Labrīt

Militārajās mācībās "Baltops" notiks jūras desanta izsēšanās Lilastes pludmalē

Labrīt

Cēsu mākslas festivāls pārsteigs ar vērienīgu piedāvājumu

Mākslinieces Gudruna Holka un Eva Vēvere īsteno performanci "Uzskaņo Rīgas cirku"

Performances «Uzskaņo Rīgas cirku»: skanisks un vizuāls rituāls visā cirka ēkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tā bija mīlestība no pirmā acu uzmetiena – tā savas attiecības ar leģendāro Rīgas cirka ēku raksturo dāņu skaņas un performanču māksliniece Gudruna Holka. Rīgā viņa ieradās pagājušajā nedēļā, lai kopā ar latviešu vizuālo mākslinieci Evu Vēveri izveidotu performanci “Uzskaņo Rīgas cirku!”.

Performance būs kā skanisks un vizuāls ceļojums cauri cirka ēkai, ko pašas mākslinieces dēvē par rituālu. Eva Vēvere, sagaidot  cirka ēkas pagalmā, ierosina, ka saruna vislabāk varētu notikt cirka arēnā, kas būs viena no centrālajām performances norises vietām. Bet kopumā performance notiks visā cirka ēkā.

“Mēs sākam no pagalma un no cirka kupola. Gudruna dzied no cirka kupola cilvēkiem, kas ir pagalmā un uz ielas. Tā kā nejaušie garāmgājēji un tie, kas īpaši ir atnākuši uz šo sākumu, arī tie var dzirdēt šo pirmo daļu,” stāsta Eva Vēvere.

Nākamās daļas jau sekos cirka ēkas iekšpusē – gan pa dažādām cirka ēkas telpām un labirintiem, gan arī arēnā. Ieejot arēnā, tās centrā redzams kāds simbolisks no dzīpariem veidots elements, no kura uz visām pusēm aizvijas neskaitāmi pavedieni.

Kā skaidro Vēvere, mākslinieces to saucot par Saules apli – arī performancēs ietverta atsauce uz uguni kā transformējošu elementu.

Otra māksliniece – dāniete Gudruna Holka – ir ļoti piesaistoša jau ar savu vizuālo spilgtumu vien. Viņa apsola kaut ko speciālu nodziedāt, bet pirms tam pastāsta par saviem pirmajiem iespaidiem, satiekoties ar Rīgas cirka ēku un to, kā tapa šai ēkai veltītais skaņas materiāls.

“Kad es ierados Rīgas cirkā, tā bija mīlestība no pirmā acu uzmetiena. Sākotnēji ēkas atmosfēra man šķita arī mazliet biedējoša. Bet es ēkā speciāli paliku pa nakti, lai es šo atmosfēru pilnībā sevī iesūktu iekšā, lai tā iekļūtu zem manas ādas,” atklāj Holka.

Pirmajās dienās viņa ēku rūpīgi izpētījusi, centusies to sajust un saklausīt – pat izslēgusi gaismu, lai viss paliktu tumsā.

“Un tad kādā brīdī tā sāka manī skanēt, caur mani runāt. Un, tā kā šī ēka ir 130 gadus veca, stāstāmā tai ir ļoti daudz. Tie ir gan cilvēku, gan dzīvnieku stāsti, kas caur mani runā brīžiem arī mežonīgā un nepieradinātā veidā,” atzīst Gudruna Holka.

Gudruna labprāt ir gatava nodemonstrēt mazu fragmentiņu no sava īpatnējā dziedājuma, kas atspoguļo, kā caur viņu runā Rīgas cirks. Viņa paaicina nostāties pašā arēnas vidū, pati īsu brīdi koncentrējas, un tad sāk lēnu ceļu pa arēnas apmali, vienlaicīgi dziedot. Savu cirka iedvesmoto skaņu partitūru Gudruna Holka pati raksturo arī kā stāstu par šīs ēkas dvēseli cauri laikiem.

Gudrunas dziedāšanas maniere savukārt ir dažādu dziedāšanas stilu sakausējums un ļaušanās improvizācijai.

Māksliniece atklāj, ka šoreiz iedvesmu viņa guvusi gan no latviešu, gan skandināvu folkmūzikas, bet dziedājumā saklausāma arī afrikāņu un grenlandiešu mūzikas ietekme. Tāpat arī klasikas un popmūzikas elementi.

“Es nevairos savienot ļoti dažādus virzienus, jo man ir svarīgi šo skanisko stāstu izstāstīt pēc iespējas izteiksmīgāk un uzrunājošāk,” uzsver Holka.

Gudruna Holkas radītā skaņu partitūra cieši savīsies ar latviešu mākslinieces Evas Vēveres radīto performances vizuālo tēlu, kura centrālie simboli ir aplis un vertikāle, un ko žanriski mākslinieces dēvē par rituālu.

“Mēs to saucam par rituālu, jo te ir tik daudz to stāstošo elementu, ka likās, ka šis formāts un arī šīs stiprās ģeometriskās formas, kā tas ir uzbūvēts, un muzikālās partitūras – gan dzīvais dziedājums, gan ierakstītā skaņa -, ka tas kopā veido tādu pieredzi, kas ir līdzvērtīga rituālam,” norāda Vēvere.

Performances iekļaujas pērn uzsāktajā Rīgas cirka mākslinieku rezidenču programmā, kuras mērķis ir piedāvāt eksperimentālākus projektus.

“Mērķis ir parādīt, ka Rīgas cirkā notiek dažādas lietas, ka cirks ir atvērts. Tā kā Rīgas cirks top par multifunkcionālu kultūras centru, tā nākotnes vīzija ir saistīta ne tikai ar cirku, bet ar dažādām mākslām, tāpēc mums ir šīs rezidenču programmas, kas parāda, ka māksla var būt dažāda un cirks var būt dažāds, un laikmetīgais cirks var būt dažāds,”  stāsta šīs programmas kuratore Odrija Fišere.

Jaunākais veikums rezidenču programmā ir performances “Uzskaņo Rīgas cirku”, kas būs skatāmas no 12. līdz 15. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti