Ar sarunām un koncertu noslēgsies Jurim Kronbergam veltīts pasākumu cikls «Mēs ar Juri…»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Platforma "Latvian Literature" un Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja septembrī uzsāka sarunu ciklu "Mēs ar Juri…", kas veltīts dzejniekam Jurim Kronbergam, kam šogad būtu apritējuši 75 gadi. 15. un 17. decembrī gaidāmi cikla noslēdzošie pasākumi – tiešsaistes saruna "Mēs ar Juri pasaulē" un muzikāls pasākums "Mēs ar Juri pie bungām", informēja organizatori.

Juris Kronbergs (1946–2020) bija dzejnieks, tulkotājs, atdzejotājs un plaša spektra kultūras personība – kā daudzi teica un joprojām teiktu, "tilts" starp Latviju un Zviedriju un otrādi. Kronberga atstātais literārais mantojums aptver 16 dzejoļu krājumus, piecas dzejas izlases un vairāk nekā 60 tulkojumu – gan no zviedru uz latviešu, gan no latviešu valodas (un ne tikai) uz zviedru valodu. Kronbergs tulkojis un atdzejojis Vizmas Belševicas, Aleksandra Čaka, Knuta Skujenieka, Ingas Ābeles, Noras Ikstenas un daudzu citu pazīstamu latviešu autoru darbus.

Saruna "Mēs ar Juri pasaulē" notiks tiešsaistē 15. decembrī pulksten 18.30 un būs skatāma platformas "Latvian Literature" "Facebook" un "YouTube" kontos. Tā būs  tikšanās ar Jura Kronberga draugiem, kolēģiem, domubiedriem no dažādiem viņa dzīves posmiem, lai dalītos atmiņās un runātu par to, kādus nospiedumus Juris un viņa dzeja (un ne tikai) atstājusi katra pasaulē, kas bieži sniedzas arī aiz literatūras un tulkošanas apvāršņiem. Sarunā piedalīsies rakstniece Nora Ikstena, māksliniece Anete Melece un dzejniece Ingmāra Balode, pasākumu vadīs dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

Savukārt 17. decembra pasākuma "Mēs ar Juri pie bungām" fokusā būs Kronbergs kā vairāku latviešu trimdas roka grupu ("Saules brāļi", "Dundurs", "Prusaku ansamblis") bundzinieks un trimdas roka dziesmu tekstu autors. Vieglā gaisotnē Kronberga bijušie grupu biedri Gundars Rullis no "Prusaku ansambļa" un Kristaps Grasis, kurš kopā ar Kronbergu 2003. gadā radījis mūzikas albumu "Vilks Vienacis", atcerēsies Juri Kronbergu kā mūziķi un dziesmu tekstu autoru. Sarunu vadīs Linards Kalniņš, bet savās interpretācijās par dziesmām ar Kronberga tekstiem un improvizācijās par autora dzejoļiem dalīsies grupa "Dzelonis" (Laura Lāce, Rinalds Maksimovs un Linards Kalniņš).

Pasākums "Mēs ar Juri pie bungām" norisināsies 17. decembrī pulksten 18.30 galerijā "Brīvība". Vietu skaits ir ierobežots, pasākumam var pieteikties, rakstot uz e-pastu [email protected]. Ieeja, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Pasākuma laikā jālieto mutes un deguna aizsegs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti