Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Jāņa Baltvilka balva rakstniecībā – Žeberam

Baltvilka balvas žūrijas loceklis: Grāmatu industrija pie gandrīz neesoša tirgus rāda pasakainu sniegumu

Dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā, 24. jūlijā, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā svinīgā ceremonijā godināti labākie bērnu un jauniešu literatūras autori un ilustratori.

Šogad Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas žūrija izlasīja ap 70 grāmatu, lai pēc kaismīgiem strīdiem svinīgā ceremonijā paziņotu baltā porcelāna vilciņa ieguvējus gan literatūras, gan arī mākslas kategorijā. 

"Viņas visas ir ļoti kvalitatīvas, ļoti labi sastrādātas, un nav tādu netīšu, necilvēcisku, nebaudāmu vai aizliedzamu vienību. Tas ir pasakains sniegums, ko sniedz grāmatu industrija pie mūsu gandrīz neesoša tirgus, bet tā ir pasaka, skaisti," atzinīgus vārdus teic žūrijas pārstāvis, mākslinieks Roberts Koļcovs.

"Ir daudz jaunu autoru, debitantu, šodien šeit izskanēja tikai divi vārdi, tie labākie, bet pavisam bija apmēram 15, mēs tā saskaitījām, un tas ir ļoti cerīgi; būs jauni rakstnieki, jaunas, labas grāmatas," vērtē žūrijas pārstāve, literatūrzinātniece Ilze Stikāne.

Viens no jaunajiem vārdiem ir Laura Melne, kuras radītā attēlstāsta "Sunāns breiveibā" panākumi esot pārspējuši visus sapņus un cerības. "Šī balva man ir ļoti liels pārsteigums, patiesībā jau arī nominācija, jo, rakstot latgaliski, patiesībā cilvēki bieži vien nemaz necer uz kaut kādiem lieliem apbalvojumiem, drīzāk varbūt tādu novērtēšanu savējo lokā, Boņuka balvu. Tāpēc tas ir ļoti nozīmīgs novērtējums arī latgaliešu literatūrai kopumā," atzīmē grāmatas autore.

Jāņa Baltvilka balva rakstniecībā šogad piešķirta dzejniekam Žeberam par rotaļīgi uzrakstīto un domāt rosinošu dzejoļu krājumu "Ejas un asakas". "Grāmata radās ilgākā laika periodā. Tā man bija jau kādu laiku atpakaļ iecerēta, bet dažādu apstākļu pēc nebija laika pieķerties klāt, paldies, ka izdevās saņemties, pabeigt," teic Žebers jeb īstajā vārdā Andris Breže.

Balvas starptautiskā laureāte ir lietuviešu rakstniece Igne Zarambaite par garstāstu "Melndzelmji", ko latviešu valodā tulkojusi Dace Meiere. Pirms trim gadiem "Melndzelmji" atzīti par labāko pusaudžu grāmatu Lietuvā. "Ja savā valstī novērtē, tas jau ir liels prieks, bet, ja vēl citā, tad vēl jo lielāks, un es nevaru vien nopriecāties, ka tas tā ir," gandarījumu pauž Zarambaite.

Tulkotāja Dace Meiere atzīst: "Man ļoti patika tulkot šo grāmatu, jo tajā nav liekvārdības un nav nekādas liekulības – tīrs, precīzi būvēts teksts un arī pati grāmatas struktūra perfekti izstrādāta. Man ļoti patīk strādāt ar kvalitatīviem un profesionāli sarakstītiem tekstiem."

KONTEKSTS:

19. reizi Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā tika godināti labākie bērnu un jauniešu literatūras autori un ilustratori.

Jāņa Baltvilka balva šogad rakstniecībā piešķirta dzejniekam Žeberam par dzejoļu krājumu "Ejas un asakas", savukārt kā labākais bērnu grāmatu ilustrators atzīts Ernests Kļaviņš. AS "Latvijas Valsts meži" balvu "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā saņēma Laura Melne par attēlstāstu "Sunāns breiveibā", bet LSM lasītāju balvu saņēma Aija Lisovska par grāmatu "Dullā diena Dundurzālē". 

Par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureātu 2023. gadā ir kļuvusi lietuviešu rakstniece Igne Zarambaite par garstāstu "Melndzelmji" (Jāņa Rozes apgāds, 2022) un tā tulkotāja Dace Meiere.

Šogad žūrija piešķīra speciālbalvu skaitāmpantu un ķircināmpantu krājuma "En den dīno šoko loko tīno" ("Liels un mazs", 2023) visai radošajai komandai – pantu vācējam un kārtotājam Mārim Rungulim, ilustratoram Reinim Pētersonam, komentāru autorei, pētniecei Unai Smilgainei, dizaina autoram Artim Briedim, redaktorei Inesei Zanderei ­– par latviešu bērnu folkloras krāšņu un iedvesmojošu aktualizāciju un nemateriālās kultūras radošu izziņu veicinošas grāmatas radīšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti