Kultūras rondo

Tiekamies ar Liepājas Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidences rezidentiem

Kultūras rondo

Festivāls "Porta" aicina uz pasaules mūzikas koncertiem

Baltvilka balvas lasījumi ik gadu ir kā stopkadrs šā brīža bērnu literatūras pasaulei

Baltvilka balvu saņem dzejnieks Žebers un ilustrators Ernests Kļaviņš 

Jāņa Baltvilka balva rakstniecībā piešķirta dzejniekam Žeberam par dzejoļu krājumu "Ejas un asakas", savukārt kā labākais bērnu grāmatu ilustrators atzīts Ernests Kļaviņš, informēja balvas rīkotāji. LSM lasītāju balvu saņēma Aija Lisovska par grāmatu "Dullā diena Dundurzālē". 

Atzīmējot rakstnieka dzimšanas dienu, 24. jūlijā īpašā ceremonijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā jau 19. reizi pasniegta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva, suminot nozīmīgākos bērnu un jauniešu literatūras autorus un māksliniekus, kuru darbi izdoti aizvadītajā laika posmā no 2022. gada maija līdz šī gada maijam.

Par Žebera dzejoļu krājumu "Ejas un asakas", ko 2022. gadā laidusi klajā izdevniecība "Liels un mazs", žūrijas lēmumā teikts, ka balva piešķirta par rotaļīgi uzrakstītu domāt rosinošu grāmatu, kas uzmundrina lasītāja "iekšējo galvu" un sapurina latviešu bērnu dzejas apvāršņus.

Savukārt Ernesta Kļaviņa ilustrāciju spēks Juliana Tuvima grāmatā "Pans Trallalnieks" ("Liels un mazs", 2022) un Ineses Zanderes grāmatā "Kamoliņš un kastīte" ("Liels un mazs", 2022) slēpjas spējā ar lakoniskiem vizuālās mākslas izteiksmes līdzekļiem, lieliem krāsu laukumiem panākt maksimālu tēlu tipoloģiju. "Vai tas būtu kaziņas, apļa vai taisnstūra tēls, tiem visiem ir atrasts raksturojošais un īpašais. Kļaviņa ilustrācijas labākajā nozīmē nav ilustrējošas, tās sarunājas ar tekstu kā līdzvērtīgi spēlētāji un paver lasītājiem tālāku ceļu fantāzijai," mākslinieka darbus novērtē žūrija.

AS "Latvijas valsts meži" balvu "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā saņēma Laura Melne par attēlstāstu "Sunāns breiveibā", kas tapis sadarbībā ar ilustratori Viviannu Mariu Staņislavsku (Latgalīšu kulturys kusteiba "Volūda", 2023). Stāsta galvenais varonis Rīgas suns Sunāns saskaras ar aizspriedumiem un blēdību sev nepazīstamajā vidē Latgales laukos. Vienkāršajā stāstījumā risinās situācija, kas pazīstama katrā vecumā – ierastajā "teritorejā" ienācis atšķirīgs jauniņais. Laurai Melnei izdevies parādīt, kā Sunāna pašaizliedzība un attieksme bez viltus palīdz iegūt īstus draugus.

Par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureātu 2023. gadā ir kļuvusi lietuviešu rakstniece Igne Zarambaite par garstāstu "Melndzelmji" (Jāņa Rozes apgāds, 2022) un tā tulkotāja Dace Meiere.

Šogad žūrija piešķīra speciālbalvu skaitāmpantu un ķircināmpantu krājuma "En den dīno šoko loko tīno" ("Liels un mazs", 2023) visai radošajai komandai – pantu vācējam un kārtotājam Mārim Rungulim, ilustratoram Reinim Pētersonam, komentāru autorei pētniecei Unai Smilgainei, dizaina autoram Artim Briedim, redaktorei Inesei Zanderei ­– par latviešu bērnu folkloras krāšņu un iedvesmojošu aktualizāciju un nemateriālās kultūras radošu  izziņu  veicinošas grāmatas radīšanu.

Laureāti saņēma mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu – porcelāna "Baltā Vilka" laiviņu – un naudas prēmiju, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā. Arī AS "Latvijas valsts meži" balvas "Jaunaudze" laureāte saņēma balto porcelāna vilciņu un naudas prēmiju, kuras mērķis ir veicināt izaugsmi.

Sadarbībā ar portālu LSM.lv ikvienam bija iespēja atbalstīt savu mīļāko autoru vai mākslinieku no Jāņa Baltvilka balvas nominantu vidus un piedalīties lasītāju balsojumā. Par balsojuma līderi kļuva Aijas Lisovskas grāmata "Dullā diena Dundurzālē ("Zvaigzne ABC", 2022).

Ceremonijā tika godināti arī pārējie 2023. gada Jāņa Baltvilka balvas nominanti – Inese Zandere, Daina Tabūna, Marts Pujāts, Andris Breže, Rūta Briede un Toms Deimonds Barvidis.

Muzikālu pirmatskaņojumu svinīgajā pasākumā piedzīvoja speciāli šim notikumam radītas solodziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju. Komponiste šogad bija Helēna Kozlova, dziesmas izpildīja autore, čelliste Sarma Gabrēna, ģitārists Marko Ojala, flautiste Sniedze Prauliņa un vokāliste Eiženija Kozlova.

Apbalvošanas ceremonijas tēma šogad bija "Kad karūsām ir ūsas un grāmatām – knābis",  pasākuma ideju īstenoja un norisi vadīja Ance Strazda un Klāvs Mellis.

Šogad balvas žūrijā darbojās literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Sandra Okuņeva, mākslas pētniece Līna Birzaka-Priekule, mākslinieks Roberts Koļcovs, kā arī sabiedrības pārstāvji Māris Pavlovs no Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkas un Gusts Ābele, jauniešu studijas "Kāpnes" vadītājs.

Par balvas norisi rūpējās un to kopīgi organizēja Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju māju, AS "Latvijas valsts meži", Rīgas domi, Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB), atbalstītāju vidū ir arī Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā. Pateicoties informatīvajiem atbalstītājiem Latvijas Radio, žurnālā "Ir", portālā LSM.lv, LTV "Kultūras ziņas",  tapuši daudzi raidījumi un publikācijas.

Sadarbības partneri no AS "Latvijas Mediji", popularizējot Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, ir sagatavojuši īpašu laikraksta "Latvijas Avīze" iknedēļas pielikuma "Kultūrzīmes" speciālnumuru ar intervijām, recenzijām un Osvalda Zebra eseju "Kas tas ir – liepa?" par lasīšanu kā pasaules un sevis iepazīšanu.

Par balvu

Jāņa Baltvilka balva ir lielākā valsts balva bērnu un jauniešu literatūrā, tās  profesionāls izvērtējums kopš 2005. gada. Balvas uzdevums ir veicināt bērnu literatūras attīstību Latvijā, tās starptautisko atpazīstamību, kā arī stiprināt grāmatu lasīšanas tradīcijas sabiedrībā. Lai mūsu literatūras visveiksmīgākos darbus varētu iepazīt lielākajos grāmatu tirgos,  nozīmīgākajos starptautiskajos bērnu literatūras forumos un datu bāzēs, LBJLP turpina no laureātu vidus tālāk mērķtiecīgi izcelt un nominēt kandidātus prestižākajiem bērnu literatūras apbalvojumiem pasaulē – Astridas Lindgrēnes piemiņas balvai un IBBY Goda sarakstam. Tie nokļūst arī vienā no lielākajiem pasaules bērnu literatūras krājumiem – Starptautiskajā Jaunatnes bibliotēkā Minhenē (UNESCO projekts) un regulāri tiek iekļauti pasaules labāko bērnu un jauniešu grāmatu sarakstos "The White Ravens". Nominēto grāmatu mākslinieku darbi tiek iekļauti Bratislavas ilustratoru biennāles un Tallinas ilustratoru triennāles izstādēs.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti