Aigara Bikšes lielformāta skulptūra «Algas vīrs» izstādīta Japānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aigara Bikšes radītā lielformāta skulptūra “Salaryman” (“Algas vīrs”), kas izgatavota no poliuretāna, marta izskaņā izvietota Japānas piekrastes pilsētā Rikuzentakatā. “Algas vīrs” izvietots iepretim jaunizveidotajam Rikuzentakatas kopienas namam, vēstīja mākslinieka pārstāvji.

Rikuzentakatas kopienas nams veidots, pateicoties Singapūras Sarkanā Krusta ziedojumiem 2011. gada postošā cunami seku novēršanai. “Algas vīrs” Japānas sabiedrībā jau guvis lielu popularitāti – desmit metrus garā gulošā vīra skulptūra 2016. gadā izstādīta Saitamas laikmetīgās mākslas triennālē. Savukārt 2019. gada sākumā skulptūra izstādīta ikgadējā Sanriku festivāla ietvaros. Festivāls tiek rīkots ar mērķi pievērst uzmanību 2011. gada zemestrīcē cietušajam reģionam un nopostītajai Rikuzentakatas pilsētai, aicinot ikvienu apmeklēt pilsētu un atbalstīt tās atjaunošanas darbus.

Skulptūra mūsdienīga vīra izskatā veidota uz kanoniska gulošā Budas līdzības pamata. “Algas vīrs” ir Japānā radies apzīmējums, kas raksturo Japānas kapitālisma uzplaukuma laikā izveidojušos strādājošo grupu – tā apzīmē vīriešus, kas par darbu saņem algu. Šo vīriešu pienākums ir nodrošināt un radīt materiālo bagātību, kā arī uzturēt kapitāla plūsmu. Šādā veidā tiek radīta ekonomiskā atkarība no izaugsmes. Savukārt Buda, kas bija princis un nāca no karaliskas ģimenes, atstāja karaļnamu ar visām tā bagātībām, lai dotos savas pastāvēšanas būtības meklējumos. Līdz ar to – skulptūrā “Algas vīrs” Buda simbolizē uz naudu virzīta cilvēka apgaismību, kas sniedz brīvību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti