Dzejniece Balode: Dzejniekam ir nepieciešams miers

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai vārdi sāktu mirdzēt, dzejniekam ir nepieciešams miers un brīvība iekšējā telpā, atzīst Ingmāra Balode - dzejniece un tulkotāja, šī gada Literatūras Gada balvas laureāte. Balvu Ingmāra Balode izpelnījās par dzejas krājumu „Alba”, kas tiek raksturots kā gaiša dziesma rītausmai un dzīvei. 

Ingmāra Balode ir aktīva šobrīd notiekošo Dzejas dienu dalībniece, un nākamnedēļ viņu varēs sastapt gan Klasiskās dzejas vakarā, gan dzejnieku ceļojumā pa Maskavas forštati, gan vēl citās norisēs.

Dzejniece Dzejas dienās sola lasīt jaunākus dzejoļus, jo krājuma "Alba" dzejoļus jau lasījusi iepriekšējā gadā. Viņa gan atzīst, ka lielāka pārliecība ir lasīt jau publicētus darbus.

"Negatavus dzejoļus es, protams, nelasu, bet tie, kas ir tapuši pavisam nesen, vienmēr vēl ir kārdinājums kaut ko pieslīpēt, pamainīt," atklāj dzejniece.

Viņas gaidītākie Dzejas dienu pasākumi ir viesu pasākumi. 

Līdzās dzejošanai Balode arī tulko, tai skaitā poļu autoru darbus. "Polijas literatūrā ir tādi sakausējuma punkti, kur sajaucas ļoti eiropeiskais ar ļoti kaut ko slāvisku. Sajaucas ārkārtīgs tiešums un Eiropas izglītības nestā nepieciešamība visu notušēt smalkā retorikā, kur  vēsture un cilvēku pieredzētais ir trenējis viņos tādu redzes un izteiksmes asumu," stāsta Balode.

Pilnu interviju ar autori klausieties klāt pieliktajā audio failā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti