Kultūras rondo

Mirdza Bendrupe un Mirdza Ķempe. Vēstuļu apkopojums "Zibens apzeltīti"

Kultūras rondo

Uģis Prauliņš iepazīstina ar muzikālo vēstījumu ierakstā "Jūrd / Saknes / Roots"

Amanda Ziemele izstādē “Zivs ar kājām” reflektē par notikumu pirms 365 miljoniem gadu

Amanda Ziemele izstādē «Zivs ar kājām» reflektē par notikumu pirms 365 miljoniem gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas cirka pagaidām vēl nemājīgajās, toties iedvesmojošajās telpās skatāma gleznotājas Amandas Ziemeles izstāde "Zivs ar kājām", kas vienlaikus ir viņas diplomdarbs Drēzdenes Mākslas akadēmijā. Izstādes vēstījums: notikums pirms 365 miljoniem gadu, kad Kurzemes teritorijā no ūdens iznāca senākā no zināmajām četrkāju radībām – Ventastega curonica.

“Man šķiet kā sākuma punkts bija 2016. gadā, kad masu medijos bija ziņa par Ventastega curonica atrašanu, un tas mani ieintriģēja,” atklāj Amanda Ziemele. “Brīvajā laikā arī interesējos par antropoloģiju, paleontoloģiju, es labprāt gribēju uzzināt vairāk. Bet tas ir tikai viens no tēmu lokiem."

Mākslinieces Amandas Ziemeles izceltais reālais, bet varbūt nereālais evolūcijas notikums – mītiskās radības Ventastega curonica lēmums izkāpt krastā no Baltijas jūras – atstājis paliekošas pēdas gleznotājas uztverē un radījis vairākas šī notikuma interpretācijas iespējas. Tā izstādē "Zivs ar kājām”, kas skatāma Rīgas cirka velvjainajās, pelēcīgajās telpās, iespējams sastapties ar kādu parādību, ko grūti kategorizēt. To risinot, izstādītas Amandas veidotās lielformāta gleznas un tēlniecības objekti.

Ziemele stāsta, ka viņu interesējusi pāreja un neskaidrība, kas ir šajā gadījumā.

“Kā cilvēki domā, kā iespējams domāt ārpus kategorijām. Tas ir tas, kas mani interesē glezniecībā un ir viens no tēmu lokiem,” norāda Ziemele.

Ekspozīcija ieguvusi balvu kā labākais 2018. gada absolventu diplomdarbs Drēzdenes Mākslas akadēmijā un izvirzīta Eiropas mākslas augstskolu absolventu balvai "Startpoint Prize 2018".

Izstāde apskatāma katru ceturtdienu un sestdienu no 16.00 līdz 19.00 līdz 19. janvārim Rīgas cirka ziloņu stallī. Ieeja no Alfrēda Kalniņa ielas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti