Kultūras ziņas

Riharda Zaļupes pirmā simfonija "Namejs"

Kultūras ziņas

Raiņa un Aspazijas gads grāmatnīcās

Jāzepa Pīgožņa balva ainavu glezniecībā

Burāne par Pīgožņa balvu: Bija pēdējais laiks aktivizēt ainavu glezniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 4 mēnešiem.

Bija pēdējais laiks aktivizēt ainavu glezniecību, kas kā žanrs sāk panīkt Latvijā, runājot par tikko piešķirto Jāzepa Pīgožņa balvu ainavu glezniecībā. Izstāde „Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” apskatāma Rīgas Sv. Pētera baznīcā līdz 15. aprīlim.

Ainavu glezniecība Latvijā sākot zust. Lai tā nekļūtu par "aizsargājamo augu” un tiktu veicināta mākslinieku interese glezniecībā atveidot Latvijas dabu un izcelta ainavu glezniecības nozīmi mūsdienu mākslā, pirmo reizi izveidota Jāzepa Pīgožņa balva tieši Latvijas ainavu glezniecībā.

Ainava ir viens no tiem žanriem, kurus latvietis mīl, un mākslinieku atsaucība bijusi necerēti liela - iesniegti vairāk nekā divsimt darbi.

„Bija pēdējais laiks aktivizēt ainavu glezniecību, kas kā žanrs manā skatījumā sāk panīkt Latvijā; arī tā iemesla dēļ, ka nepietiekami tiek akcentētas un mācītas būtiskās lietas, kas ainavā jāpārzina, arī šajā mājā [Latvijas Mākslas akadēmijā]," uzsver mākslas zinātniece, žūrijas vadītāja Ingrīda Burāne.

Roberts Muzis

Dzimis 1944. gadā.
Latvijas Universitātes profesors ir plaši pazīstams un nozīmīgs Latvijas ainavu glezniecības pārstāvis, strādā arī figurālas kompozīcijas, portreta, klusās dabas žanros.

Profesionālo izglītību ieguvis J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (1955 - 1962) un Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (1962 - 1967).

Stažējies Pēterburgas Mākslas akadēmijā (1982), vadījis un piedalījies dažādos glezniecības plenēros un meistarklasēs. Izstādēs darbi no 1970. gada.

Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1975. gada.

Ilgstoši bijis glezniecības pedagogs Latvijas Mākslas akadēmijā.

Vairāku personālizstāžu autors Latvijā un ārvalstīs.

Muža gleznas atrodas muzejos un privātkolekcijās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Ideja par balvas nepieciešamību tieši ainavu glezniecībā dzimusi pirms vairākiem gadiem Krāslavas plenērā Jāzepam Pīgoznim un Jānim Anmanim, bet par tās dibināšanu tika nolemts pērn nu jau aizsaulē aizgājušā latviešu ainavista Jāzepa Pīgožņa piemiņas izstādē. Un lūk – šobrīd Svētā Pētera baznīcā aplūkojama pirmā Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā izstāde.

Pirmo Pīgožņa balvu saņēma gleznotājs Roberts Muzis – Latvijas Universitātes profesors, kuram patīk gleznot no dabas  un doties plenēros kopš Rozentālskolas laikiem.

"Šeit klasiskās glezniecības tradīcijas ir stipri vien, jo tāda ir mūsu glezniecības skola," saka Muzis. Mākslinieks - pretēji Burānei -  uzskata, ka ainavu glezniecībā nav apsīkums.

"Caur šo izstādi mēs pieminam Latviju tādu, kādu to gribam redzēt - profesionālu jebkurā jomā, sakoptu, skaistu, uz ļoti plašu emocionālu pārdomu gammu vedošu," norāda Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti