Rīta Panorāma

Telefonintervija ar priesteri Pēteri Skudru

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Iznāk dzejnieka Valda Grēviņa visa publicētā dzeja – "Veca cilvēka dziesmas"

Iznāk dzejnieka Valda Grēviņa visa publicētā dzeja – «Veca cilvēka dziesmas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Veca cilvēka dziesmas” – tā saucas 20.gadsimta romantiskā, vientuļā, dzīves traģisma un ironijas caurstrāvotā dzejnieka Valda Grēviņa visu publicēto dzejoļu grāmata. Grāmatas vāku rotā neredzama, bet pirkstu galiem aptaustāma zīme - otrs virsraksts „Pēdējā dzeju grāmata”. Grāmatu sakārtojusi dzejnieka Valda Grēviņa mazmeita Marta Dziļuma.

“Veca cilvēka dziesmas” ir Valda Grēviņa izvērstākais dzejas cikls, kuru viņš rakstīja vairākus gadus, tāpēc dzejas krājumam dots tāds nosaukums. Dzejnieka mazmeita Marta Dziļuma vienā dzeju krājumā apkopojusi visus Valda Grēviņa sarakstītos dzejoļus laika posmā no 1909. gada līdz pat 1968. gadam, kad dzejnieks aiziet mūžībā.

Grāmatas vāku māksliniece Daiga Brinkmane apzināti veidojusi kā sasauci ar Valda Grēviņa pirmo dzejas grāmatu, toreiz vāku veidoja Sigismunds Vidbergs. Grāmatai ir otrs, ar pirkstu galiem sataustāmais virsraksts “Pēdējā dzeju grāmata”.

“Satura rādītājā ir ļoti ilustratīvi parādīts, kas ar radošiem cilvēkiem notika 20. gadsimtā. Ulmaņa apvērsumā publikācijas pazūd, padomju varā – publikācijas samazinās, tad pazūd pavisam. Pēc atgriešanās no izsūtījuma, viņš lēnām atgriežas literārajā apritē,” stāsta Marta Dziļuma.

Lasot un kārtojot Valda Grēviņa dzeju krājumu, Marta Dziļuma vēl stiprāk sajutusi radniecisko saiti. Ja vien viņa vēl mācētu rakstīt dzeju, rakstītu tāpat: “Tā ir tāda mana vecuma sajūta, cilvēku eksistences dažādi jautājumi un atbildes.”

Laiks Valda Grēviņa dzejā nav uzklājis senuma kārtu un brīdis, kad dzirdam grupas “Līvi” hitu ”Dzelz griezējs”, daudziem varbūt ir atklājums – tā ir Valda Grēviņa dzeja.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks 16. augustā Rīgas Centrālajā bibliotēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti