Iznākusi Māra Salēja dzejas grāmata «Nedaudz vairāk»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Apgādā „Mansards” nācis klajā Māra Salēja dzejoļu krājums „Nedaudz vairāk”, kura atvēršanas svētki notiks piektdien, 5. aprīlī plkst. 18.00 Rakstniecības un mūzikas muzejā, 3. stāvā (Pils laukumā 2).

„Kopš iepriekšējā krājuma pagājuši divpadsmit gadi. Dzejoļiem topot, tie šķituši kaut kas „nedaudz vairāk”. Kā smejies, pievienotā vērtība – bet kam? Dzīvei? Vai man, kurš cīnās ar savu neprasmi notvert šo dzīvību, vibrējumu... un vienlaikus ar prasmi – gadu gaitā iegūto māku „uztaisīt” dzejoli, kad pašam iekšā nekā nav? Patoss ar gadiem pazūd. Varbūt paliek dzejoļu pastāvēšanas patoss. Kluss un nemanāms, kā no ikdienas murdoņas izniris melodijas fragments. Un tev atļaujas piedzimt jēga, kas jau sen bija piedzimusi pasaulē pirms tevis. Īss, nepelnīts skaistums tikpat īsā, nepelnītā pasaulē.

Un tad man savā dzejiskajā iedomībā gribas ticēt, ka dzejas mērķis nav būt vienīgi par izejvielu kaut kam – literatūrteorijai, socioloģijai –, bet „nedaudz vairāk” būt vajadzīgai vēl kādam. Kaut vai vienam cilvēkam.” (Māris Salējs)

Māris Salējs dzimis 1971. gadā. Beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļu, LU Sociālo zinātņu fakultātes Bibliotēkzinātnes un informācijas maģistrantūru un Humanitāro zinātņu fakultātes literatūrzinātnes doktorantūru. Divu dzejoļu krājumu – „Māmiņ, es redzēju dziesmu” (1999) un „Mana politika” (2001, Annas Dagdas godalga) – autors. Sarakstījis monogrāfiju „Uldis Bērziņš. Dzīve un laiktelpas poētika” (2011, Literatūras gada balva, speciālbalvu kategorija). Iztulkojis poļu dzejnieka, Nobela prēmijas laureāta Česlava Miloša autobiogrāfisko eseju grāmatu „Dzimtā Eiropa” (2011).

Krājuma „Nedaudz vairāk” sarakstīšanu un izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti