei ar Vairas VīķesFreibergas balsi un latviešu anarhisma pētijumiem kūlas dedzināšanā. No smalki izzīmētas marmora imitācijas līdz abstraktam grāmatu vāku dizainam vai programmatūras radītam personīgajam timeklim līdz grafiti alfabētam ielās.

Šis ir vērienīgākais grafikai veltītais notikums Latvijā pēdējo 20 gadu laikā. Jo tik plašu laikmetīgo grafikas darbu spektru pie mums nav bijis iespēja vērot un diez vai tuvāko gadu laikā būs. „Gribējās, lai tā nav tikai grafiku izstāde tādā vecmodīgā izpratnē, kad piedalās tikai tie, kas strādā grafikas tehnikās. Gribējās, lai grafikas tehnikas uztvertu kā daļu no laikmetīgās mākslas,” saka mākslas zinātniece Inga Šteimane.

50 mākslinieki, kuru darbi tika izvēlēti konkursa kārtā, ir ļoti dažādi. Katram ir savs rokraksts, idejas un tehniskie risinājumi, kas pārkāpj jebkādas robežas un iesīkstējušos priekšstatus par grafikas iespējām. Tāpēc starptautiskajai žūrijai priekšā ir ļoti grūts uzdevums, izvēloties konkursa laureātu. “Grafika vairs nav tikai izdruka vai zīmējums. Piemēram, aiz manis redzat zīmējumu uz sienas kā performanci, vai man priekšā no auklām veidotu telpisku darbu, bet arī tās ir līnijas…,” saka žūrijas locekle un Ludviga muzeja Ķelnē Grafikas kolekcijas glabātāja Jūlija Frīdriha.

Grafikas dažādību uzsver arī Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras vadītājs Guntars Sietiņš. “Visu laiku nāk klāt jauni tehniskie paņēmieni, bet būtiskākais ir tas, ka skatītāji vai mākslas patērētāji, mūsdienās ir pieradināti pie domas, ka, ienākot izstāžu zālē, māksla bieži vien ir multiplicēta, pavairota vai tiražēta. Tas, ka ienākušas jaunās digitālās tehnoloģijas mākslā, grafikai ilgtermiņā ir nākušas tikai par labu,” saka Sietiņš.

Izstāde „Grafika-S” atgādina arī zīmīgu simtgadi – jo tieši 1914.gadā Rīgā notika pirmā latviešu mākslinieku grafisko darbu izstāde, un tāpēc sestdien Rīgas Mākslas telpā notiks Starptautiska konference par grafikas attīstību 100 gadu garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti