Politieslodzīto dzejnieku atbalstam pie Raiņa pieminekļa literāti lasa dzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Starptautiskās rakstnieku, publicistu un redaktoru organizācijas PEN Latvijas pārstāvji 11.septembrī – Dzejas dienā - pie Raiņa pieminekļa Rīgā nolasīja piecus dzejas darbus. Šo darbu autorus vieno tas, ka tie bijuši vai šobrīd ir politieslodzītie.

Elizabete Lukšo-Ražinska lasīja palestīniešu dzejnieces Darīnas Tatūras dzejoli, par kura video publicēšanu sociālajā vietnē “Facebook” 2015. gadā autore tika apcietināta. Dzejnieks Raimonds Ķirķis lasīja par it kā divdomīgas dzejas rakstīšanu ar 99 pātagas cirtieniem un deviņiem ar pusi gadiem cietumā notiesātās irāņu dzejnieces Fatimas Ehtesārī dzeju. Savukārt Iļja Marija Boļšakovs krievu valodā lasīja ukraiņu režisora, politieslodzītā Oļega Sencova darbu “Testaments”.

Lasījumi politieslodzīto dzejnieku atbalstam
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

Viens no organizācijas pārstāvjiem Ilmārs Šlāpins, kurš pats lasīja Raiņa dzejoli “Pastarā tiesa”, iepazīstināja ar šīs akcijas ideju: “Nolēmām Raiņa dzimšanas dienā pie Raiņa pieminekļa atnākt un atbalstīt tos dzejniekus, rakstniekus, literātus un autorus, kas arī šobrīd atrodas cietumā. Atcerēties arī to faktu, ka pats Rainis ir bijis cietumā un izsūtījumā. Un, jā, – paust savu solidaritāti tiem, kas vēl aizvien tiek politiski vajāti par to, ko viņi savos literārajos darbos ir pauduši.”

Andris Zeibots pie Raiņa pieminekļa lasīja ķīniešu dzejnieces Liu Ksjā dzeju, kura ķīniešu varas iestāžu uzmanības centrā nonāca pret pastāvošo varu protestējošā vīra dēļ: 

''Es bieži skatos uz gaismu – no nāves.
Un sajūtu siltumu, tad zaudējumu, ka nu man jāatstāj lappuse.
Es gribu būt gaisma!
Mans spēks, kas man līdzēja gadiem, tagad ir kļuvis par putekļiem.

Koku var iznīcināt zibens – tā pārtrauc domāšanu.
Mana nākotne ir aizvērts logs, kur naktij nav gala
Un nakts murgus nav iespējams izgaiņāt.
Es gribu būt gaisma!''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti