Ikstenas «Mātes piena» angļu tulkojums nominēts prestižai britu balvai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielbritānijas izdevniecībā „Peirene Press” izdotā Noras Ikstenas grāmata „Soviet Milk” vai „Mātes Piens” iekļuvusi Apziņas balvas ("The Republic of Consciousness Prize for Small Presses 2019") nomināciju sarakstā. Šādu balvu Lielbritānijā piešķir jau trešo reizi, un tā veltīta mazajām, neatkarīgajām izdevniecībām, kas izdod izcilas grāmatas – gan oriģinālliteratūru, gan tulkojumus.

Tieši mazās izdevniecības balvas organizētāji vēlas izcelt tādēļ, ka šogad neviena no tām nebija iekļauta prestižās Bukera prēmijas 13 nominantu sarakstā. Apzinātības balvai ir savs alternatīvs 13 nominantu saraksts un tā laureātu nosauks 2.martā.

Platformas „Latvian Literature” vadītāja Inga Bodnarjuka-Mrazauskas uzskata, ka Noras Ikstenas grāmatas iekļūšana šajā sarakstā ir liels autores un arī Latvijas rakstniecības panākums.

Inga Bodnarjuka-Mrazauskas
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

„Būtībā, ja paskatās, šīs izdevniecības ir Lielbritānijā ļoti labi zināmas, kas nominētas, un arī dažus no nominētajiem darbiem es pati esmu ievērojusi, dažus arī lasījusi, un tā patiešām ir ļoti spēcīga literatūra. Tāpēc man arī ir ārkārtīgs prieks, un es uzskatu, ka Latvijai tas ir ļoti nozīmīgi, jo šī balva ir arī ar ļoti plašu publicitāti gan Lielbritānijā, gan arī visur starptautiskajā literatūras un grāmatniecības vidē,” saka Bodnarjuka-Mrazauskas.

Ikstenas romāns “Mātes piens” aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēsta par triju paaudžu sieviešu likteņiem, bet vēstījuma centrā ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi. Visu romāna tekstu caurauž atteikšanās – no vīra un tēva, no sapņiem un iecerēm, no darba un uzskatiem, no draugiem un tiem, kurus mīlam. Šajā visu paaudžu sieviešu sāpju ceļā ļoti spēcīgs ir piedošanas motīvs. Tas kopš mazotnes ir nepārtraukts uzdevums meitai, lai turētu pie dzīvības māti, kura apzināti viņai liegusi savu pienu, lai neļautu mantot savas sāpes un izmisumu. Romāns iznācis  "Dienas Grāmatas" Latvijas vēstures romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti