Regīnai Ezerai veltītā «Punctum» festivāla programmā – no «Vardarbības kalendāra» līdz «Dziesmai par pēdējo jūras govi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad literatūras interneta žurnāls “Punctum” festivālu velta prozas klasiķei Regīnai Ezerai, kurai pērn apritētu 90 gadi. Pārcelto pasākumu laikā “Punctum” festivāls noritēs ar saukli “Visticamāk, ka ne”, aizņemoties to no Ezeras grāmatas nosaukuma. Festivālā no 17. līdz 27. augustam notiks Latvijas un ārvalstu literātu lasījumi, performances un koncerti, kā arī lekcijas un diskusijas.

Kā paziņojumā medijiem skaidroja festivāla rīkotāji, “Regīna Ezera ir viena no izcilākajām latviešu prozaiķēm, kas vienlīdz spilgti rakstījusi romānus, īsprozu, publicistiskus darbus un dienasgrāmatas. Viņas romāns „Zemdegas” (1977) iekļauts Latvijas kultūras kanonā kā “reizē spilgts sava laikmeta dokumentējums, reizē pārlaicīgu tēmu un raksturu ietērpums krāšņā un vietumis īpatni sirreālā naratīvā”. Kā fenomens latviešu kultūrā Ezera atstājusi spēcīgu ietekmi uz nākamajām rakstnieku paaudzēm un bijusi nozīmīga turpmākajai latviešu prozas attīstībai. Tas attiecināms gan uz 20. gadsimta. 80. gados debitējušajām autorēm – Gundegu Repši, Andru Neiburgu, Evu Rubeni, Rudīti Kalpiņu u. c. –, gan arī 90. gados debitējušo autoru, to vidū Ingas Ābeles un Noras Ikstenas, rakstību.”

“Punctum” festivāls šogad pievērsīsies Ezeras prozā būtiskām tēmām – varmācībai, traumai, šaubām un nedrošībai.

Festivāla programma

Festivālu 17. augustā atklās dzejas lasījumi fon Stricka villā, pulcējot dzejniekus, kas gan ataino dzejnieka iekšējo pasauli, gan aktīvi eksperimentē ar valodu un dažādām dzejas formām. Dzeju lasīs Pavlina Marvina (Pavlina Marvin, Grieķija), Trīna Paja (Triin Paja, Igaunija) un Olli Heikonens (Olli Heikkonen, Somija), kā arī latviešu autori Anna Auziņa un Sergejs Timofejevs. Pasākumā piedalīsies atdzejotāji Guntars Godiņš, Lauris Veips, Valts Ernštreits, Arvis Viguls. Lasījumus papildinās grupas “Jāņa Ruņģa klātbūtne” mūzika.

18. augustā galerijā “Smiļka” notiks lasījumu maratons “Vardarbības kalendārs”, kas veidots, atsaucoties uz Regīnas Ezeras dienasgrāmatu pierakstiem “Stundu kalendārs”, kā arī viņas daiļradē nozīmīgo tēmu – slēpto vardarbību savstarpējās attiecībās. Lasījumu maratonā literāti Lote Vilma Vītiņa, Ieva Viese, Lauris Veips, Inga Gaile, Aivars Madris, Madara Gruntmane, Liepa Rūce, Maija Priedīte, Jana Egle, Laura Vinogradova un citi lasīs projekta “Lietisko pierādījumu muzejs” dalībnieču – no vardarbības cietušo sieviešu – dokumentālos stāstus, savukārt viņas – literātu radītos tekstus, kas veltīti šai tēmai.

No 20. līdz 30. augustam LU Botāniskā dārzā būs iespējams piedzīvot instalāciju / performatīvu pieredzi vienam apmeklētājam “Acs, kas atveras tumsā”. Darbs, ko iedvesmojusi Regīnas Ezeras īpašā “misticisma forma” un literatūras atmosfēra, piedāvās burtiski iegrimt viņas pasaules tumsā. Mākslas darba autore ir dzejniece un laikmetīgā māksliniece Agnese Krivade.

19. augustā Raiņa un Aspazijas mājā notiks atmiņās pētnieka Aleksandra Etkinda lekcija “Kāpēc mēs esam tik melanholiski?”, kuras laikā paredzēta viņa uzstāšanas ar eseju, kas latviešu publiku iepazīstinās ar “Savīto sēru” galvenajām idejām un to jaunākajiem papildinājumiem, kurus veicinājuši pēdējo gadu notikumi Krievijas politikā un kultūrā. Pēc lekcijas gaidāma Arta Ostupa moderēta saruna ar Etkindu.

21. augustā Latvijas Nacionālajā dabas muzejā notiks Annas Salmanes un Signes Valtiņas performance “Dziesma par pēdējo jūras govi” – atvadu dzīres un rituāls izmirušajām un arī potenciāli izmirstošajām dzīvnieku sugām, cilvēku alkām un negausībai, un dzīvības trauslumam.

22. augustā festivālu Sporta pils dārzos turpinās komiksu darbnīca bērniem, kuru vadīs Santa Remere, Elīna Brasliņa un Vivianna Maria Staņislavska. Bērniem un visiem interesentiem būs iespēja pašiem aizpildīt komiksu grāmatiņas, kas veidotas pēc Ezeras zooloģisko noveļu motīviem. Komiksu tukšajos lodziņos atstāti uzvedinoši elementi, kas ļauj nojaust stāsta galveno varoni un dažus satricinošus notikumus, aicinot vienkāršā veidā un no savas pieredzes padomāt par varas attiecībām – tēmu, kas caurauž Ezeras psiholoģisko prozu.

25. augustā Latvijas Mākslas akadēmijā notiks prozas lasījumi “Pēctraumas sindroms”. Prozas lasījumu autori traumas jēdzienu apskatīs no dažādiem aspektiem. Piedalīsies Karolīne Albertīne Minore (Caroline Albertine Minor, Dānija), Džesijs Bols (Jesse Ball, ASV), Helena Janečeka (Helena Janeczek, Itālija) un pašmāju autori Inese Zandere, Arvis Viguls un Andris Kuprišs. Pasākumā piedalīsies arī tulkotāji Andrejs Vīksna, Ieva Lešinska, Dace Meiere. Vadītājs: Vilis Kasims.

26. augustā Latvijas Nacionālā mākslas muzejā gaidāma diskusija par šaubām literatūrā, kurā piedalīsies Helena Janečeka, Karolīne Minore, Džesijs Bols. Vadītājs: dzejnieks un literatūrzinātnieks Ivars Šteinbergs.

Savukārt 27. augustā “Brick Bar” festivālu noslēgs koncertlasījums “Regīna. Nakts ar mēnesnīcu”, kurā piedalīsies Nora Ikstena, Inga Ābele, Kārlis Vērdiņš, Jānis Joņevs, Sniedze Prauliņa un Vladislavs Nastavševs. Koncertlasījuma idejas autors ir literatūrzinātnieks un mūziķis Jānis Ozoliņš. Pasākums iecerēts kā jauns meklējums prozas, mūzikas un vizuālās mākslas saplūsmei koncerta formā, līdzās oriģinālscenārijam iekļaujot arī mākslinieku oriģināldarbus, kas pirmatskaņojumu piedzīvos koncerta norises dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti