Labrīt

Dace Zavadska: "AstraZeneca" vakcīnas izraisītās blaknes novērojamas retos gadījumos

Labrīt

Miljards kanalizācijā. Kāpēc ar dāsno Eiropas naudu Latvijas notekūdeņu sistēmām nepietiek

Māksliniece Gita Strazdiņa-Dzintara radījusi vides instalāciju "Lieldienu dārzs"

Imantā top pavasarim un Lieldienām veltīta vides instalācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc ziemas stinguma – gan aukstuma, gan ierobežojumu dēļ – šogad ilgas pēc pavasara ir sevišķi spēcīgas – atzīst māksliniece Gita Strazdiņa-Dzintara. Kā pavasara ātrāka sasaukšana ir viņas vides instalācija “Lieldienu dārzs”, ko no 1. aprīļa varēs apskatīt kultūras centra “Imanta” brīvdabas teritorijā. Instalācija ietver 15 lielformāta olas, kas apgleznotas ar pirmajiem pavasara vēstnešiem – asniem, pumpuriem, tikko plaukstošām lapām un ziediem. “Lieldienu dārzā” sev vietu radis arī Imantas pagalmos bieži sastopams personāžs – omulīgs runcis, kas laiski sildās pirmajos saules staros.

Līdzās vides instalācijai kultūras centra skatlogos pirms dažām dienām atklāta arī jauna izstāde, kurā var priecēt acis, aplūkojot izsmalcinātus rokdarbus un keramiku.

Mākslinieces Gitas Strazdiņas-Dzintaras gleznojumi top uz lielformāta koka olām, un tos raksturo gaišums, vieglums, svaigums un prieks, ko viņa atklāj gan ar krāsām, gan tēliem.

“Tā bija pirmā doma sākumā – ka gribas pasteidzināt pavasari. Sajūta tāda ir, ka šoreiz ne tikai es, bet mēs visi kaut kā ļoti esam noilgojušies pēc pavasara. Pēc tās garās, garās ziemas tagad ir jo sevišķi īpašs prieks par to,” atzīst māksliniece.

Asniņi, pumpuri, mazītiņie pavasara ziediņi un lapiņas uz Gitas Strazdiņas-Dzintaras darbiem redzami palielinājumā, tā izceļot milzīgo dzīvības spēku un jauno sākumu, ko sev nes līdzi pavasaris. Vienlaicīgi tā ir atsauce uz latviešu Lieldienu olu krāsošanas tradīcijām, jo, krāsojot olas, mēs bieži vien tām klāt pietinam kādas tikko no zemes izspraukušās lapiņas vai ziediņus.

Gita Strazdiņa-Dzintara teic: “Tie augi ir it kā izvēlēti nejauši, bet tie, kuri man kaut kādā ziņā ir iepatikušies. Arī nezāles, kuras es ieraudzīju izlīdušas no zemes un kas arī ir ļoti skaistas ar savu formu. Ir nātre, ceļmallapa, ir sniegpulkstenīši, krokusiņi, vizbulīte.

Un tad ir vēl viens tāds personāžs – Imantas kaķītis. Man viņš šķiet kā tāds Rīgas mikrorajonu omulīgs iemītnieks, un tad es nolēmu, ka vajag kaut ko papildinošu tai augu kompozīcijai, un man šķita, ka kaķītis varētu būt ļoti iederīgs tēls.”

“Lieldienu dārzs” būs arī interaktīva instalācija, daļa olu būs daļēji apgleznotas vai pavisam baltas un apmeklētāji varēs arī paši izpausties radoši. “Katru dienu pie dežūrējošā personāla varēs paņemt tādas kastītes, kur būs iekšā dažādas krāsas, otiņas, ūdentiņš, paletītes, tā kā arī apmeklētāji varēs radoši izpausties. Pēc lietošanas viss tiek dezinficēts, un nākamajam atkal viss tiek dots tīrs un svaigs,” skaidro māksliniece.

Kā jau visiem māksliniekiem arī Gitai Strazdiņai-Dzintarai aizvadītais gads bijis kardināli atšķirīgs no visiem līdzšinējiem, jo viņas darbības sfēras līdzās gleznošanai ir arī mūzika un pedagoģija. Viņa spēlē bungas indīroka grupā “Audrú” un pasniedz bungu spēli arī Andžeja Grauda bungu skolā.

“Visos aspektos es jūtu izmaiņas. Kaut kādi veidi jāmeklē, kā vienkārši savādāk to darīt, nekā ierasts,” pārliecināta ir māksliniece.

Gitas Strazdiņas-Dzintaras vides instalācija “Lieldienu dārzs” būs skatāma kultūras centra “Imanta” brīvdabas teritorijā. Bet, kopš nevar pulcēt cilvēkus klātienē, kultūras centrs arī skatologus regulāri izmanto kā alternatīvu, lai parādītu dažādas izstādes, un arī tagad tur skatāms jauns piedāvājums, kas ir vairāku tautas lietišķo studiju veidotā keramika un rokdarbi.

Kultūras centra projektu vadītāja Ieva Strazdiņa stāsta: “Tas viss sākās ar pirmo projektu pagājušogad Rīgas svētkos augustā, kad mēs uzaicinājām mākslinieci Loti Vilmu Vītiņu uzzīmēt milzu komiksu, ko mēs nodrukājām un salīmējām uz visiem mūsu skatlogiem. Tas bija tāds pirmais projekts, kas izdevās ļoti skaisti un veiksmīgi, un mēs sapratām, ka likt kaut ko logos ir ļoti laba alternatīva, jo – varbūt jūs jau ievērojāt – šeit apkārt ir jau diezgan sakopts, un, kopš kultūras centra atjaunošanas darbi tika veikti, cilvēki šo maršrutu iekļauj savās pastaigās. To, kas ir logos un apkārtnē, viņi labprāt apskata. Tā kā arī šobrīd uz Lieldienām mums ir šie divi projekti – vides instalācija “Lieldienu dārzs” un arī, teiksim, tāda tradicionālāka izstāde skatlogā “Nāc nākdama, Liela diena!”, kurā ir eksponēti tautas lietišķās mākslas studijas “Māra” keramikas darbi un tautas lietišķās mākslas studijas “Rota” darinātie rokdarbi.”

Kultūras centrs “Imanta” šobrīd ir daļēji atjaunots, sakārtota tā fasāde, foajē, nodarbību un galeriju telpas, bet joprojām neremontētas ir abas zāles, kam atjaunošana ir akūti nepieciešama, bet kam līdz šim Rīgas dome nav radusi iespēju piešķirt finansējumu.

Bet, kamēr telpas ir slēgtas apmeklētājiem, kultūras centrs piedāvā divas jaunas izstādes – vienu skatlogos ar rokdarbiem un keramiku, otru – āra vidē – kas ir instalācija “Lieldienu dārzs” un ko varēs aplūkot no 1. aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti