Kultūras rondo

“Baltās nakts mūzika” un dabas skatuve Lūznavas muižā

Kultūras rondo

Režisore Laura Groza: Radioteātris sniedz lielāku brīvību

Romana Korovina un Semjona Haņina izstāde "Vēstule" galerijā "Smiļka"

Dažādu daiļražu mijiedarbe – vasaras izstāžu sezona Āgenskalna galerijā "Smiļka”

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Galerija Smiļģa ielā 34 A, dēvēta "Smiļka", ir jauna vieta šīs vasaras izstāžu un radošas atmosfēras baudīšanai. Pašlaik galerijā skatāma otrā izstāde ar nosaukumu "Vēstule" – Romana Korovina neliela izmēra gleznas un skan Semjona Haņina dzeja. Arī pārēji vasaras izstāžu plāni jau zināmi. 

Galerija "Smiļka" ir kultūrbāra "Balodis" vasaras projekts, ko radījusi Anna Miesniece ar arhitekta Krista Ernstsona, tēlnieka Jāņa Berga un mākslinieces Luīzes Rukšānes līdzdalību.

Stāstījumu par jaunās galerijas mājvietu Rukšāne iesāk ar atskatu vēsturē. Izrādās, ka Modra Ģelža projektētais paviljons sākotnēji iecerēts kā komponistu muzejs (par tādu tas gan nekad netapa). Tas tika izvietots līdzās komponistu namam ar padomju laikiem neraksturīgi plašiem dzīvokļiem – tā, lai pat flīģelim būtu vieta. 

Jaunu saturu Smiļģa ielā 34 A nu ienes Luīze Rukšāne. Izstāžu programmas veidošanu viņai uzticējusi Anna Miesniece. Nekādu dižu uzstādījumu neesot bijis, vien aicinājums katrā izstādē apvienot divu mākslinieku darbus.

“Manuprāt, ir iznākusi ļoti, ļoti satriecoša izstāžu programma,”

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” padarīto vērtē Rukšāne. Ar viņas un Jāņa Kraukļa izstādi tika atklāta "Smiļkas” vasaras izstāžu sērija.

Pašreiz ikviens aicināts iepazīt izstādi "Vēstule". Galerijā skan Semjona Haņina dzejas lasījums, zāles centrā klavieres un pie gaišajām sienām Romana Korovina neliela izmēra gleznas, kurās kā trīs pamatelementi dominē laiva, vēstule un mašīna. Mākslinieks piebilst, ka izstādes nosaukums, ko pats sauc par romantisku, iezīmē kustību no vienas vietas uz otru, no viena cilvēka pie otra. 

Dzejnieka un mākslinieka radošie mediji izstādē pārliecinoši mijiedarbojas. Lūgts pastāstīt, kā izjūt Haņina dzeju, Korovins atbild: “Ļoti labi.

Mēs ar Haņinu pirmo reizi strādājam. Viņš piepilda telpu ar savu tembru, balsi un tādu informāciju, kas neilustrē, bet dod piepildījumu visam.” 

Taujāts par tālākiem plāniem, Romans Korovins atklāj, ka augustā gatavojas lielai izstādei Helsinkos, foto galerijā “Hippolyte”. Tur būšot “smagais stāsts” – dzīves un nāves tēma.

Atgriežoties pie galerijas Smiļģa ielā, jāatzīmē, ka turpmākie vasaras izstāžu plāni tur jau skaidri. “16. jūlijā atklāsies Miķeļa Mūrnieka un Armanda Freiberga izstāde, kur viņi kopā strādās pie mākslas darbiem – gan skulptūrām, gan digitālām drukām uz metāla. Pēc Miķeļa un Armanda nāks arī divas jaunas mākslinieces, kuras parasti strādā atsevišķi – Estere Betija Grāvere un Agnese Čemme. Agnese ir pabeigusi Keramikas nodaļu Mākslas akadēmijā, un Estere ir pabeigusi grafiķus un šobrīd studē vizuālo komunikāciju. Abas mākslinieces strādā diezgan brīvi un nav iestrēgušas akadēmijas nodaļu rāmjos. Pēc šīm divām meitenēm atkal būs divas mākslinieces, māsas – Ieva Putniņa un Hanele Zane Putniņa, kurām izstāde būs augusta beigās,” skaidro Luīze Rukšāne.

Galerijas veidotāju mērķis – nedaudz pavirzīties tālāk no pilsētas centra un radīt vēl vienu kultūrvietu Āgenskalnā, starp citu, netālu no Eduarda Smiļģa teātra muzeja.

Piebilde par izstādi "Vēstule" – jau atklāšanā skanēja Semjona Haņina dzeja un Jāņa Berga klavierimprovizācija, tam gaidāms atkārtojums, bet datums tiks paziņots galerijas “Facebook” lapā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti