Labrīt

Aptieku un zāļu problēmas varētu nogrūst politiķu rokās

Labrīt

Kriņicas ekonomikas foruma galvenā tēma - Eiropas nākotne nākamajās desmitgadēs

Kultūras kanons: Viesturs Vecgrāvis par Kārli Skalbi

Skalbes «Ziemas pasakas» - izzūdošas latviešu dvēseles atspulgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Divu nedēļu garumā Latvijas Radio aktualizē Latvijas Kultūras kanonā iekļautās vērtības. Kā pirmajam kārta literatūrzinātniekam Viesturam Vecgrāvim, kurš pamato, kādēļ Kultūras kanonā iekļauts Kārļa Skalbes pasaku krājums „Ziemas pasakas”.

"Kārlis Skalbe ir svarīgs ne tikai kā latviešu Kultūras kanonā ievietots autors, proti, ar savām "Ziemas pasakām". Kārlis Skalbe ir svarīgs arī kā viens no tiem autoriem, kuri 1918.gadā gan praktiski, gan arī ar saviem literārajiem darbiem rosināja Latvijas valsts proklamēšanu," stāsta Viesturs Vecgrāvis.

Runājot par Skalbes "Ziemas pasakām", literatūrzinātnieks norāda, ka "Kārlis Skalbe "Ziemas pasakās" faktiski noformulē tajā laikā ļoti pragmatiskajam latvietim kaut ko ļoti kontraversālu".

"Latvietim ir svarīgi, kā izjust otru, kā būt labestīgam, kā piedot, kā saprast," Skalbes domu raksturo Vecgrāvis, atgādinot, ka "Ziemas pasakas" sarakstītas, to autoram vairāk nekā gadu atrodoties Centrālcietumā par dalību žurnāla izdošanā, kas vērsts pret carisko Krieviju. "Cietuma apstākļos Kārlis Skalbe uzraksta savus vishumānākos darbus. Šajos darbos viņš seko tajā laikā ļoti populārajām Ļeva Tolstoja idejām, bet atrod arī sasaiti ar latviešu kultūru."

"Kārlis Skalbe, būdams Centrālcietumā, bieži vien uzsver, ka latvieti ar dabu saista kaut kādi neredzami dvēseles iracionāli spēki, un tieši no dabas latvietim būtu jāpaņem tas viss humānais, tas viss ētiskais, ko var redzēt dabā. Tiesa, viņš nerunā par tā saukto dzīvo dabu. Kārlis Skalbe vairāk runā par nedzīvo dabu, runā par vēju, mākoņiem, lapām, dažādiem gadalaiku cikliem. Tajā visā Kārlis Skalbe redz atspoguļojamies to latviešu dvēseli, kas modernajā laikmetā jau lēnām sāk izzust," skaidro zinātnieks

Literatūrzinātnieka Viestura Vecgrāvja stāstījumu par Latvijas Kultūras kanonā iekļautajām Kārļa Skalbes „Ziemas pasakām” plašākā izklāstā var noklausīties Latvijas Nacionālās bibliotēkas veidotajā mājaslapā.

Latvijas Kultūras kanons izveidots pirms nepilniem 10 gadiem – ar mērķi izcelt mūsu nācijas sasniegumus. Tagad, gaidot valsts simtgadi, Latvijas Nacionālā bibliotēka atjaunojusi kanonam veltīto mājaslapu, kā arī izveidojusi īpašu tam veltītu orientēšanās spēli, kas norit pa visu Gaismas pils ēku.

Mājaslapā varam ieklausīties dažādu nozaru speciālistu teiktajā par kanona vērtībām, un dažas viņu atziņas dzirdēsim arī rubrikas laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti