Sv. Pētera baznīcā skatāma valsts neatkarībai veltīta izstāde «Ir Latvija. Ir Latvija brīva»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas valsts simtgades pasākumu programmas noslēgumā, atzīmējot Latvijas valsts atzīšanas de iure simtgadi, kas gaidāma 2021. gada 26. janvārī, Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā dokumentāro liecību izstādi “Ir Latvija. Ir Latvija brīva”.

Kā paziņojumā medijiem informēja izstādes organizatori, izstādē apskatāmie Latvijas Nacionālajā arhīvā uzkrātie dokumenti ir Latvijas valsts tapšanas, neatkarīgas pastāvēšanas, Latvijas Republikas de iure statusa uzturēšanas (okupācijas gados), latviešu tautas Trešās atmodas un valsts neatkarības atjaunošanas liecības.

Latvijas Republikas pasludināšana 1918. gada 18. novembrī notika sarežģītos iekšpolitiskos un starptautiskos apstākļos, uzsvēra izstādes rīkotāji, atgādinot, ka tikai 1921. gada 26. janvārī Antantes lielvalstis (Sabiedroto Augstākā padome: Lielbritānija, Francija, Japāna, Beļģija un Itālija) atzina Latvijas valsti de iure bez jebkādiem ierobežojumiem vai noteikumiem. Pavisam kopā Latviju pirmajā neatkarības periodā de iure atzina 42 valstis – vairākums tolaik pastāvošo pasaules valstu.

“Gan valsts tapšana, gan tās neatkarības atjaunošana bija sarežģīts process, kas nebūtu bijis iespējams bez latviešu nācijas pašnoteikšanās tiesību īstenošanas, Latvijas iedzīvotāju gribas izveidot, aizstāvēt un attīstīt savu valsti, pēc ilgiem gadu desmitiem – atjaunot tās neatkarību,” skaidrots izstādes pieteikumā. “Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas jautājuma uzturēšanai, kas ilga vairāk nekā 50 gadus, starptautiskajā politikā un diplomātijā un starptautiskajās tiesībās nebija precedenta.

Svinot mūsu valsts simtgadi, mēs atzīmējam arī ar valsts neatkarības atjaunošanu saistīto notikumu trīsdesmitgades.”

Izstādi papildina atsevišķi priekšmeti no Latvijas neatkarības kustības dalībnieka Jāņa Rožkalna ģimenes arhīva, kā arī fotogrāfijas no fotogrāfa Gunāra Janaiša, Andra Tenasa, Borisa Koļesņikova privātajiem arhīviem.

Izstādes eksponēšanu nodrošina Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu.

Izstāde apskatāma līdz 2021. gada 31. janvārim Rīgas Sv. Pētera baznīcā, Reformācijas laukumā 1.

KONTEKSTS:

Tā kā Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Muzeji, tiem radniecīgas mākslas darbu eksponēšanas vietas un bibliotēkas darbu varēs turpināt kā līdz šim, strikti ievērojot visas epidemioloģiskās prasības. Citas kultūrvietas līdz nākamā gada 11. janvārim apmeklētājiem būs slēgtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti