Rīta Panorāma

Sācies ikgadējais Montrē džeza festivāls

Rīta Panorāma

Arī Austrālija sola papildu militāru palīdzību Ukrainai

Cēsīs aizvadīts ikgadējais festivāls LAMPA

Sarunu festivālu «Lampa» Cēsīs apmeklējuši ap 19 tūkstošiem cilvēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar "Politiķu cepienu" Cēsīs 2. jūlijā tika noslēgts ikgadējais sarunu festivāls "Lampa". Šogad uz trīsdesmit trīs festivāla skatuvēm tikās gandrīz tūkstoš dalībnieku un runātāju. Organizatoru apkopotā informācija liecina, ka festivālu apmeklēja deviņpadsmit tūkstoši cilvēku.

Sarunu festivāla "Lampa" direktore Ieva Morica atzina: "Ir ļoti, ļoti liels prieks, ka mēs varam tikties klātienē pēc divām attālinātas kopā būšanas vasarām, un šis ir tas vecais festivāla formāts ar klātienes sarunām, daudz skatuvēm, daudz cilvēkiem, labām gan publiskām diskusijām, gan tādiem nosacīti vienkāršākiem sarunu formātiem."

Šogad festivālā bija, piemēram, kvīru rīta joga, aklie randiņi ar vides aktīvistiem, arī sarunu vieta, kur caur dažādām spēlēm un aktivitātēm tika apspriestas pasaulē aktuālas lietas. Pandēmijas laikā par ierastu kļuva tiešsaistes komunikācija, kas šogad savu pienesumu deva arī festivāla diskusijās. Pateicoties tai, sarunās šogad varēja iesaistīt vairākus ārzemju ekspertus. 

Katru gadu festivālā uzstājās arī vairāki Latvijas vadošo partiju politiķi, taču šogad īpašu rezonansi izraisīja organizatoru lēmums diskusijā par politisko partiju nostāju drošības un sociāli ekonomiskajos jautājumos Latvijā iesaistīt arī Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētāju Tatjanu Ždanoku.

"Mēs aicinājām uz šo vadošo politiķu diskusiju visas partijas, kas uz jūnija sākumu SKDS reitingos bija virs diviem procentiem,"uzsvēra Morica. Kopā no visiem aicinātajiem atsaucās desmit politiskās partijas, tostarp Latvijas Krievu savienība, Tatjanas Ždanokas personā. "Bet, ņemot vērā šo lielo satraukumu sociālajos tīklos, mēs sapratām, ka mēs nevaram  garantēt un nodrošināt, ka šī diskusija varētu notikt normālos, drošos apstākļos," uzsvēra Morica. Organizatoriem politiķes dalību diskusijā nācās atcelt, taču festivāla direktore pauda, ka tādā veidā nesadzirdēts palicis ne tikai partijas, bet arī to vēlētāju, daļas Latvijas iedzīvotāju, viedoklis. 

Morica norādīja: "Šis ir lielāks jautājums, par kuru, manuprāt, mums visiem būtu jāizelpo, jāieelpo un jāspēj mierīgiem prātiem runāt: kā mēs sargājam un noturam savu demokrātisko telpu, kur mēs arī pieļaujam tādus viedokļus un tādus cilvēkus, kas nesaskan ar mūsu pārliecībām un kas mums nav patīkami, simpātiski vai saprotami."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti