Panorāma

Jau šovasar varētu izskatīt Ukrainas iestāšanos ES

Panorāma

Daudz signālu par agresiju saistībā ar karu Ukrainā

Latvijai savs stends Londonas grāmatu tirgū

Londonas grāmatu tirgū šogad atgriezies Latvijas introvertā rakstnieka tēls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajā nedēļā Londonā pēc divu gadu pārtraukuma klātienē norisinājās viens no nozīmīgākajiem grāmatizdevēju gada notikumiem – Londonas grāmatu tirgus. Šogad tajā atgriezies arī Latvijas introvertā rakstniekā tēls.

Londonas izstāžu hallē „Olimpija” ielaisti tiek tikai tie apmeklētāji, kuri var uzrādīt vai nu Covid-19 sertifikātu, vai nesen veiktu testu, pretī saņemot īpašu aproci. Šogad ir mazāk gan izstādes dalībnieku, gan apmeklētāju.

Izstādē Latvija kārtējo reizi piesaista uzmanību ar asprātīgu introvertā rakstnieka tēmas turpinājumu gan nacionālajā stendā, gan hallē ar milzīgu reklāmu. Introvertais rakstnieks iemājojis pat halles tualetēs.

“Kas mainījies? Domāju, cilvēki ir kļuvuši ieturētāki, to es jūtu arī pati no sevis. Ir redzams, ka ir daudz mazāk apmeklētāju, ir daudz mazāk dalībnieku. Mēs redzam, ka stendi ir kompaktāki, bet ir vairāk brīvas telpas apkārt. Bet es domāju, visiem ir ļoti liels prieks atgriezties un satikt vienam otru,” pastāstīja „Latvian literature” sabiedrisko attiecību pārstāve Ildze Jansone.

“Tas ir tāds attiecību uzturēšanas darbs un patiesībā arī attiecību atsākšanas darbs, tas, ko mēs šeit darām. Tas, manuprāt, notiek ar visiem grāmatu tirgiem šajā gadā, kad pārrautā saikne tiek atjaunota. Un pamatā tas darbs un tikšanās ar izdevējiem, kas šeit notiek, ir izstāstīšana, kas tad mūsu literatūrā šajos divos gados ir noticis, kādi ir jaunumi. Protams, tiek plānotas jaunas darījumu attiecības tiesību pārdošanā,” pastāstīja „Latvian literature” platformas vadītāja Inga Bodnarjuka-Mrazauskas.

Ārzemju izdevēji labprāt sadarbojas arī ar Latvijas tipogrāfijām. “Laiks, ko mēs esam pavadījuši starptautiskā arēnā, tas dod to uzticību un atpazīstamību. Jo ir ļoti grūti uzsākt sadarbību ar kādu, ja tu te esi pirmo gadu, bet ir daudz vieglāk jau piektajā gadā vai desmitajā gadā. Tad ir gan klientu loks, ar kuriem mēs strādājam, pietiekami plašs, gan viņi iesaka citiem klientiem,” skaidroja „Jelgavas tipogrāfija” pārdošanas daļas vadītājs Ģirts Karlsons.

Ar savu nacionālo stendu piedalās arī Ukraina. “Nupat Boloņas grāmatu tirgū mūs pārstāvēja pavisam tukšs stends, lai parādītu, ka nevaram šobrīd piedalīties izstādē, jo nevaram tikt ārā no valsts, vismaz daži. Bet citi savukārt palīdz valstij cīnīties karā. Viņiem nav ne laika, ne naudas, lai ceļotu,” pastāstīja Ukrainas nacionālā stenda darbiniece Marina Dubina.

Savukārt Londonas grāmatu tirgū Ukrainas pārstāvji aicina tulkot un izdot ukraiņu rakstnieku darbus, lai tādējādi palīdzētu valsti. “Ar šo stendu mēs atgādinām pasaulei, ka mēs joprojām esam šeit, joprojām cīnāmies, mums ir daudz ko pastāstīt pasaulei. Tādēļ ir atlasītas grāmatas, kas aicina cilvēkus uzzināt vairāk par mums, kā arī aicinām tās izdot,” sacīja Dubina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti