Lappuses brīvdienām. 10 bērnu grāmatu ieteikumi skolēnu brīvlaikam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Klāt skolēnu brīvlaika nedēļa, un tas ir īstais laiks laiskai atpūtai ar labu grāmatu rokās. Taču grāmatas arī brīvdienās var būt dažādas – izzinošas, emocionāli uzlādējošas vai varen izklaidējošas. Iepazīstieties ar 10 bērnu grāmatu jaunumiem un izvēlieties īsto grāmatu brīvdienu nedēļai!

Izzinošas lappuses

Endijs Sīds "Kakas, takas un smakas"

5+, no angļu valodas tulkojusi Ieva Melgalve, izdevējs – izdevniecība "Helios"

Endijs Sīds "Kakas, takas un smakas"
Endijs Sīds "Kakas, takas un smakas"

Šī asprātīgā un izzinošā grāmata par dzīvnieku atstātajām pēdām dabā noteikti sasmīdinās, taču ne tikai. Grāmata ir tiešām noderīga ikvienam, kas vēlas iejusties dabas detektīva ādā, un šausminošās kakas, kas tik nekautrīgi gozējas grāmatas nosaukumā, starp citu, ir tikai viens no pierādījumiem, ko dzīvnieki aiz sevis mēdz atstāt dabā. Enciklopēdija ir kā radīta pirmsskolas vecuma bērniem, un tā vēl pamatīgāk ļaus iepazīt dzīvnieku pasauli. Katras nodaļas noslēgumā atrodamais tests nostiprinās iegūtās zināšanas un ļaus tapt par arvien vērīgāku dabas pētnieku. Un vēl Endija Sīda "Kakas, takas un smakas" atgādinās, cik svarīgi pret dzīvniekiem izturēties ar cieņu un pietāti. Noteikti baudiet arī Ievas Melgalves sulīgo tulkojumu.

Tero Mielonens "Pasaules pētnieki"

5+, no somu valodas tulkojusi Gunta Pāvula, izdevējs – "Latvijas Mediji"

Tero Mielonena grāmata "Pasaules pētnieki"
Tero Mielonena grāmata "Pasaules pētnieki"

Somu autora Tero Mielonena izzinošā grāmata "Pasaules pētnieki" ir lappuses, kurās pazust visiem tiem, kas interesējas par pasaules procesiem. Grāmata stāsta par dažādiem pētniekiem un to darba būtību un nozīmību. Mazajiem pasaules pētniekiem un izzinātājiem šī krāsainā enciklopēdija būs jauks atgādinājums, ka ikviens no mums var darīt daudz laba vietai, kurā dzīvojam. Vēl grāmata ļaus padomāt par to, cik svarīgi ir ļauties savām interesēm un darīt to, kas patiesi aizrauj. Turklāt mūsdienu atvērtajā pasaulē neviens nav ierobežots ne izcelsmes, ne dzimuma dēļ. Iekļaujoša grāmata, kas jauki ilustrē domu – šajā neparasti dažādajā pasaulē mēs ikviens drīkstam atrast savu vietu un veidot dzīvi uz zemes arvien labāku.

Melānija Laibla, Lilija Rihtere "Atkritumi"

9+, no vācu valodas tulkojis Ilmārs Zvirgzds, izdevējs – "Jānis Roze"

Uzrakstīt par atkritumiem tā, ka gribas lasīt vēl un vēl? Lūk, te jums Melānijas Laiblas un Lilijas Rihteres radītā grāmata "Atkritumi" fantastiskā Ilmāra Zvirgzda tulkojumā. Grāmata ir asprātīga un bagātīgi ilustrēta, tā izseko atkritumu tēmai no visām iespējamām pusēm, turklāt izceļ un aktualizē rūpes par apkārtējo vidi, to, ka daļa atkritumu tai var palīdzēt, bet daļa – pat ļoti kaitēt. Šīs enciklopēdijas lappusēs noteikti meklējiet un lasiet to, ko stāsta mazā līķmuša, kura jums atklās ne vienu vien svarīgu un pārsteidzošu faktu. Pētāma, šķirstāma, lasāma un drosmīgi bezkaunīga grāmata visai ģimenei, kas mazliet atvērs acis un atgādinās, ka atkritumi nav tikai atkritumi, bet no tiem tieši atkarīga Zemes labbūtība.

Emocionālas lappuses

Zane Zusta "Toto atkož noslēpumu"

5+, māksliniece – Linda Valere, izdevējs – "Zvaigzne ABC"

Zane Zusta "Toto atkož noslēpumu"
Zane Zusta "Toto atkož noslēpumu"

Latviešu autores Zanes Zustas jaunākā grāmata bērniem "Toto atkož noslēpumu" ir bilžu grāmata pašiem mazākajiem, taču aizkustinās arī lielākus bērnus un vecākus. Stāsta centrā ir kucēns Toto un viņa mēģinājumi un centieni iepazīt un saprast pasauli sev apkārt. Bērniem grāmatiņa būs sirsnīgs un mazliet amizants stāsts par kucēnu, ļaus padomāt arī par atbildību, ko uzņemamies, ja izlemjam par labu ģimenes mājdzīvniekam. Taču šajā bilžu grāmatā ir arī dziļāki slāņi, un tā lieliski stāsta par emocijām un emocionālo pieaugšanu, par to, ka dažas lietas un notikumus, un arī paši sevi saprotam tikai tad, ja esam piedzīvojuši un pārdzīvojuši noteiktas situācijas. Tā tas grāmatā notiek ar Toto, kurš tā pa īstam izprot ilgošanos tikai tad, kad uz laiku pazaudē savu saimnieku.

Gaja Guna Ekle "Brālis, kas nebija vajadzīgs"

9+, no lietuviešu valodas tulkojusi Emija Grigorjeva, izdevējs – "Zvaigzne ABC"

Gaja Guna Ekle "Brālis, kas nebija vajadzīgs"
Gaja Guna Ekle "Brālis, kas nebija vajadzīgs"

Lietuviešu autores Gajas Gunas Ekles grāmata "Brālis, kas nebija vajadzīgs" Lietuvā izpelnījusies lielu atzinību, un tā noteikti jālasa un ir ļoti nepieciešama arī latviešu lasītājiem. Stāsts par deviņgadīgo Gvidi, kura vecāki izlēmuši ģimenē pieņemt audžudēlu, ir emocionāls stāsts par pieņemšanu, atbildību un ģimeniskumu. Lai gan grāmatas centrā ir viena ģimene, autore pratusi to uzrakstīt tā, ka gribas aizdomāties par pieņemšanu arī tās plašākajā, daudz globālākā nozīmē. Gvidis ļoti nevēlas audžubrāli, ir dusmīgs un noraidošs, aizvainots pret vecākiem, taču kādā brīdī tā vien gribas jautāt – kāpēc? Kāpēc negribam un nespējam pieņemt citādo, atšķirīgo, neierasto? Grāmata par labo cilvēkos, noteikti izlasāma visiem.

Irija H. Parente, Selene M. Paskvala "Alma un septiņi briesmoņi"

11+, no spāņu valodas tulkojusi Ieva Zālīte, izdevējs - "Zvaigzne ABC"

Irija H. Parente, Selene M. Paskvala "Alma un septiņi briesmoņi"
Irija H. Parente, Selene M. Paskvala "Alma un septiņi briesmoņi"

Pusaudžu depresija pēdējo gadu laikā ir aktuāls jautājums, kas arvien biežāk parādās mediju virsrakstos. Spāņu autores Irija H. Parente un Selene M. Paskvala ir uzrakstījušas īstu meistardarbu, grāmatu, kas soli pa solim izseko tam, kā depresija pārņem cilvēku un viņa prātu. "Alma un septiņi briesmoņi" ir emocionāli precīza grāmata, un to lasīt ir satraucoši, tāpēc var teikt, ka šai grāmatai ir jāatrod īstais laiks. Tā ir obligātā lasāmviela ikvienam, kuru tuvinieki satikušies ar depresiju un visiem septiņiem vai vismaz daļu briesmoņu. "Alma un septiņi briesmoņi" palīdz līdz kaulam izprast, ko un kā jūt depresijas slimnieki. Kādā brīdī šī grāmata var palīdzēt arī tiem, kas briesmoņus pazīst vaigā. Šis alegoriskais stāsts izgaismos un fiksēs emocijas un normalizēs palīdzības meklēšanu.

Izklaidējošas lappuses

Rosio Bonilja "Kaimiņi. Stāsts par kādu apkaimi"

5+, no katalāņu valodas tulkojusi Dace Meiere, izdevējs – "Latvijas Mediji"

Pašu mazāko ģimenes locekļu izklaidei noteikti meklējiet katalāņu autores Rosio Boniljas bilžu grāmatu "Kaimiņi. Stāsts par kādu apkaimi". Kā liecina grāmatas nosaukums, grāmatas centrā ir kaimiņi, kas, piekritīsiet, reizēm mēdz būt gandrīz kā otra ģimene. Taču – kā ir tad, ja kaimiņus neesam iepazinuši un dzīvojam bailēs vai nosodījumā, priekšstatos vai stereotipos par tiem, kas dzīvo blakus sētā vai dzīvokļu mājā aiz sienas? Tad var sanākt kā grāmatiņā atrodamajai vistiņai Kamillai, kura ir nogurusi, taču pat iedomāties nevar, ka kaimiņos dzīvojošais Kuplastes kungs patiesībā ar prieku pieskatītu mazos cālēnus un izklaidētu tos ar savu žonglēšanas mākslu. Grāmatā dzīvo kolorīti un interesanti tēli, un tā rosina paskatīties mazliet plašāk uz pasauli mums apkārt. Stāstam līdzi nāk arī galda spēle, kas noteikti noderēs lietainām brīvdienu dienām.

Kotrīna Zīle "Dvēsele sviestmaižu kārbiņā"

9+, no lietuviešu valodas tulkojusi Dace Meiere, izdevējs – "Jānis Roze"

Kotrīna Zīle "Dvēsele sviestmaižu kārbiņā"
Kotrīna Zīle "Dvēsele sviestmaižu kārbiņā"

Tiem, kam patīk baidīties, noteikti patiks lietuviešu autores Kotrīnas Zīles spoku stāstu grāmata "Dvēsele sviestmaižu kārbiņā". Autore iedvesmu guvusi lietuviešu folklorā un bērnībā dzirdētos stāstos, kuros atdzīvojas laumas, raganas, velns un Dieviņš. Šie tēli visam grāmatā notiekošajā piešķir neprognozējamības sajūtu, kas savukārt rada bailes un trīsas. Ja cilvēks un viņa rīcība ir saprotama, tad to, kā katrā stāstā rīkosies mistiskas būtnes, mēs nekad nevaram paredzēt, un tā arī ir šīs grāmatas pievilcība. Interesanti, ka aiz katra spokainā stāsta seko autores papildinājums – grāmata tapusi, iedvesmojoties no autores tēta stāstītā, un arī šie pastāsti kā atsevišķi teksti iegūluši aiz katra autores jaunradītā stāsta un lieliski papildina saturu. Mazliet bailīga, bet noteikti ļoti izklaidējoša grāmata mazajiem pusaudžiem.

Rēli Reinausa "Kā mans tētis atrada sev sievu"

11+, no igauņu valodas tulkojusi Daila Ozola, izdevējs – "Zvaigzne ABC"

Labai atpūtai brīvdienās noteikti var lasīt igauņu autores Rēli Reinausas grāmatu pusaudžiem "Kā mans tētis atrada sev sievu". Kā jau nosaukums vēsta, grāmatas lappuses ieved visai amizantajā otrās pusītes meklēšanas pasaulē, kurā izlēmis iesaistīties vienpadsmitgadīgās Keitas tētis. Grāmata ir labi uzrakstītu un humora pilnu atgadījumu apkopojums, bet tas viss tēlots no bērna skatu punkta, kas piešķir stāstam gan mīļu naivumu, gan vēl vienu humora slāni. Bez smiekliem un citu par citu dīvaināku sieviešu aprakstiem "Kā mans tētis atrada sev sievu" ļauj padomāt par ģimenes nozīmi un atbalstu, arī par to, ko nozīmē mazajā, bet stabilajā ģimenes mikrokosmā ielaist pavisam svešu cilvēku. Šī ir gaumīgu smieklu pilna grāmata visai ģimenei.

Lappuses visai ģimenei

Skaitām pantu un ķircināmpantu grāmata "En den dīno šoko loko tīno"

Apkopojis – Māris Rungulis, mākslinieks – Reinis Pētersons, izdevējs – "Liels un mazs"

Lai ko šajā nedēļā sola sinoptiķi, turiet pie rokas grāmatu "En den dīno šoko loko tīno", kurā Māris Rungulis apkopojis, bet Reinis Pētersons ilustrējis skaitāmpantus un ķircināmpantus. Tie noderēs gan lietaina laika istabas rotaļām vai lasīšanai un pārlasīšanai, gan izklaidēm ārā. Izmantojiet skaitāmpantus, lai noteiktu, kurš pirmais uzsāks gājienu galda spēlē, vai lai atrastu to, kuram šovakar jāmazgā trauki. Kurš pirmais brauks no kalniņa? Kuram pienākas lielākais ābols? Kurš dosies uz veikalu pēc piena? Te visur var palīdzēt skaitāmpanti. Grāmata ir koša, jautra, saturiski un vizuāli ļoti bagātīga, izcila ceļabiedre arī brīvdienu izbraucienam, kura laikā cits citu varat izklaidēt ar pantiem, kuru lielāko daļu vecāki noteikti atcerēsies no savas bērnības.

Grāmatas bērniem – izlases un idejas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti