Četri atšķirīgi mākslas žanri Rīgā un Jūrmalā: Marta izstāžu apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trīs mākslas telpās Rīgā un Jūrmalā apskatāmas četras jaunas, atšķirīgu žanru izstādes. Mākslinieces Kristiānas Dimiteres ilgākā daiļrades periodā radītie darbi dažādās tehnikās apskatāmi Jūrmalas Kultūras centrā izstādē “Zilonis Čārlzs (atrodi paslēpušos mednieku)".

Kāda Rīgas Porcelāna rūpnīcā atrasta sena vāzes forma iedvesmojusi keramiķi Līgu Skariņu izmēģināt dažādas tehnikas un no porcelāna radīt savas fantāzijas par vāzi izstādē “Viena forma” Rīgas Porcelāna muzejā. Savukārt mākslas galerijā “MuseumLV” vienlaicīgi skatāmas mākslinieku Dmitrija Lavrentjeva un Mareka Gurecka izstādes.  

ĪSUMĀ 

  • Kristiānas Dimiteres “Zilonis Čārlzs” tapis, iedvesmojoties no Peļevina
  • Rīgas Porcelāna muzejā aplūkojama izstāde “Viena forma”
  • Galerijā “Museum LV”: Dmitrija Lavrentjeva un Mareka Gurecka izstādes

 

Kristiānas Dimiteres “Zilonis Čārlzs” tapis, iedvesmojoties no Peļevina

Māksliniece Kristiāna Dimitere izstādei Jūrmalas Kultūras centrā rūpīgi izvēlējusies dažādās tehnikās un ilgākā periodā tapušos darbus, kas pašai patīk vislabāk. Savdabīgais izstādes nosaukums “Zilonis Čārlzs” radies, iedvesmojoties no krievu rakstnieka Viktora Peļevina darbiem, bet centrālais darbs izstādē veltīts amerikāņu soulmūzikas ikonai Rejam Čārlzam.

Ziniet, ikonās dara tā – viņi glezno tos cilvēkus bez tiem defektiem, kas viņiem bijuši dzīves laikā, nu teiksim slimībām. Viņš tur ir vesels. Nu es pēc šitā principa arī piegāju darbā un uzgleznoju Reju Čārlzu redzīgu!” stāsta māksliniece Kristiāna Dimitere.

Līdzās jaunākajām eļļas gleznām skatāmas skulptūras un arī guašas zīmējumi. Kristiānas Dimiteres dažādās tehnikās attēlotie groteskie tēli un skulptūras Jūrmalas Kultūras centrā būs skatāmas līdz maija beigām.

Rīgas Porcelāna muzejā aplūkojama izstāde “Viena forma”

Savukārt dažādas porcelāna apstrādes tehnikas un atšķirīgus keramikas materiālus savā jaunākajā personālizstādē “Viena forma” Rīgas Porcelāna muzejā piedāvā iepazīt keramiķe Līga Skariņa. Pirms desmit gadiem Rīgas Porcelāna fabrikas teritorijā atrastās vāzes “Kristīne” forma, ko savulaik radījusi māksliniece Taisija Polukēviča, keramiķi Līgu Skariņu iedvesmojusi veidot savas variācijas.

“Ļoti interesēja, ko es kā mākslinieks it kā ar svešu, ne sevis radītu formu, varu izdarīt,” atklāj Skariņa. “Tādi eksperimenti, kad porcelānam liek klāt papīru, kas izdegot porcelāna masu padara vēl plānāku un, līdz ar to, gaismu atstarojošu. Šī zilā vāzīte ir dedzināta Apgunstes ceplī, kur atkal ir savādāks dedzinājums.”

Īpaša vāze veltīta Rīgas Porcelāna fabrikas vēsturei. Vāzi rotā latviešu sieviešu vārdi -  savulaik fabrikā ražoto 24 servīžu nosaukumi. Līgas Skariņas vāzes Rīgas Porcelāna muzejā būs apskatāmas līdz maija vidum.

Galerijā “Museum LV”: Dmitrija Lavrentjeva un Mareka Gurecka izstādes

Galerijā “ Museum LV” iespējams iepazīties vienlaikus ar divu mākslinieku darbiem, kurus izstādē iekārtojusi Jūlija Jeresjko. Ar pārliecinošu devīzi “Māksliniekam vienmēr taisnība” apmeklētājus uzrunā  mākslinieks Dmitrijs Lavrentjevs. Viņa personālizstāde “Līdzsvara laiks” veltīta mūsdienu laika nemitīgajai kustībai.

Izstāde par to, ka cilvēkam vajag nedaudz atpūsties, paelpot, padomāt un vispār paskatīties augšā un padomāt, ko es daru. Kur es skrienu un kāpēc. Un ko es uzvarēju. Šeit līdzsvars tuvu stāvēja pauzei. Līdzsvaram vajag pauzi, lai saprastu, kas tas ir,” atklāj Lavrentjevs.

Mareka Gurecka izstādes “Skaņu nospiedumi” darbi radīti pēdējā gada laikā un gleznoti, klausoties atšķirīgu žanra mūziku.

“Kad tu visu dienu pavadi darbnīcā, tad visu laiku klausies mūziku. Visdažādāko. Tā ietekmē arī darbu,” stāsta Gureckis.

Mareka gleznās uz vienas plaknes sadzīvo eļļas krāsa un akrils, veidojot īpašu faktūru. Īpašs tonis un musturs nolūkots no kādas senas muižas podiņu krāsns.

Dmitrija Lavrentjeva un Mareka Gurecka izstādes galerijā “Museum LV” būs skatāmas līdz 13. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti